Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) επέτρεψε στους αστρονόμους να θαυμάσουν ουράνια σώματα που βρίσκονται γαλαξίες μακριά από το «σπίτι» μας. Αλλά τώρα, θα τους βοηθήσει επίσης να κατανοήσουν καλύτερα τα κοντινά μας ουράνια σώματα. Η NASA μοιράστηκε πρόσφατα μια εικόνα του Herbig-Haro 211, ενός αντικειμένου παρόμοιου με τον Ήλιο μας όταν ήταν μωράκι και έκανε τα πρώτα του διαστημικά βήματα .

«Τα αντικείμενα Herbig-Haro (HH) είναι φωτεινές περιοχές που περιβάλλουν νεογέννητα αστέρια και σχηματίζονται όταν αστρικοί άνεμοι ή πίδακες αερίου που εκτοξεύονται από αυτά τα νεογέννητα αστέρια, σχηματίζουν κρουστικά κύματα που συγκρούονται με κοντινό αέριο και σκόνη με υψηλές ταχύτητες», εξηγεί η NASA.

«Αυτή η εικόνα του HH 211 από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκαλύπτει μια εκροή από ένα πρωτοαστέρι κλάσης 0, ανάλογο του Ήλιου μας, όταν δεν ήταν περισσότερο από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια και με μάζα μόνο 8% του σημερινού Ήλιου (τελικά θα εξελιχθεί σε ένα αστέρι σαν τον Ήλιο). Βρίσκεται σε απόσταση 1.000 ετών φωτός στον αστερισμό του Περσέα, ο Herbig-Haro 211 είναι πολύ νεότερος από τον Ήλιο, ο οποίος έχει ηλικία περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ετών.

Για τη λήψη αυτής της υπέροχης εικόνας, οι επιστήμονες βασίστηκαν στην κάμερα εγγύς υπερύθρου (NIRCam) του τηλεσκοπίου Webb. Σύμφωνα με τη NASA, η υπέρυθρη απεικόνιση είναι μια εξαιρετική πηγή κατά τη μελέτη των νεογέννητων άστρων και των εκροών τους, επειδή είναι χωρίς εξαίρεση ακόμα ενσωματωμένα μέσα στο αέριο από το μοριακό νέφος στο οποίο σχηματίστηκαν. «Η υπέρυθρη εκπομπή των εκροών του άστρου διαπερνά το αέριο και τη σκόνη που το σκεπάζει, καθιστώντας ένα αντικείμενο Herbig-Haro όπως το HH 211 ιδανικό για παρατήρηση με τα ευαίσθητα υπέρυθρα όργανα του Webb» εξηγούν. «Τα μόρια που διεγείρονται από αυτές τις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων του μοριακού υδρογόνου, του μονοξειδίου του άνθρακα και του μονοξειδίου του πυριτίου, εκπέμπουν υπέρυθρο φως που το Webb μπορεί να συλλέξει για να χαρτογραφήσει τη δομή των εκροών».

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες καταγράφουν εικόνες του Herbig-Haro 211, η υπέρυθρη τεχνολογία τους πρόσφερε μια πολύ πιο καθαρή εικόνα από τις προηγούμενες, με περίπου πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερη ανάλυση. Στην εικόνα, μπορούμε να δούμε μια σειρά από τοξοειδείς κρούσεις κάτω αριστερά και πάνω δεξιά, καθώς και το στενό διπολικό πίδακα που τις τροφοδοτεί.