Αν κάτι ζηλεύουμε όσο τίποτα, είναι η δουλειά του Γερμανού φωτογράφου, Christian Vieler, που φωτογραφίζει σκύλους τη στιγμή που θέλουν να πιάσουν μια λιχουδιά στον αέρα. Το αποτέλεσμα είναι μια γκάμα πορτρέτων από μάτια γουρλωμένα, σαγόνια ορθάνοιχτα, σάλια στον αέρα και αυτιά τεντωμένα που μας κάνουν να λιώνουμε. 

Ο Christian Vieler ανέκαθεν είχε μια αγάπη στο να φωτογραφίζει σκύλους και κυρίως του δικού του λαμπραντόρ, τη Lotte. Το 2013, όταν παρέλαβε ένα καινούριο φλας, ικανό να τραβάει λήψεις σε κλάσματα δευτερολέπτου, ο φωτογράφος το δοκίμασε στη Lotte, με σκοπό να δει τις δυνατότητες του. Έτσι, προκειμένου να την κάνει να κινηθεί, τις πετούσε λιχουδιές στον αέρα. «Μέρες αργότερα, όταν καθάρισα τον σκληρό μου δίσκο, παρατήρησα πόσο αστείες ήταν οι λήψεις», είχε πει σε συνέντευξη του στο CNN. 

Κάπως έτσι, το 2019, εμπνεύστηκε τη σειρά φωτογραφιών Dogs Catching Treats, που σύντομα έγινε και βιβλίο που ονομάστηκε ‘Treat’. «Ρώτησα τον εαυτό μου: Ποια είναι η μαγεία πίσω από αυτές τις φωτογραφίες; Νομίζω ότι οι εκφράσεις των σκύλων μας θυμίζουν γνωστά συναισθήματα όπως επιθυμία, απώλεια, πόνο ή χαρά. Και αυτό είναι κάτι που συνήθως δεν βλέπουμε, τόσο καθαρά, στα πρόσωπα των σκύλων μας», είπε ο Christian Vieler.

@Christian Vieler / Instagram

Και είναι γεγονός, τα πορτρέτα δείχνουν μια τρομερή γκάμα συναισθημάτων. Ενώ πολλά από τα σκυλιά φαίνονται ενθουσιασμένα, υπάρχει επίσης ο τρόμος, ο πανικός και μια ασυγκράτητη επιθυμία σε μερικά από τα πρόσωπά τους.

Ο Christian Vieler χρησιμοποιεί το στούντιό του, στο Waltrop της Γερμανίας. Μέσα έχει μόνο ένα φλας και μία ομπρέλα. Ένα 5% των σκύλων τρομάζει από το φλας, γι’αυτό αν παρατηρήσει ότι αγχώνονται, σταματά αμέσως. «Ένας αγχωμένος σκύλος δεν θα φάει λιχουδιές ούτως ή άλλως», εξηγεί.

@Christian Vieler / Instagram
@Christian Vieler / Instagram
@Christian Vieler / Instagram
@Christian Vieler / Instagram