Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία και ενίσχυση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που δόθηκε σε διάβουλευση την περασμένη Πέμπτη, η υπουργός Λίνα Μενδώνη έσπευσε να εξηγήσει στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ 100,3: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού δίνει επιπλέον κίνητρα για να ακούγεται περισσότερο και να προστατεύεται το ελληνόφωνο τραγούδι, άλλα και να στηριχθούν οι Έλληνες δημιουργοί».

Με τη Μενδώνη

Σύμφωνα με την υπουργό, το νομοσχέδιο αυτό θα δίνει κίνητρα σε τουριστικούς χώρους και καταλύματα για να ακούγεται περισσότερο ελληνικόφωνη μουσική και παραγωγές Ελλήνων μουσικών. Η ποσόστωση των τραγουδιών που θα ακούγεται έχει τοποθετηθεί στο 45% (Ελληνική μουσική) – 65% (Ξένη μουσική). Κίνητρα δίνει και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς -μέσω διαφημιστικού χρόνου.

Το δικό μας σχόλιο είναι πως η μουσική δεν επιβάλλεται. Αν είναι καλή και αντάξια της ξένης, κανείς δεν θέλει κίνητρο για να την αναπαράγει. Αν μιλάμε για τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (τους Χαρταετούς, για παράδειγμα) ή του Μάνου Χατζηδάκι (Το Χαμόγελο της Τζοκόντα, για παράδειγμα) δεν τίθεται θέμα κινήτρων για να παίξουν. Αν πάλι παίζουν ζεϊμπέκικα στις πισίνες των ξενοδοχείων, καλή τύχη στους ναυαγοσώστες.

Το νομοσχέδιο της κυρίας Λίνας Μενδώνη φυσικά και έφερε κύματα ενθουσιασμού στο Twitter, όπου και επικράτησε πανζουρλισμός. Διάφορα εμβληματικά ξένα τραγούδια γρήγορα αντικαταστάθηκαν από Ελληνικά, φτιάχνοντας μια… αριστουργηματικά παρακμιακή Playlist, στο hashtag #mendoni_songs. Όπως για παράδειγμα αυτά:

https://twitter.com/gilaz79/status/1764761728473047172

Της Μενδώνη, η Provocateur playlist

Θέλοντας να συνεισφέρουμε σε αυτήν την πνευματική κίνηση, συντασσόμαστε με μπροστάρισσα αγωνίστρια κυρία Μενδώνη. Καταθέτουμε και τις δικές μας, ακόλουθες προτάσεις:

Αντί για το All I Want For Christmass is You, πάμε με το ξεσηκωτικό Ο Άη Βασίλης πάλι θα ρθει, της Καιτούλας.

Ζητάει ο τουρίστας το Come as You Are, των Nirvana; Δεν το ψάχνεις καν, φίλε DJ. Το έχεις έτοιμο και είναι αυτό:

Έρχεται μεθυσμένος Άγγλος τινέιτζερ να ζητήσει το Me and My Monkey; Αν ο DJ είναι πραγματικά Μενδωνικός και όχι μόνο στα λόγια του πετάει αυτό:

Θέλουν οι τουρίστες να χορέψουν κάτι σε slow, κάτι σε blues; Όοοοχι, θα ακούσεις αυτό φίλε για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου:

Zητά ένας ερωτοχτυπημένος το Layla του Έρικ Κλάπτον; Αυτό θα πάρει…

Ελληνοποιημένες (ή νατουραλιζέ) Επιτυχίες!

Βέβαια, υπάρχουν ξένα τραγούδια που έχουν ερμηνευτεί απαράμιλλα από Έλληνες καλλιτέχνες. Ας θυμηθούμε μερικά:

Ο Λευτέρης Πανταζής εκτελεί το Breathless προσφέροντας στην παγκόσμια κληρονομιά ένα διαμάντι που θα ακούγεται για εκατονταετίες.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου μας έκανε να θέλουμε να είναι πάντοτε Χριστούγεννα. Ποιος ξένος που επισκέπτεται τη χώρα δεν θα θελε να ακούει αυτήν την κυνική εκτέλεση του Last Christmas τρώγοντας τη μπουγάτσα του στη στολισμένη Αθήνα;

Στην πρόχειρη έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε πως η Έφη Θώδη ήδη κάνει διεθνή καριέρα με έναν album διασκευών ξένων επιτυχιών από την ίδια.

Η ίδια καλλιτέχνις μας χάρισε στιγμές ένα τραγούδι που ξεχειλίζει από πάθος και επιβάλλεται να ακούγεται σε κάθε Ελληνική πισίνα…