Πολύ μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Κουβαρά, κοντά στην Κερατέα, καθώς από το ξεκίνημά της μαίνεται ανεξέλεγκτη και καίει κοντά και σε σπίτια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο μοναστήρι της Ιεράς Σκέπης, ενώ έχουν ενημερωθεί και είναι σε επιφυλακή οι κάτοικοι στο χωριό Πέτα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος έξι αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα ενώ η δύναμη της πυροσβεστικής αποτελείται από 55 Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν μαζί με 31 Ρουμάνους (έφυγαν από τη Νέα Μάκρη) και 5 υδροφόρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ανάβυσσο «βρέχει» στάχτες, ενώ η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τον λόφο Χελώνι.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή των Καλυβίων, που είχε αναδασωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η φωτιά δεν πιάνεται».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, απομακρύνονται οι κάτοικοι του Νέου Κουβαρά προς Κερατέα.

Πλησιάζει τον οικισμό Πέτα-Κουβαρά

Κοντά στον οικισμό Πέτα-Κουβαρά βρίσκεται το πύρινο μέτωπο, προσπαθούμε να σώσουμε τα σπίτια, τόνισε στο OPEN o αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης, ο οποίος τόνισε πως οι φλόγες απέχουν 150 μέτρα από τα σπίτια.

Οι κάτοικοι δεν έχουν ακόμη εκκενώσει την περιοχή και περιμένουν εντολές από την κεντρική διοίκηση ώστε να απομακρύνουν τους κατοίκους σε περίπτωση που υπάρξει άμεσος κίνδυνος.

Για την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που επιχειρεί στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική περιοχή στον Κουβαρά, μίλησε ο εκπρόσωπος του Σώματος Γιάννης Αρτοποιός. Ενημέρωσε επίσης ότι ήδη έχουν σταλεί μηνύματα ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς της περιοχής με κατεύθυνση προς την Κερατέα.

Η επιχείρηση που κάνει αυτή την στιγμή το Πυροσβεστικό σώμα έχει μεγάλες δυσκολίες και λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Το Πυροσβεστικό Σώμα, διά στόματος του κ. Αρτοποιού κάνει έκκληση στους κατοίκους στις γύρω περιοχές να παρακολουθούν τα μηνύματα του 112 και να ακούν τις εντολές των Αρχών της περιοχής ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Πυροσβεστικής και να μην υπάρξουν θύματα.

Για πολύ δύσκολες στιγμές μίλησε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού Δήμητρα Ράπτη που δήλωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω του έντονου αέρα στην περιοχή που μπορεί να βγάλει εκτός ελέγχου την φωτιά.

Εκκενώσεις περιοχών – Εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση ακόμα δύο περιοχών εστάλη πριν λίγο. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, οι κάτοικοι των περιοχών Μελισσουργός και Τραμπουριά καλούνται να εκκενώσουν μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το μέτωπο πλέον έχει ξεπεράσει τα τρία χιλιόμετρα και όσο περνά η ώρα όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά γίνεται και μεγαλύτερο.

Η φωτιά έχει φτάσει μέσα στον οικισμό του Μελισσουργού, όπου οι πυροσβέστες έχουν φτιάξει μια γραμμή άμυνας για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια.

Την ίδια ώρα γίνονται εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ που έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο σύννεφο καπνού το οποίο έχει σκεπάσει όλη την περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των Πυροσβεστών.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο – Μήνυμα από 112 να εκκενώσουν προς Παλαιά Φώκαια

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αναγκάζουν τους επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης να αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα. Ενώ η κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, με μήνυμα το 112 ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν με κατεύθυνση την Παλαιά Φώκαια.

Πηγή: intronews.gr