Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι δηλώσεις του 71χρονου υφυπουργού Πολιτισμού, Vittorio Sgarbi, ο οποίος σε εκδήλωση στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης σημείωσε πως «έχω κοιμηθεί με 1.500 γυναίκες… το ανδρικό μόριο είναι όργανο γνώσης, της διείσδυσης, μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τα πράγματα». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Ιταλός αξιωματούχος χρησιμοποίησε έναν υποτιμητικό όρο για τις γυναίκες και καυχιόταν για τις σχέσεις του με τις γυναίκες.

https://www.youtube.com/watch?v=_8gVUl1hc5U

«Κάποια στιγμή, στα 67, εμφανίζεται ο προστάτης και πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτή τη γ**** πόρνη που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ στη ζωή σου» είπε ο Σγκάρμπι, σε συζήτηση που είχε με τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Μισέλ Ουελμπέκ με θέμα «Ο φαλλος φεύγει, ο προστάτης έρχεται». Επιδιώκοντας να αποστασιοποιηθεί από το περιστατικό, ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο είπε την Κυριακή ότι «η ελευθερία της σκέψης, που προστατεύεται από το σύνταγμά μας, είναι ιερή, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καταλήξει σε χυδαιότητα».

Ο Vittorio Sgarbi από την πλευρά του αρνείται να παραιτηθεί, ενώ μάλιστα τόνισε πως οι επικριτές του ήταν αριστεροί που προσπάθησαν να τον ακυρώσουν. Ακόμα, μιλώντας στη La Repubblica, δήλωσε ότι όσα συνέβησαν ήταν «παράσταση ανάμεσα σε δύο ηθοποιούς.Με ρώτησαν με πόσες γυναίκες έχω κοιμηθεί και απάντησα. Είναι η ελευθερία του λόγου». Ο 71χρονος -ο οποίος είναι αμφιλεγόμενος κριτικός τέχνης- ήταν φίλος του αείμνηστου Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως είναι η La Reppublica, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι ο Ιταλός υπουργός αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λέγοντας ότι είναι «τραγωδία» το γεγονός ότι είχε κάνει σεξ με λιγότερες από 100 γυναίκες.