Και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Καλύτερα ξεμέθυστοι ή πιωμένοι σε ένα λογικό πλαίσιο παρά καρφωμένοι σε κάποια κολώνα. Οπότε, μπράβο Έλληνες για τη θέση σας/μας στη λίστα με τους λαούς που του δίνουν και καταλαβαίνει όταν είναι να πιουν ένα ποτηράκι παραπάνω.

Ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν και οι δύο ισχυρή κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ, καμία χώρα από τις δύο δεν μπορεί να συγκριθεί με έθνη όπως η Λετονία, η Αυστρία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) το 2019, η οποία ανέλυσε τον μέσο όρο των λίτρων καθαρού αλκοόλ που έπινε κάθε άτομο σε 189 χώρες. Τώρα πώς το έκανε αυτό, δεν θέλουμε να ξέρουμε.

Τα Νησιά Κουκ βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, με τον μέσο άνθρωπο να καταναλώνει περίπου 13 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως- δηλαδή περισσότερα από 100 ποτήρια κρασί. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να μπει στην πρώτη 25άδα, καταλαμβάνοντας την 24η θέση από τις 189, ενώ οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 35η θέση.

Τρεις από τις χώρες της πρώτης πεντάδας βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, την πατρίδα της βότκας, η οποία έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αλκοολισμού γιατί, ΟΚ, βότκα. Περισσότεροι από ένας στους 10 άνδρες στη Λετονία και τη Λιθουανία, για παράδειγμα, είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Η Αυστρία, όπου η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 16 έτη, έκλεισε την πρώτη πεντάδα, έχει επίσης έντονη κουλτούρα μπίρας. Περίπου οι μισοί ενήλικες άνω των 18 ετών των Νήσων Κουκ πίνουν αλκοόλ, με ορισμένες ομάδες να πίνουν έως και 10 ποτά σε μία μόνο βραδινή έξοδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούνται “καθημερινοί πότες”, πράγμα που σημαίνει ότι πίνουν αλκοόλ σε τακτική βάση. Αυτό είναι σχεδόν το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό αυτό.

Τι συμβαίνει με τη θέση της Ελλάδας; Αν και όλοι νομίζαμε (γιατί είμαστε στον κόσμο μας) ότι είμαστε γερά ποτήρια, οι Έλληνες βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω στην κατάταξη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση.