Μετά από 16 χρόνια, το Animasyros, το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων (ανιμέισον στα… ελληνικά), έχει κατακτήσει πολλά: να εδραιωθεί ως διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ, να δημιουργήσει και διευρύνει τη δική του κοινότητα και να αποδείξει στην πράξη, αυτό που μόλις πρόσφατα δήλωσε και ο σπουδαίους Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο: «το ανιμέισον είναι κινηματογράφος».

Α ναι, και κάτι ακόμα: να κάνει τα κινούμενα σχέδια το σύγχρονο trademark του νησιού (ξέχνα τα λουκούμια!).

Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Προφανώς, αφορά μια διεθνή τάση, αλλά στα καθ’ ημάς η συμβολή του Animasyros είναι καθοριστική.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί για 16η χρονιά (πάντα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων) από τις 26/9 έως τις 1/10, με αρκετά ανανεωμένο πρόγραμμα το οποίο πέρα από τα ήδη αγαπημένα τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Πανόραμα, Διεθνές φοιτητικό), περιλαμβάνει δύο μεγάλα αφιερώματα, ένα στην ανιμέισον σκηνή της Ιβηρικής και ένα στη σχέση του ανιμέσιον με την ελληνική αρχαιότητα (wow!). Παράλληλα, στην πάντα δραστήρια και ανήσυχη Αγορά, θα έχουμε speed dating session (δεν είναι αυτό που νομίζεις), καθώς και το ήδη αγαπημένο Pitching Forum αλλά και μια σειρά από masterclasses, στρογγυλά τραπέζια, workshops και σεμινάρια.

Δεν θα υπήρχε καταλληλότερος άνθρωπος να μας μιλήσει για όλα αυτά από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Animasyros, την Μαρία Ανεστοπούλου. Στο κάτω-κάτω, το Animasyros αποτελεί και την ιδανική αφορμή για να κανονίσεις ένα τριήμερο στη Σύρο το τελευταίο ΣΚ του Σεπτέμβρη, όταν το νησί αποκτά ξανά ρυθμούς πιο ανθρώπινους, με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να δίνουν τον τόνο σε μια από τις πιο ιστορικές και δραστήριες περιοχές της χώρας. Καθόλου άσχημα.

Sweet 16 φέτος για το Animasyros. Πέρα από την προφανή χαρά και ικανοποίηση, τι άλλο σημαίνει για το φεστιβάλ λίγο πριν μπει στην 3η δεκαετία της ζωή του;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν κατάλαβε πως πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια. Ναι υπάρχει χαρά και ικανοποίηση, γιατί αισθανόμαστε ότι πολλοί από τους στόχους μας έχουν επιτευχθεί και πλέον το ANIMASYROS είναι ένα Φεστιβάλ με αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά ταυτόχρονα θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανανέωσης και σχεδιασμού νέων δράσεων που εντάσσουμε ή σχεδιάζουμε να εντάξουμε στο μέλλον στο ANIMASYROS. Νομίζω ότι ένα από τα βασικά συστατικά της πορείας μας αυτά τα 16 χρόνια ήταν η προσήλωσή μας στην ανάπτυξη του ANIMASYROS, η δημιουργία επαφών με άλλους συναφείς οργανισμούς διεθνώς και η ανάγκη μας να αναδείξουμε την τέχνη της εμψύχωσης ως το μοναδικό κινηματογραφικό είδος που είναι. Οπότε ως sweet 16 ανήσυχοι έφηβοι ψάχνουμε, αφουγκραζόμαστε τις διεθνείς τάσεις και με τα μέσα που έχουμε προσπαθούμε να τις φέρουμε στο ANIMASYROS.

Βρίσκεται στην «εφηβεία» του. Είναι σε φάση που αμφισβητεί τα πάντα;

Μάλλον θα έλεγα ότι περνάει μια γόνιμη ή μάλλον επιεική εφηβεία, ίσως γιατί οι ιδρυτές του είναι πλέον μεσήλικες. Το ANIMASYROS πρωτίστως είναι οι άνθρωποι του, η ομάδα παραγωγής, όλοι όσοι εργάζονται για να γίνει το φεστιβάλ που με συνέπεια, αφοσίωση και επιμονή. Πρόκειται για μια ομάδα που ο βασικός της πυρήνας ακολουθεί την ανάπτυξη του Φεστιβάλ για πολλά χρόνια. Όλοι μαζί μεγαλώνουμε και αναπτύσσουμε το ΑNIMASYROS και δεν αμφισβητούμε ό,τι έχουμε κάνει έως σήμερα. Αντίθετα θα έλεγα, μαθαίνουμε από τις επιτυχίες και περισσότερο από τις ατυχείς επιλογές μας και προχωράμε. Έτσι θα έλεγα ότι το ANIMASYROS είναι μάλλον ένας ανήσυχος έφηβος που θέλει να κάνει όσο περισσότερα πράγματα μπορεί!

Γιατί animation; Γιατί στη Σύρο; Κυρίως όμως: Πώς έχει διαφοροποιηθεί/εμπλουτιστεί η απάντηση από το 2008 και μετά;

Ήδη από το 2003 διοργανώναμε στην Αθήνα το φεστιβάλ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ αφιερωμένο στον ψηφιακό κινηματογράφο καθώς, εκείνη τη χρονική περίοδο, η προβολή ταινιών που δεν είχαν μεταγραφεί σε φιλμ ήταν ζητούμενο. Αρκετά σύντομα διακρίναμε ότι οι ταινίες animation που λαμβάναμε είχαν μια μεγάλη δυναμική ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα μας γεννήθηκε η ανάγκη να φύγουμε από την Αθήνα και να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ ταινιών στην Περιφέρεια. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του μονοθεματικού καλλιτεχνικά φεστιβάλ αφιερωμένου στην τέχνη της εμψύχωσης. Η Σύρος ήταν στ’ αλήθεια ο τόπος όπου οι τοπικές αρχές αυτοδιοίκησης μας υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή που τους παρουσιάσαμε την πρότασή μας, πέραν το αυτονόητου ότι δηλαδή είναι ένας πανέμορφος τόπος με μακρά πολιτιστική ιστορία, απαιτητικό και διαβασμένο κοινό και υποδομές που υποστηρίζουν τη διοργάνωση διεθνών φεστιβαλικών διοργανώσεων. Αυτή ήταν η αρχή.

Όμως η ερώτησή σου έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί η απάντηση το 2023 είναι αρκετά εμπλουτισμένη! Μέσα σε 16 χρόνια η θέση του ανιμέισον στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη έχει αλλάξει δραματικά. Όλα τα σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς και στην Ελλάδα έχουν πλέον περισσότερες από μια ταινίες μεγάλου μήκους στο διαγωνιστικό τους τμήμα καθώς και μεγάλο αριθμό ταινιών μικρού μήκους. Για μας η φράση «Το Ανιμέισον είναι Κινηματογράφος» που ειπώθηκε πρόσφατα από τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ίσχυε από το 2008! Η σημαντικότερη όμως ανάπτυξη που έχουμε δει από το 2008 είναι της εγχώριας κοινότητας ανιμέισον που έχει αποκτήσει σημαντική εξωστρέφεια διεθνώς υποστηρίζεται από όλους του θεσμικούς φορείς οπτικοακουστικού πολιτισμού και εξωστρέφειας, όπως και το Φεστιβάλ και η Σύρος είναι ένας από τους τόπους συνεύρεσης και δικτύωσής της!

