Το Reddit τα έχει (και) αυτά. Συζητήσεις για θέματα που μας αρέσουν και μας ιντριγκάρουν ακόμα και αν δεν άπτονται της επικαιρότητας ή για να το θέσουμε διαφορετικά, ακόμα και αν είναι πέρα από το χρόνο (ψαγμένο, ε;). Κάπως έτσι προέκυψε μια juicy κουβέντα μόλις κάποιος χρήστης έθεσε το ερώτημα αν υπάρχουν ή όχι εξωγήινοι και τι προτιμάει ο καθένας μας (να υπάρχουν δηλαδή ή όχι)…

«Από τη μια θα έχουμε κάποιους να κόβουμε και καμιά κουβέντα… Από την άλλη, αν υπάρχει και άλλος πολιτισμός εκτός Γης, τότε χάνουμε το exclusive VIP status του να είμαστε ο μόνος πολιτισμός του σύμπαντος» τέθηκε το πλαίσιο. Και άρχισαν από κάτω τα σχόλια. Πήραμε ποπ κορν και τα απολαύσαμε…

Υπάρχουν εξωγήινοι εδώ; Απάντησε μου

Ο διαβασμένος (επανέλαβε μια ατάκα του μετρ της λογοτεχνίας του φανταστικού, Άρθουρ Κλαρκ):

«Κάποιος είπε ότι είτε υπάρχουν εξωγήινοι είτε όχι και στις δυο περιπτώσεις είναι τρομακτικό. Αν το σκεφτείς καλά έχει πολύ δίκιο»

Ο «το μέγεθος μετράει»

«Τόσο μεγάλο που είναι το σύμπαν, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν»

Ο αντικυβερνητικός

«Έχω ακούσει για κάτι εξωγήινους στον Υμηττό. Τους ξέρει και ο Μητσοτάκης»

Ο «καμένος»

«Όχι δεν υπάρχουμε»

Ο «γιατί και πώς ζουν ανάμεσά μας»

«Υπάρχουν εξωγήινοι και ζουν ανάμεσα μας. Συγκεκριμένα: Μητσοτάκης, Άδωνις, Πορτοσάλτε, Αυτιάς, Κασελλακης, Κουτσούμπας, Κεραμέως, Ανδρουλάκη, Εγώ, εσύ, το matrix που ζούμε όλοι μας, ο conclavio, o Elon Musk, ο Bil Gates, ο Walt Disney»

Ο «ψαγμένος»

«Το σύμπαν είναι υπέρ τεράστιο πιστεύω πως είναι πολύ λογικό να υπάρχουν. Αλλά αν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σίγουρα θα υπάρχουν στο μέλλον»

Και ο «πολύ ψαγμένος» (που όμως έκανε, ένα λάθος. Αυτό που περιγράφει δεν λέγεται «Gordilocks Paradox» αλλά «Παράδοξο του Φέρμι», δες το βίντεο που έχουμε βάλει πιο κάτω, ο Astronio μας τα εξηγεί όπως πάντα πολύ ωραία)

«Το “Goldilocks paradox” αναφέρεται στο ερώτημα γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα ίχνη εξωγήινης ζωής, παρά το γεγονός ότι το σύμπαν είναι τόσο απέραντο. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι συνθήκες που επιτρέπουν την ανάπτυξη ευφυούς ζωής είναι πολύ συγκεκριμένες και σπάνιες, όπως ακριβώς και οι “κατάλληλες” συνθήκες στο παραμύθι της Χρυσομαλλούσας.

Για να συνυπάρξουν δύο γαλαξιακοί πολιτισμοί την ίδια χρονική περίοδο, θα πρέπει:

Να αναπτύχθηκαν σε πλανήτες με παρόμοιες συνθήκες υποστήριξης ζωής (εντός της “κατοικήσιμης ζώνης” γύρω από το αστέρι τους)

Οι πλανήτες τους να βρίσκονται σε απόσταση που επιτρέπει την ανταλλαγή ραδιοσημάτων ή ακόμα και διαστημοπλοίων μεταξύ τους

Να υπάρχει αρκετή χρονική επικάλυψη στην ανάπτυξη των πολιτισμών τους ώστε να συμπέσουν σε μια κοινή “τεχνολογική εποχή”

Να έχουν φτάσει σε ένα ελάχιστο επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης που θα τους επιτρέπει να ανιχνεύσουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους

Οπότε, μέχρι στιγμή, ας υποθέσουμε ότι “υπάρχει νοήμων ζωή στο σύμπαν εκτός από εμάς, απλά είναι απίθανο να την συναντήσουμε”».