Αρχίζουμε να πέφτουμε στην παγίδα του “κάθε πέρσι και καλύτερα”. Βασικά, αρχίζουμε να υποπτευόμαστε πως άπαξ και μπεις στα 30 αρχίζεις να θεωρείς πως παλιά ήταν καλύτερα. Πως ο κόσμος “τα παλιά τα χρόνια” ήταν καλύτερος. Πιο αθώος. Πιο ανθρώπινος. Λιγότερο ρευστός και αμήχανος.


Να είμαστε λίγο σοβαροί; Δεν ήταν. Ο κόσμος καλώς ή κακώς έχει εξελιχθεί. Η ταχύτητα με την οποία έχει συμβεί αυτό “παίζεται” λίγο, το κατανοούμε. Αλλά το να λέμε πως όσο προχωράμε πάμε προς το χειρότερο είναι οριακά βλάσφημο προς τη ζωή την ίδια.


Από ένα thread στο Reddit έχουν προκύψει μερικές εικόνες που ενδεχομένως η ανθρωπότητα θα ήθελε να ξεχάσει. Μερικές αφίσεις, παλιά διαφημιστικά, παλιές φωτογραφίσεις, ιστορικές φωτογραφίες από το 1940 και άλλες “καινοτομίες” της εποχής, όπως ας πούμε το σελοφάν (γελάμε) αποδεικνύουν πως κάτι που πριν κάποια χρόνια θεωρούνταν αποδεκτό σήμερα είναι προσβλητικό. Το πιο πιθανό. Τάσεις που τότε ήταν προχωρημένες, σήμερα θέλουμε να ξεχάσουμε την ύπαρξή τους.

Έννοιες όπως “ολόκληρη οικογένεια” σήμαιναν “πατέρας και γιος”, γιατί σύμφωνα με τους διαφημιστές της εποχής, μάνα και κόρη ήταν αποκλειστικά και μόνο στην κουζίνα. Αξεσουάρ για νέους γονείς όπως ας πούμε τα “baby cages” (δηλαδή τα κλουβιά για μωρά) ήταν καινοτομίες και “must have”. Ολόκληρα προϊόντα που απευθύνοντανσ σε γυναίκες βασίζονταν στο ανδρικό βλέμμα και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη των γυναικών να είναι ποθητές (και απαραιτήτως αποδεκτές) από το ανδρικό φύλο.


Για αυτό σας λέμε. Σταματήστε για λίγο ό,τι κάνετε και παραδεχτείτε πως ευτυχώς ο κόσμος δεν είναι όπως παλιά. Γιατί στον σημερινό κόσμο οι παρακάτω εικόνες είναι εντελώς γελοίες (αν όχι προσβλητικές):