Όλα ξεκίνησαν από την Ρόδο με το δίκτυο «Ομπρέλα». Στη συνέχεια, είχαμε την δυναμική παρουσία της Πάρου για τον ίδιο σκοπό. Οι κάτοικοι του νησιού βγήκαν στις παραλίες με τις πετσέτες τους για να διαμαρτυρηθούν καθώς δεν υπήρχε παραλία που δεν έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, ομπρέλες και γενικότερα παρόμοιες εγκαταστάσεις. Με λίγα λόγια. διεκδικούν το δίκιο τους. Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches».

Με αρκετούς επιχειρηματίες να έχουν μισθώσει από το Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες και καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους, παρεμποδίζοντας έτσι τους πολίτες να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει», έγραψαν στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

Στο κλείσιμο του σημειώματος, διαβάζουμε: «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!».

Πριν λίγες ώρες, μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τη διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού στην Πάρο. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή καταγγελίες περί κατάληψης τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, οι εισαγγελείς να ελέγχουν, σύμφωνα και με παλαιότερη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αν παρεμποδίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων σε κοινόχρηστους χώρους.

Πλέον, στο παιχνίδι μπήκε και η Νάξος καθώς ετοιμάζεται μεγάλος φάκελος για να σταλεί στον εισαγγελέα. Μέλος του κινήματος που ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία στο Facebook, μίλησε στην εφημερίδα Καθημερινή και αποκάλυψε: «Στις 16 Ιουλίου μια κάτοικος του νησιού η κ. Μαρκέλλα Χένσλεϋ, μέσα στην αγανάκτησή της για αυτό που συνέβαινε αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”. Επικοινώνησα μαζί της όπως και αρκετοί ακόμα, συναντηθήκαμε και αναζητήσαμε τρόπο δράσης, έχοντας μπροστά μας και το παράδειγμα της Πάρου»

«Η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική! Μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη. Συντάξαμε μια ανοιχτή επιστολή, την οποία υπέγραψαν περισσότερα από 1.500 άτομα, την οποία θα στείλουμε στον εισαγγελέα και τις Αρχές. Παράλληλα ξεκινήσαμε καταγραφή με drones της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να τη συγκρίνουμε με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλύψουμε την παρανομία», πρόσθεσε η κα. Ελένη Ανδιανοπούλου.