Αν κάτι έχουμε καλό στην Ελλάδα (εκτός από το αθάνατο καλοκαίρι), αυτό είναι η κουζίνα μας. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά το Taste Atlas που την ανέδειξε ως την δεύτερη καλύτερη παγκοσμίως. Μάλιστα, το πιάτο που κέρδισε τα εύσημα ήταν ο τίμιος ο παραδοσιακός ντάκος. Επειδή όμως και στα γλυκά είμαστε εξίσου καλοί, έχουμε κι εκεί μια εξαιρετικά καλή θέση στο Taste Atlas, αφού βρέθηκε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Θα το ξεκινήσουμε ως quiz. Είναι τραγανά, έχουν κρέμα, είναι διαολεμένα νόστιμα και είναι must στη Θεσσαλονίκη. Οκ, νομίζω καταλαβαινόμαστε και μόνο από την προέλευση. Προφανώς πρόκειται για τα τρίγωνα πανοράματος, τα οποία κάνουν θραύση. Κι εμείς εκ των Αθηνών, δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβουμε στη συμπρωτεύουσα και να μην φύγουμε με τουλάχιστον δύο κούτες. 

Οι ψηφοφόροι πάντως του Taste Atlas τα διάλεξαν ως το δεύτερο καλύτερο γλυκό παγκοσμίως, και κάπου εδώ να πούμε πως ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Πρώτο στη λίστα είναι η γλυκιά τάρτα Pastel de Belém της Πορτογαλίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην 5η θέση βρέθηκε κι άλλο ελληνικό γλυκό: τα πιταράκια της Μήλου.

«Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που προέρχεται από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα τραγανά και βουτυρένια τριγωνικά (κωνοειδή) γλυκά από φύλλο είναι συνήθως εμποτισμένα με σιρόπι και γεμισμένα με πλούσια κρέμα. Η κρέμα παρασκευάζεται συνήθως με έναν συνδυασμό από κρόκους αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος.

Τα τρίγωνα από φύλλο ψήνονται μέχρι να ροδίσουν, βυθίζονται σε κρύο σιρόπι που αποτελείται από ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια γεμίζονται με την κρύα κρέμα. Τα τρίγωνα συχνά γαρνίρονται με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς πριν από την κατανάλωσή τους», έγραψε το Taste Atlas. 

Τέλος, σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα υπήρξε ξανά στο Taste Atlas και συγκεκριμένα στην κατηγορία των καλύτερων λικέρ, αφού το ρακόμελο βρέθηκε στην 15η θέση παγκοσμίως και η Μαστίχα στην 20η.