«Πίστευε και μη ερεύνα», λένε. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Ευτυχώς δηλαδή γιατί θα ζούσαμε σε έναν κόσμο σκοτεινό, βυθισμένο στην παραπληροφόρηση αν δεν κάναμε fact checking στα όσα φοβερά και τρομερά εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας στο παράλληλο σύμπαν που ονομάσαμε social media.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνουμε κάθε πρωί, εκτός φυσικά από το να πίνουμε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και λίγο στυμμένο λεμόνι, είναι να ρίχνουμε μια ματιά στις αναρτήσεις των Ellinika Hoaxes ώστε να μαθαίνουμε από τους καλύτερους τι μπορεί να πήγε στραβά στην πέψη των πληροφοριών της προηγούμενης ημέρας.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε με τι ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα, πόσες ειδήσεις που δεν είναι ειδήσεις αλλά στην καλύτερη περίπτωση ιστορίες από το κεφάλι του Τζέιμς Γκρέιαμ Μπάλαρντ, διαβάζει και πιστεύει μεγάλο μέρος του ελληνικού ίντερνετ.

Όπως ήδη είπαμε, όμως, ευτυχώς υπάρχουν τα Ellinika Hoaxes. Με ένα προβολέα μεγαλύτερο και από αυτό της αστυνομίας του Γκόθαμ, ρίχνουν φως στο σκοτάδι που απειλεί να κυριεύσει τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας, καθαρίζοντάς τον από τον ιό της παραπληροφόρησης.

Αυτή τη φορά, το «μέλος του International Fact-Checking Network», μας έσωσε από ένα παραμύθι με θέμα του τον Άγιο Παΐσιο. Και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της ήδη ζεστής λόγω του καύσωνα καρδιάς μας. Όχι, δεν εμφανίστηκε ο Άγιος Παΐσιος στις πυρκαγιές του 2018 στο Μάτι αν και ναι, μοιάζουν πάρα πολύ φυσιογνωμικά. Δείτε λίγο καλύτερα το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε «Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και βασίζεται σε αυθαίρετη ερμηνεία μέσα από δύο φωτογραφίες χαμηλής ευκρίνειας που λήφθηκαν από κινητό γυναίκας στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου Ραφήνας στις 23ης Ιουλίου 2018 και απεικονίζουν έναν ρασοφόρο άνδρα να κάθεται σε ένα παγκάκι. Με βάση φωτογραφικά τεκμήρια υψηλής ποιότητας, γίνεται αντιληπτό ότι ο εικονιζόμενος ρασοφόρος δεν έχει ουδεμία σχέση με τη μορφή του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος απεβίωσε στις 12 Ιουλίου 1994».

Οι φωτογραφίες αυτές μαζί με συνοδευτικά κείμενα αναρτήθηκαν σε έμπιστα σάιτ όπως το ekklisiaonline.gr και paratolmosblog.blogspot.com και ένιωσαν την ανάγκη να το ξεκαθαρίσουν. Να το ξεκαθαρίσουμε και εμείς: ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ.