Αν είσαι άνθρωπος που βγαίνει έξω, που θέλει να πηγαίνει σε καινούργια μέρη κάθε φορά, η Google και τα social media σε έχουν σταμπάρει και σου πετάνε χορηγούμενες για χριστουγεννιάτικα μενού από εστιατόρια που περιμένουν κόσμο για φαγητό το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων ή και Ανήμερα. Εγώ είμαι τέτοιος τύπος και μέσα σε μερικά 24ωρα πρέπει να είδα 70 χριστουγεννιάτικα μενού, ακόμα κι από το περίπτερο της γειτονιάς.

Είδα πολλά κι άλλα πολλά, με στη ζωή την ξελογιάστρα και αντί να μου γεννηθεί όρεξη, μου γεννήθηκαν απορίες. Είχα ένα τεφτέρι και έγραφα τις άγνωστες λέξεις ή τους συνδυασμούς εκείνους που θα έπρεπε να με πληρώσουν για να τους φάω. Και σας τους παρουσιάζω για να συμφωνήσουμε ότι η δηθενιά πάει σύννεφο.

Τα πιο ακραία χριστουγεννιάτικα πιάτα

1. Όλα καλά όλα ωραία σε αυτό το μενού, μέχρι που διαβάζεις για το pop corn χοιρινού. Πρώτα, σκεφτήκαμε πώς γίνεται αυτό. Μετά, σκεφτήκαμε ότι αν είναι να δώσουμε 70 ευρώ για να φάμε ποπ κορν, πάμε και στο σινεμά.

2. Το μάτι πάει στην βελουτέ παρμαντιέ, αλλά μάλλον το πιο παράδοξο σε αυτό το μενού, το πιο δυσνόητο, είναι η μπαλοτίνα από χοιρινή ράχη με γλασέ «ραρατούιγ» και rat potatoes. Ότι θα δει κάποιος στο μενού τη λέξη «rat» και θα πει «α ναι, αυτό θα φάμε»…

3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΕΛΙΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;

4. Δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο σε αυτά τα χριστουγεννιάτικα πιάτα: η μαρμελάδα πάπρικας ή το τσιζκέικ με γκανάς και σέλερι;

5. Εδώ η απορία μας αφορά στο επιδόρπιο: τι είναι μπάλα ferrero rocher; Θα είναι ένα ογκώδες ferrero και θα τους κακομάθουν ή θα βάλουν απλώς ένα σοκολατάκι;

6. Μέχρι το γλυκό τα είχαμε καταφέρει να έχουμε ελάχιστες απορίες με αυτά τα χριστουγεννιάτικα πιάτα. Στο γλυκό μας γονάτισαν. Εσείς είστε έτοιμοι να φάτε κανά σκούφο;

χριστουγεννιάτικα μενού άκυρα πιάτα

7. Σε αυτό το μενού τα χριστουγεννιάτικα πιάτα ως πιάτα αντέχονται. Αυτό που δε μπορούμε να καταλάβουμε, είναι τι ακριβώς εννοούν με το crumble μπέικον; Ψίχουλα; Γιατί; Δε μας κάνει το κανονικό ή τα κυβάκια; Τι το ιδιαίτερο προσφέρει γαστρονομικά το να φας μπέικον σε ψίχουλα;

χριστουγεννιάτικα μενού άκυρα πιάτα

8. Τα επιδόρπια είναι ως τώρα τα πιο παράξενα σε αυτά τα χριστουγεννιάτικα μενού. Εδώ έχουμε την ένωση του τσιζκέικ με το μελομακάρονο, που είναι οριακά πιο τρομακτική από την ένωση του χταποδιού με τον κροκόδειλο που έκανε την ταινία Croctopus που έβλεπαν ο Φιλ κι η Κλαιρ στο Modern Family.

9. Από το πρώτο κιόλας πιάτο, αυτό το μενού μας έχει κολλήσει στην οθόνη: άρωμα πράσου και pinsa ελαιόλαδου. Μάλισταααα…

χριστουγεννιάτικα μενού άκυρα πιάτα

10. Κάποιος θα πίστευε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ασύμβατο από το μακαρόν με το χέλι και τον ταραμά και πως είναι από τα πιο περίεργα που έχει δει. Μέχρι που φτάνει στο επιδόρπιο. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΗΛΟ; Θα είναι μια ιδέα, θα εμφανίζεται στο πιάτο μόνο με ειδικά vr γυαλιά, θα το συνθέτει κάποιο AI ως ολόγραμμα; Και δεν έφτανε αυτό, αλλά θα συνοδεύεται από υφές σοκολάτες. Όχι ολόκληρα κομμάτια να τα νιώσεις, αλλά υφές.

Για κάποιο λόγο φανταζόμαστε αυτά τα καλά φυλαγμένα αντικείμενα σε μουσεία που είναι στόχος κλεφτών και οι αίθουσες τους έχουν φωτοανιχνευτή και έχουν πολλές ακτίνες πράσινου φωτός και ο ληστής καλείται να κάνει ακροβατικά για να μην ενεργοποιήσει τον συναγερμό. Σε ρόλο ακτινών εδώ, οι υφές.

11. Απ’ όπου και να το πιάσεις αυτό το μενού, στο κενό θα καταλήξεις. Γαρίδες κρούστας και αφρός πιπεριάς φλωρίνης είναι το uppercut, μέχρι που έρχεται το νοκ άουτ από ένα ποτάζ παρμεντιέ με πατάτα Περού και τσιπς σχοινόπρασου και λάδι κόλιανδρου.

12. Στον συνδυασμό μοσχαρίσιου καρπάτσιο με horseradish, βινεγκρέτ βουτύρου και macademia nuts, αντικρύζει κανείς έναν συνδυασμό που είναι σαν το κουτίο της Πανδώρας.

13. Πάλι έχουμε παρμαντιέ, αλλά εδώ το απογειώνει ο σεφ προσθέτοντας πούδρα από τσορίθο. Γιατί το κανονικό, το ολόκληρο τσορίθο δεν παλεύεται, αλλά η πούδρα είναι φανταστική. Άμμο από τη θάλασσα να πάρουμε και να τρίψουμε λουκάνικο πάνω, θα πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Βέβαια, εδώ έχουμε double threat με ένα σπασμένο μιλφέιγ. Γέρασε το κακόμοιρο και έσπασε στο πρόσωπο. Τουλάχιστον είναι καθαρό γιατί είναι λουσμένο σε φρούτα του δάσους.