Η πρώτη ανάγνωση είναι τούτη, αναπαράχθηκε σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ: Πως ο Έλον Μασκ, με ανάρτησή του στο Twitter (δικό του είναι το μαγαζί, ό,τι θέλει κάνει…) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, λέγοντας πως είναι στις χώρες που κινδυνεύουν σοβαρά με πληθυσμιακή κατάρρευση τα προσεχή χρόνια.

Επί της ουσίας ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν έχει άδικο. Το πρόβλημα είναι και μεγάλο και δυνητικά υπαρξιακά επικίνδυνο για τη χώρα μας. Όλες οι μελέτες συνηγορούν προς ανησυχητική μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικά πρόσφατη εκτίμηση της Eurostat μιλάει για 30% λιγότερους Έλληνες ως το 2100, ενώ το 2023 οι θάνατοι ήταν κατά 55 χιλ. περισσότεροί από τις γεννήσεις.

Το βάσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι το εξής: Τον Μασκ γιατί τον έπιασε ο πόνος για μας; Αν δούμε το thread που παρέθεσε για να κάνει retweet και να πει ό,τι ήθελε να πει, θα διαπιστώσουμε πως προέρχεται από έναν τύπο (Luther ‘Ćyrus’) που μιλάει εμμέσως πλην σαφώς για «ξαφνικίτιδες» και τέτοια, από τα εμβόλια του κορονοϊού. Μέρος δηλαδή των «ψεκ» θεωριών που για κάποιο δικό του λόγο ο Έλον Μασκ αναπαράγει συχνά πυκνά. Το λες και προβληματικό ως αφετηρία σκέψης…

Καθότι ποτέ ένα πρόβλημα δεν λύνεται, έστω δεν περιορίζεται, αν δεν διαπιστώσεις ποια είναι τα αληθινά αίτια που δημιουργήθηκε.