Η πρώτη εβδομάδα της άνοιξης παρήγαγε γεγονότα τα οποία θα δούμε αργότερα στο μέλλον να ανθίζουν (βλ. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τραγούδι Eurovision), αλλά έφερε και νέα, υψηλότερα επίπεδα γραφικότητας στην ελληνική τηλεόραση. Ίσως η άνοιξη να μας έκανε να βλέπουμε «ελαφρύτερα» τα πράγματα. Πάμε να τα δούμε:

Viral 1: Η Άνοιξη των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι γεγονός, αλλά πολύ λίγοι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή η απόφαση θα τους αλλάξει τη ζωή. Θα γίνουν περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες; Όχι. Αλλά τα πανεπιστήμια δεν παράγουν μόνο επιστήμονες, παράγουν και χρήματα. Θα γίνουν περισσότεροι Έλληνες πλούσιοι; Όχι. Απλά μερικοί θα γίνουν πλουσιότεροι.Θα σταματήσει η ροή του brain drain από το εξωτερικό; Όχι φυσικά, εκείνοι που θα θέλουν ένα πτυχίο από ιστορικό Πανεπιστήμιο διεθνούς αναγνώρισης και πάλι εκεί θα πάνε.

Αυτό που μου φάνηκε αστείο ακούγοντας τις ομιλίες των εισηγητών του νομοσχεδίου και του πρωθυπουργού είναι πως όλες τους οι εκτιμήσεις φαίνεται τόσο εύκολο να διαψευστούν. Ήταν σαν να ακούω τον Κώστα Μπακογιάννη να ανακοινώνει τον μεγάλο περίπατο. Ωραίες οι μακέτες, αλλά στην εφαρμογή θα ζήσουμε τα ΙΙΕΚ της κακιάς ώρας: Κακοπληρωμένοι καθηγητές, αδιάφοροι σπουδαστές, πτυχία πληρωμένα!

Οπότε θα γίνει απαραίτητη και η ερώτηση, «πού σπούδασες;». Ειδικά στα νοσοκομεία!

Viral 2: Κουτσούμπας εναντίον Sugar Daddies

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει τον τρόπο του να γίνεται viral. Στην ομιλία του στη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ο σύντροφος Δημήτρης θέλησε να πάει την κουβέντα λίγο παρακάτω από όσα είχαν ακουστεί από το βήμα της Βουλής: Στην εκμετάλλευση των νεαρών φοιτητριών στο εξωτερικό, οι οποίες δεν έχουν χρήματα, και αναγκάζονται να βρουν sugar daddies να χρηματοδοτούν ουσιαστικά τη σπουδές τους. Μιλούσε δηλαδή για εκπόρνευση των φοιτητριών!

«Ok Boomer»! Φυσικά, αυτό που αντιλαμβάνεται εύκολα ο κάθε υποψιασμένος, η επιδίωξη του Δημήτρη Κουτσούμπα είναι να γίνει viral, να «μιλήσει» στη νεολαία. Βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει τον καπιταλισμό για αυτή τη σαπίλα. Ίσως και να μην έχει ακούσει ιστορίες από Έλληνες φοιτητές που βρέθηκαν να σπουδάζουν σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τι έκαναν εκεί με τα φτωχά ντόπια κορίτσια.

Όπως και να έχει, ο σύντροφος κατάφερε να γίνει viral για άλλη μια φορά και να γίνει ο Νο1 κίνδυνος του υπαρκτού «Σουγκαρνταντισμού» παγκοσμίως. Not bad comrade.

Viral 3: Φέρε μια ζαριά καλή…

Μια από τις λιγοστές συναδέλφους με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο virality είναι η Μαρίνα Σάττη. Η νεαρή μουσικός και ερμηνεύτρια, ωστόσο, διαθέτει ένα τόσο ισχυρό και signature στιλ που εύκολα πυροδοτεί συζητήσεις. Το βράδυ της Πέμπτης, όταν είδαμε και ακούσαμε για πρώτη φορά το τραγούδι Ζάρι, με το οποίο θα διαγωνιστεί στη Eurovision, ήταν αναπόφευκτο να διχαστεί η χώρα.

