Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μια εταιρεία, σε ένα γραφείο με κόσμο και όλοι μας έχουμε δει τους καπνιστές να πηγαίνουν κάθε μία ώρα για μίνι διάλειμμα ώστε να κάνουν το τσιγάρο τους. Κι εμείς, που δεν έχουμε αυτή τη δικαιολογία, μένουμε στις θέσεις μας και δουλεύουμε περισσότερο. Κι αν τα βάλετε κάτω, όλα αυτά τα smoking breaks είναι κάτι ώρες δουλειάς. Σε μια εταιρεία στην Ιαπωνία αποφάσισαν να επιβραβεύσουν το αυτονόητο, δηλαδή αυτούς που δεν καπνίζουν και δεν επιβαρύνουν ετσιθελικά την υγεία των διπλανών τους.

Έτσι, η εταιρεία Piala Inc. ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της πως όσοι δεν καπνίζουν ή δεν σταματούν την εργασία τους για smoking break, παρά μόνο για το διάλειμμα φαγητού, θα έχουν 6 ημέρες άδειας επιπλέον.

Αυτή η απόφαση προήλθε μετά από ένα παράπονο ενός μη καπνιστή υπαλλήλου που τόνισε ότι τα συχνά διαλείμματα για κάπνισμα κρατάνε καθημερινά τους καπνιστές υπαλλήλους 15 λεπτά εκτός γραφείου για κάθε φορά που σηκώνονται. Ο CEO της εταιρείας, Τακάο Ασούκα, θέλοντας να δώσει κίνητρο στους καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο, θέσπισε αυτό το μπόνους στους μη καπνιστές και σε πρώτη φάση διαφαίνεται μια αποτελεσματικότητα του μέτρου. Κάποιοι μάλιστα υπάλληλοι έπαψαν να καπνίζουν γενικώς, όχι μόνο στη δουλειά.

* Photo credits: Unsplash/Riccardo Fissore