Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Αν διαγνωστεί εγκαίρως, είναι ιάσιμος και η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών. Η έγκαιρη διάγνωση, βοηθά στην ευκολότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά από ένα χειρουργείο μαστού, στους ασθενείς πρέπει να παρέχεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από διάφορες ειδικότητες. Όπως ψυχολόγο και διατροφολόγο, μιας προκύπτουν ανάγκες που δεν μπορούν να διευθετηθούν χωρίς βοήθεια. Καθοριστικό ρόλο παίζει επίσης ο Φυσικοθεραπευτής. Η εμφάνιση λεμφοιδήματος μετά από το χειρουργείο μαστού, είναι όλο και πιο συχνή και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εξειδικευμένη θεραπεία.

Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος σε αυτήν τη νόσο. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση να γίνουν τρόπος ζωής!

Λεμφοίδημα

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με χειρουργείο. Γίνεται είτε μαστεκτομή είτε αφαίρεση μόνο του όγκου από το στήθος. Και στις δύο περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο, αφαιρούνται μασχαλιαίοι λεμφαδένες. Η αφαίρεση αυτή επεμβαίνει στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, με αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό γυναικών, περίπου 20%, να εμφανίζεται λεμφοίδημα στο άνω άκρο.

Το λεμφοίδημα, είναι η συσσωρευμένη ποσότητα της λέμφου (λέμφος είναι το υγρό που υπάρχει μέσα στα λεμφαγγεία) στο άκρο. Είναι δηλαδή μια ορατή και χειροπιαστή αυξημένη ποσότητα υγρού. Το λεμφοίδημα, είναι μία πάθηση που αντιμετωπίζεται. Όσο πιο νωρίς απευθυνθεί μια ασθενής στον φυσικοθεραπευτή, τόσο πιο γρήγορα θα έχει αποτέλεσμα. Το βάρος του άκρου, το πρήξιμο, το μειωμένο εύρος κίνησης και σε λίγες περιπτώσεις ο πόνος, είναι συμπτώματα του λεμφοιδήματος. Η θεραπεία αποτελείται από λεμφική μάλαξη, περίδεση του άκρου με ειδικούς συμπιεστικούς επιδέσμους καθώς και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο που δίνει ο φυσικοθεραπευτής, στην κάθε ασθενή.

Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση απαιτεί την εξειδίκευση του φυσικοθεραπευτή, για ένα σίγουρο και σωστό το αποτέλεσμα. Οι ασθενείς όταν ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους, πρέπει να προμηθευτούν ειδικό συμπιεστικό γάντι και να τηρούν τις ασκήσεις που τους έχουν δοθεί, ώστε το άκρο να έχει σταθερά μια υγιή εικόνα. Το πρησμένο άκρο, λοιπόν, μπορεί να επανέλθει και το μόνιμο αποτέλεσμα έγκειται στη σωστή και επιμελή συντήρηση! 

Χρήσιμες Συμβουλές

.Δεν σηκώνω βάρος πάνω από 2kg με το άκρο της χειρουργημένης πλευράς.

.Κάνω τις κατάλληλες ασκήσεις ώστε να επανέλθει το εύρος κινήσεων του άκρου.

.Κρατάω το πρησμένο χέρι σε ανάρροπη θέση (ακουμπισμένο πάνω από το ύψος του ώμου πχ.: σε ένα μαξιλάρι).

.Αποφεύγω να γίνει λύση της συνέχειας του δέρματος (να τραυματίσω με οποιονδήποτε τρόπο το άκρο).

.Αποφεύγω τη ζέστη. 

.Ιnfo
Λέμφος – Λεμφική Μάλαξη & Αποκατάσταση

Facebook | Website