Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας που, στην ερώτηση «ποια σειρά είναι η καλύτερη που έχεις δει ποτέ», απαντούν με σχετική ευκολία πως το δημιούργημα του Βινς Γκίλιγκαν. Και είναι λογικό. Το Breaking Bad βρίσκεται ψηλά -υπερβολικά ψηλά- στη λίστα με τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών, με τους θαυμαστές του να είναι υπερβολικά τυχεροί καθώς ακολούθησε ένα μαγικό spin off (Better Call Saul) αλλά και ταινία (El Camino).

Η σειρά λαμβάνει χώρα στην Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό και η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Γουόλτερ Γουάιτ (Μπράιαν Κράνστον), έναν πολύ ταλαντούχο και ευφυή χημικό που ωστόσο λόγω κάποιων επιλογών του, έχει καταλήξει να ζει μίζερα και φτωχικά εργαζόμενος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ποτήρι για αυτόν ξεχειλίζει όταν μαθαίνει ότι πάσχει από προχωρημένο καρκίνο πνευμόνων, με τα έξοδα της θεραπείας να είναι απαγορευτικά.

Με το τέλος της ζωής του πλέον ορατό, καταρρέει και αποφασίζει να προσεγγίσει τον πρώην μαθητή του και πλέον μικρέμπορο ναρκωτικών, Τζέσι Πίνκμαν (Άαρον Πολ) και να αρχίσει να παράγει κρυφά από την οικογένειά του ασυναγώνιστης ποιότητας μεθαμφεταμίνη, με την επιθυμία να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογενείας του. Ωστόσο, η φιλοδοξία και το ταλέντο του δε θα αργήσουν να προσελκύσουν εκτός από πλούτη και πολλούς μπελάδες, σταδιακά μετατρέποντάς τον από έναν φιλήσυχο καθηγητή σε έναν αδίστακτο ραδιούργο. Φτάνει με τα της παρουσίασης, αν δεν έχετε δει τη σειρά, να το κάνετε.

Χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο του BB (η προβολή του ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2008 και ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2013), συνεχίζει να εμφανίζεται συνεχώς μπροστά μας. Με πολλούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας και ότι θα αργήσουμε αρκετά να το ξεπεράσουμε -ίσως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, οι άνθρωποι που βαριούνται ή δεν έχουν τι να κάνουν, πειραματίζονται με τους αγαπημένους μας χαρακτήρες, έχοντας ως όχημα το νέο κόλλημα της εποχής: την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι οι μόνοι, όλο το καστ του Χάρι Πότερ το ίδιο πέρασε.

Πάντως, η τελευταία δημιουργία του Evolving AI που έντυσε τους πρωταγωνιστές με Balenciaga, έχει ένα ενδιαφέρον. Μέχρι εκεί, τώρα μπορείτε να τους αφήσετε ήσυχους γιατί θα μας βρουν μπροστά τους.