Τον άγριο ξυλοδαρμό σερβιτόρου στην Πάργα με κοντάρι από τσουγκράνα γιατί ζήτησε τα δεδουλευμένα του καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: “Ο συνάδελφος έχει αναγγελία πρόσληψης στο ΕΡΓΑΝΗ στα μέσα Ιουνίου και ο εργοδότης του τον πλήρωνε παρανόμως με ένα ποσό μέσο τραπέζης (το οποίο δεν συμπίπτει με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι υποχρεωτική) και τα υπόλοιπα “μαύρα”. Οι προσβολές καθημερινές και η μείωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του 20χρονου συναδέλφου μας, μέχρι που ξυλοκοπήθηκε με κοντάρι από τσουγκράνα. Ο συνάδελφος μας κατέληξε στο νοσοκομείο. Η Ομοσπονδία μας επικοινώνησε με την μητέρα του συναδέλφου και έχουμε ξεκινήσει όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες”.

Πριν λίγες ημέρες είδαμε βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό σερβιτόρου στη Ρόδο. Το περιστατικό έγινε απογευματινές ώρες στην Παλιά Πόλη, στο τουριστικότερο σημείο του νησιού, μπροστά στα μάτια δεκάδων επισκεπτών. «Έφαγα ξύλο, επειδή του πήρα δύο πελάτες», δήλωσε το θύμα στο Star. Ο εργοδότης και το θύμα κατέθεσαν μήνυση για εξύβριση και απειλή. Σε βάρος του κατηγορούμενου όπως και σε βάρος του γιου του έχει σχηματιστεί δικογραφία. Την ίδια ώρα στο νησί της Ρόδου, τους τελευταίους δύο μήνες, πέντε εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες.Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η εργασιακή εκμετάλλευση στα νησιά στο όνομά του κέρδους έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας δεν φαίνεται τόσο ελκυστική πλέον στους εργαζόμενους και τους σεζονίστας.Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι επιχειρηματίες από την κόλαση είναι ότι ο υπερτουρισμός δεν είναι πια της μόδας. Η κυρίαρχη τάση φέτος είναι «spend less» ήτοι, όσοι τουρίστες φτάνουν στην Ελλάδα, ξοδεύουν λιγότερα. Ο μέσος τουρίστας μένει λιγότερα βράδια σε ένα προορισμό και ξοδεύει λιγότερα χρήματα. Και οι νταήδες του τουρισμού θα μείνουν με το κοντάρι στο χέρι.

Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για να διαφυλάξουμε το τουριστικό προϊόν.