Το πιο κρίσιμο για τα τοπικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική η ίδια η καλλιτεχνική πρόταση, αλλά το πώς επιτυγχάνουν τη σύνδεση με τον τόπο διεξαγωγή τους και την τοπική κοινότητα. Αυτή η διαδικασία «γειώματος» δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Κι για αυτό το λόγο αξίζουν την προσοχή μας προσπάθειες όπως το Kournos Music Festival, που πραγματοποιείται φέτος για τη τρίτη χρονιά στη Λήμνο από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου.

Μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ αναδεικνύονται η ιδιαιτερότητα του τόπου, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται στο κοινό έργα Λημνιών δημιουργών ή δημιουργών που εμπνέονται από τη Λήμνο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η site specific performance το «Κάνιστρο» από τον μουσικό Γιώργο Κατακουζηνό και τον ηθοποιό Δημήτρη Μαμιό, η οποία εμπνέεται από το έργο του λημνιακής καταγωγής εικαστικό, Ράλλη Κοψίδη (1929-2010).

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Κατακουζηνό για την παράσταση, αλλά και για το καλοκαίρι στη Λήμνο, η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως προορισμός διακοπών και σίγουρα αξίζει να την προσθέσεις στα προσεχώς (αν δεν την έχεις ήδη επισκεφθεί).

Οι Sexy Christians (που τους εκπροσωπείς εσύ) συναντάνε τον «Σασμό» (δηλαδή τον Δημήτρη Μαμιό). Μοιάζει σαν ένα παράνομο ραντεβού όλο, όχι;

Είναι ένα παράνομο ραντεβού  που νομιμοποιείται μέσα στην αγκαλιά  του Kournos Festival. Με τον Δημήτρη μας σύστησαν οι διοργανώτριες και ψυχές του φεστιβάλ Αναστασία Κοτσαλη και Λητώ Μεσσήνη.  Από την πρώτη αναγνωριστική  βιντεοκλήση  υπήρξε μία αυτοσαρκαστική παιχνιδιάρικη επικοινωνία με ιδιαίτερες προεκτάσεις  και κατευθείαν φάνηκε ότι θα έχουμε φοβερή χημεία. Η γενική εικόνα  μας ορίζεται από τα δημοφιλή  project πού συμμετέχουμε  αλλά στην τελική εκπροσωπούμε  τους εαυτούς μας, το «Κάνιστρο» και το φεστιβάλ. Προσωπικά, εκτός των Sexy christians έχω άλλη μία μπάντα με το όνομα Duoyu καθώς και θα κυκλοφορήσω άμεσα ένα προσωπικό άλμπουμ κάτω από το όνομα Pony Lux. Ο Δημήτρης αντίστοιχα πέρα του «Σασμού», πρωταγωνιστεί στην παράσταση «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»  και σίγουρα αν τον ρωτήσουμε έχει να μας πει πολλές άλλες ταινίες και παραστάσεις που συμμετέχει.

Ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης τύπος, ο Ράλλης Κοψίδης, τον οποίο αφορά η performance που θα παρουσιάσετε;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για το πώς τον αντιλαμβάνομαι εγώ. Ο Ράλλης Κοψίδης  αντιπροσωπεύει τις ρίζες,  το ταξίδι,  την προσφυγιά,  τις εικόνες που έχεις χαραγμένες μέσα σου,  την επιστροφή  και το Αντίο.

Εσύ πώς ήρθες σε επαφή με το έργο του;

Μέχρι να μιλήσω με τα παιδιά για την παράσταση δεν είχα διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του.  Είχα έρθει σε επαφή από μικρή ηλικία με το μοναδικό ζωγραφικό του έργο  στο οποίο  έχει απεικονίσει την Λήμνο με  διαχρονικό και παραμυθένιο τρόπο.

Τι να περιμένουμε να δούμε στο «Κάνιστρο»;

Θα είναι μία ατμοσφαιρική όσο και αιχμηρή  απεικόνιση του βιβλίου “Το Τετράδιο Του Γυρισμού”.  Εστιάζουμε στην δύναμη της μνήμης των παιδικών μας χρονών και του  δεσίματος με τον τόπο.  Μέσα από το έργο του Ρ.Κ.,  ανοίγουμε ένα παράθυρο προς τα μέσα συνδέοντας γεγονότα,  ανθρώπους και στιγμές που μας έχουν διαμορφώσει σε βαθμό  μεγαλύτερο από όσο έχουμε συνειδητοποιήσει.  Η σιωπή μάς στρώνει το δρόμο.

Υποθέτω ότι σημαντικό ρόλο στην performance παίζει και η τοποθεσία της το μετόχι του Παλλημνιακού Ταμείο. Μίλησε μας γι’ αυτό και πώς προέκυψε η επιλογή;

Το αγιορείτικο μετόχι είναι περίκλειστο, έχει αψίδες, δωματιάκια, δέντρα, εξωτερικό καμπαναριό και ένα μικρό εκκλησάκι. Η Αναστασία και η Λητώ μας πρότειναν τη συγκεκριμένη τοποθεσία και μας φάνηκε ιδανική για την παράστασή μας.

Οκ, πέρα από τη δική σας performance, τι άλλο θα μου πρότεινες να παρακολουθήσω από το Kournos Music Festival;

Πέρσι  παρακολούθησα όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ χωρίς να έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται και κάθε μια ήταν ξεχωριστή. Οπότε η απάντηση για εμένα είναι απλή, όσες περισσότερες μπορείς

Οι φήμες λένε ότι είσαι πλέον «λοκαλ» της Λήμνου. Πόσο καλοκαίρια έχεις περάσει στο νησί;

Δεν είναι ακριβώς φήμες καθώς έχω καταγωγή από τη Λήμνο! Οπότε καταλαβαίνεις ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περνάω  πολύ χρόνο στο νησί και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Αρενικό ή Μελίχλωρο;

Μελίχλωρο! Οι διαδοχικές στρώσεις γεύσεών του δεν μου αφήνουν επιλογή.

Αν περνούσες στη Λήμνο την τελευταία νύχτα πριν καταστραφεί ο κόσμος με ποιους θα ήθελες να ήσουν και πού;

θα ήθελα να είμαι στην Νευτινα σε ολονύχτια συναυλία με τις μπάντες μου.

Η Λήμνος ανεβαίνει στην εκτίμηση των ταξιδιωτών τελευταία. Φοβάσαι ότι σε ένα δύο χρόνια θα υπάρχουν μπραντσάδικα και acai bowls;

Υπάρχουν ήδη, αλλά αυτό που με φοβίζει είναι τα θορυβώδη beach bars στις  μέχρι πρότινος ερημικές παραλίες.