Είναι άτομα με αναπηρία. Δεν είναι άτομα εκτός κοινωνίας. Δεν ζητούν τον οίκτο μήτε χάρες. Διεκδικούν το χώρο τους, την ευκαιρία τους  Κόντρα στα στερεότυπα, απέναντι στις προκαταλήψεις. Ισότιμα, με πραγματικό σεβασμό. Και σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε παρά να χειροκροτήσουμε project όπως αυτό του Καφέ ΑμεΑ Εν Έργω, στις Σέρρες.

Το μαγαζί άνοιξε στα τέλη του 2023 στην πόλη της κεντρικής Μακεδονίας ακριβώς με σκοπό την επαγγελματική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Ένα βίντεο που έγινε viral τις τελευταίες ημέρες στα social media επέτρεψε να επικοινωνηθεί αυτή η πρωτοβουλία σε περισσότερο κόσμο. Κι αυτό, βέβαια, μόνο θετικό είναι.

Τι λέει η αρμόδια για το πρόγραμμα Καφέ ΑμεΑ Εν Έργω

Η υπεύθυνη του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος, Χριστίνα Γεωργιάδου είχε δώσει λεπτομέρειες για το project Καφέ ΑμεΑ Εν Έργω, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ. Ιδού τι είχε πει:  

«Εμπνευστής της ιδέας και όλου του οράματος είναι ο κ. Ανδρέας Αβραμίδης, είναι ιδιοκτήτης διάφορων δομών δημιουργικής απασχόλησης σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης και σκοπός του ήταν να κάνει έργο την επαγγελματική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Τα οφέλη για τα παιδιά αυτά είναι πολλαπλά, όπως η ισότιμη συμμετοχή τους στην εργασία και κατ’ επέκταση και στην κοινωνική ζωή. Πολλαπλά είναι τα οφέλη και στον συναισθηματικό τους τομέα, βελτιώνεται η αυτοεκτίμησή τους, η αυτοπεποίθησή τους, βιώνουν συναισθήματα χαράς και παραγωγικότητας.

Είναι ενθουσιασμένοι και αυτοί και εμείς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ο κόσμος των Σερρών έχει αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα, είναι και οι ίδιοι ενθουσιασμένοι. Έχουν δεξιότητες αυτά τα παιδιά και πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη είναι μια εφικτή πραγματικότητα και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στα πολύ ωραία νέα, στις Σέρρες άνοιξε καφετέρια όπου εργάζονται ΑμεΑ

Στα επίσης θετικά ότι οι άνθρωποι στις Σέρρες έχουν αγκαλιάσει το εν λόγω project και στηρίζουν έμπρακτα, με την παρουσία και το χαμόγελό τους, το καφέ. Ας ελπίσουμε πως αυτό είναι μόνο η αρχή ανάλογων πρωτοβουλιών.

* Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Καφέ ΑμεΑ Εν Έργω στο Facebook πατώντας ΕΔΩ και να ενημερωθείτε για τις δράσεις-πρωτοβουλίες που διοργανώνονται