Κάποιοι άκουγαν τραπ, παρακολουθούσαν τη Σάττη να χορεύει τη «Γερακίνα» και μπερδεύτηκαν. Άλλοι αποθέωσαν το αυθεντικό της στιλ και τη σουρεάλ αισθητική. Άλλοι έβριζαν, ειδικά σκληροί Ελληνορθόδοξοι πανελίστες που ήθελαν να δουν την ομορφιά της Σαντορίνης -για την οποία καθόλου δεν ευθυνόμαστε εμείς ως νέο-Έλληνες, και όχι τους κάγκουρες συμπολίτες μας -για τους οποίους έχουμε την αποκλειστική ευθύνη ως νέο-Έλληνες.

Όλοι ξιφουλκούν βάζοντας στο χωνευτήρι τα πάντα: Πατρίδα, εθνική υπερηφάνεια, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό… Όλα αυτά για ένα τραγούδι ιδιόμορφου crossover το οποίο μπορεί να το κάνει να ακουστεί οικεία και στη Σκανδιναβία και στα Βαλκάνια και ήδη κάνει μια μικρή θραύση στο Youtube. Όπως είναι λογικό, θραύση κάνει και στα τηλεοπτικά πάνελ. Επί δεκαετίες, άλλωστε, η Eurovision δίνει ψωμάκι σε πολύ άσχετο κόσμο… Και όχι μόνο!

Viral 4: Το διχαστικό «Τα-τα-τα»

Στο φιλόξενο και φιλειρηνικό πάνελ της Κατερίνας Καινούργιο βρέθηκε η Εύη Δρούτσα, για μια εις βάθους ανάλυση του τραγουδιού της Μαρίνας Σάττη. Το επικό της σόλο δεν θα μπορούσε να μην γίνει viral αφού έκανε την πρωτοφανή καταγγελία περί αντιγραφής του στίχου… «Τα, τα, τα»! Ναι, η Εύη Δρούτσα διεκδικεί την… πατρότητα του συγκεκριμένου στίχου, αφού η ίδια το χρησιμοποίησε πρώτη στο τραγούδι του Στέφανου Πιτσίνιαγκα «Δυνατά» (δεν περίμενα ποτέ πως θα γράψω αυτήν την πρόταση). Υπερθεμάτισε μάλιστα, λέγοντας πως η δισκογραφική εταιρεία σκέφτεται να κινηθεί νομικά!

«Ντροπή για την ΕΡΤ και την Μαρίνα Σάττι. Τι ανέμπνευστα πράγματα είναι αυτά; Να αλλάξει τον στίχο, να βάλει κάτι άλλο, δε με αφορά καθόλου» σημείωνε εμφατικά η στιχουργός! Ο Γιάννης Κότσιρας δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει: «Θέλει προσοχή παιδιά το πράγμα. Όταν λέμε το “τα”, τρεις φορές, κινδυνεύουμε να φάμε μήνυση».

Απορώ πως δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποιο βίντεο με 3χρονο να λέει στην κάμερα, «τα, τα, τα» και να κάνουν μήνυση για αντιγραφή οι γονείς στην Εύη Δρούτσα.

Viral 5: Ο… μουσαφίρης Νίκος Ευαγγελάτος

Viral για άλλη μια φορά έγινε και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Καλά, αυτό είναι ευκολακι για τον παρουσιαστή που μέσω της εκπομπής του τηλεμεταφέρεται από τόπους δυστυχημάτων μέχρι τα μπαλκόνια του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ. Στη νέα του περιπέτεια, λοιπόν, ο Νίκος Ευαγγελάτος βρέθηκε στο καινούργιο διαμέρισμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Η «επίσκεψη» του γνωστού «απρόσκλητου» παρουσιαστή έγινε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ του νέου σπιτιού του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο Νίκος Ευαγγελάτος δεν κρατούσε κεράσματα, ούτε είπε την κλασική αγαπημένη ατάκα «θέλουν ψυγείο» κρατώντας κουτιά από ζαχαροπλαστείο, όταν πήγε στην κουζίνα.

Είπαμε, «για τις ανάγκες του ρεπορτάζ». Μια ατάκα που καλύπτει όλων των ειδών τις καφρίλες και τις γελοιότητες των δημοσιογράφών.