Υπάρχει αυτό το βαρύ πέπλο μυστηρίου που καλύπτει εδώ και πολλά χρόνια την πραγματική ταυτότητα του Banksy. Αυτό, βέβαια, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, έχει βοηθήσει στη γιγάντωση της δημοφιλίας του. Όπως φαίνεται, ο γνωστός street artist δεν έχει σκοπό να αποκαλύψει ποιος είναι και πώς μοιάζει αλλά πλέον, ίσως έχουμε κάτι που του ανήκει: τη φωνή του.

Η σειρά podcast του BBC με την ονομασία «Banksy Story» περιλαμβάνει μια ηχογράφηση του μακρινού πια 2005 που έχει μεταδοθεί μόνο στις ΗΠΑ και η οποία, σύμφωνα με τους δημιουργούς του podcast, είναι «ανακάλυψη». Τώρα, πώς θεωρείται κάτι ανακάλυψη εφόσον έχει ήδη κυκλοφορήσει, δεν ξέρουμε αλλά η αλήθεια είνα πως για πρώτη φορά ασχολούμαστε τόσο έντονα με αυτή τη συνέντευξη.

Το απόσπασμα προέρχεται από την ειδησεογραφική εκπομπή «All Things Considered» του ραδιοφωνικού σταθμού NPR (Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο) με έδρα την Ουάσινγκτον, η οποία μεταδόθηκε στις 24 Μαρτίου, λίγες μέρες αφότου ο καλλιτέχνης παρουσίασε έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met). Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ακούμε τα εξής:

«Υποθέτουμε ότι είσαι αυτός που λες, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι;» ρωτά ο παρουσιαστής, στον οποίο το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ο Banksy απαντά: «Ω, δεν έχετε καμία εγγύηση για αυτό». Φυσικά και δεν θα είχαμε.

Ακούστε εδώ

Ο Banksy που δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι είναι ο Banksy, λέει ότι βλέπει τον εαυτό του ως «ζωγράφο και διακοσμητή» και ισχυρίζεται ότι του αρέσει να κολλάει τα έργα του στους τοίχους ιδρυμάτων, όπως το Λούβρο στο Παρίσι, επειδή «δεν θέλεις να κολλάς στον ίδιο τομέα εργασίας για όλη σου τη ζωή, έτσι;».

Στην ερώτηση πώς μπαίνει μέσα σε μουσεία και κρεμάει έργα του απαντά ότι διάβαζε βιβλία για τον Χάρι Χουντίνι, προσθέτοντας: «Όπως και εκείνος δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά έχει μερικές καλές συμβουλές για να προσφέρει στους ανερχόμενους καλλιτέχνες θα έλεγα… ».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσέχουν πραγματικά τα πράγματα… Για παράδειγμα, στο Met κρέμασαν έναν πίνακα του Ανρί Ματίς ανάποδα για 42 ημέρες. Πιστεύω ότι έμεινε έτσι μέχρι που κάποιος τούς είπε ότι ήταν λάθος», αναφέρει σε άλλο σημείο.