Όταν βλέπουμε πανύψηλους ουρανοξύστες σε κάποια μεγαλούπολη, συνήθως τους απολαμβάνουμε, σκεφτόμαστε το πόσο μεγαλοπρεπείς είναι και μας αρέσει το πώς κάνουν τον ορίζοντα να φαίνεται. Όμως, για κάθε τεράστιο οικοδόμημα υπάρχει και μια τεράστια σκιά που καλύπτει τους περαστικούς ή τους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Δεν μιλάμε για την Αθήνα.

Το subreddit “Urban Hell” είναι ένα μέρος όπου οι σύγχρονες ζούγκλες από τσιμέντο, μαζί με το χάος που τις χαρακτηρίζει, είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης. Για την ακρίβεια, εκεί θα βρει κάποιος φωτογραφίες που, από απόσταση, ίσως και να εντυπωσιάζουν, από κοντά, όμως, δημουργούν δυσφορία σε όσους ζουν αυτές τις καταστάσεις καθημερινά.

Η «Αστική Κόλαση» για να μιλήσουμε τη γλώσσα μας, δημιουργήθηκε το 2013 και σήμερα η διαδικτυακή αυτή κοινότητα έχει 1,2 εκατομμύρια μέλη, τα οποία μοιράζονται τακτικά φωτογραφίες κτιρίων και πόλεων που επιβεβαιώνουν με κάθε επισημότητα ότι ζούμε ήδη σε μια δυστοπία. Εντάξει, δεν περιμέναμε να δούμε τις συγκεκριμένες εικόνες για να το καταλάβουμε, είναι η αλήθεια.

Είτε πρόκειται για τις βρόμικες παραγκουπόλεις με φόντο το λαμπερό κέντρο της πόλης, είτε για εγκαταλελειμμένα στάδια, είτε για γεμάτους δρόμους κάτω από φώτα νέον, είναι όντως αυτό το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι άνθρωποι; Μας αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής ή μήπως έχουμε μάθει να γινόμαστε ένα με όσα κάποτε ήταν αντίθετα στην ανθρώπινη φύση;