Πόσο εύκολο ήταν να πείσετε το ευρύτερο κοινό ότι το animasyros δεν είναι φεστιβάλ για «μικιμάου»;

Δεν ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο θα έλεγα γιατί από την αρχή το ANIMASYROS είχε ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ανιμέισον είναι κινηματογράφος που απευθύνεται κυρίως θα έλεγα σε ενήλικες. Αυτό άλλωστε διατρέχει και όλα τα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ που είναι επτά πλέον.  Το ανιμέισον είναι ένα κινηματογραφικό είδος που εύκολα μπορεί ο θεατής να συνδεθεί, να αφεθεί και να ψυχαγωγηθεί. Δημιουργούμε κάθε χρόνο ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συλλέγοντας τις καλύτερες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο. Δεχόμαστε πάνω από 3.000 συμμετοχές ταινιών από όλο τον κόσμο και θα τις ανακοινώσουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα του ANIMASYROS περιλαμβάνει, φυσικά και ταινίες για παιδιά αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με ένα είδος ταινιών ανιμέισον που δεν είναι σαν αυτό που έχουν συνηθίσει να βλέπουν κυρίως στην τηλεόραση. Τέλος, θα ήθελα ιδιαιτέρως να τονίσω το διαγωνιστικό τμήμα Animapride με LGBTQI+ θεματολογία που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να μιλούν ανοικτά και να δημιουργούν υπέροχες ταινίες. Το Animapride ξεκίνησε σα μια κοινή πρωτοβουλία του Animasyros και το Athens Pride και εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.  

Πλέον το φεστιβάλ έχει αποκτήσει τη δική του κοινότητα. Πώς τη βλέπετε να αναπτύσσεται και να ανανεώνεται μέσα στα χρόνια;

Το ΑΝΙΜΑSYROS από το ξεκίνημά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική κοινότητα ανιμέισον και προσπάθησε και δημιούργησε ένα τόπο συνάντησης, διαλόγου και δικτύωσης των Ελλήνων δημιουργών με τη διεθνή κοινότητα. Από το 2008 έως σήμερα το ελληνικό ανιμέισον αναπτύχθηκε με σφοδρότητα, ανθεί και πλέον συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις. Στη δική μας κοινότητα του Φεστιβάλ οι Έλληνες δημιουργοί έχουν και θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση. Ήδη από το 2016 έχουμε το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα με βραβείο που αθλοθετεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Φέτος δημιουργούμε και μια νέα ενότητα που λέγεται Greek Animation Talks όπου οι δημιουργοί των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό αυτό τμήμα μιλούν για το έργο τους, το παρόν και το μέλλον τους με την σημαντική Βρετανίδα καλλιτέχνη Joanna Quinn καισεναριογράφο Les Mills. Πρόκειται για μια ανοικτή συζήτηση που καλούμε το κοινό και όλους τους υπόλοιπους καλεσμένους του Φεστιβάλ να συμμετέχουν, ώστε να δοθεί μέσα από αυτή το στίγμα της σύγχρονης εγχώριας κοινότητας ανιμέισον. 

Ποιες προβολές (εκτός από εκείνες του διαγωνιστικού) ξεχωρίζουν στο φετινό πρόγραμμα;

Θα ήθελα να ξεχωρίσω το αφιέρωμα στο ανιμέισον από την Ιβηρική χερσόνησο και της τη Λατινική Αμερική, με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Πρεσβείας της Πορτογαλίας. Συνοδοιπόροι μας σε αυτό είναι δύο φεστιβάλ, το Animac από την πόλη Lleida της Καταλονίας και το Cinanima που γίνεται στην πόλη Espinho στην Πορτογαλία που μας ετοίμασαν δύο προγράμματα ταινιών. Τα προγράμματα αυτά θα παρουσιαστούν πριν από το ANIMASYROS στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το αφιέρωμα La Animaciόn Iberoamericana, ολοκληρώνεται με ένα σύγχρονο και αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους επιμέλειας του ANIMASYROS καλλιτεχνών από τη Λατινική Αμερική. Βουτήξαμε σε όλες τις αιτήσεις συμμετοχής που δεχθήκαμε από τις χώρες αυτές και επιλέξαμε ταινίες σχεδόν από όλες. Έτσι, θα δείτε ταινίες μέχρι και από το Εκουαδόρ και τον Παναμά, χώρες πολύ σημαντικές φυσικά αλλά όχι τόσο γνωστές στο χώρο του διεθνούς ανιμέισον όπως λ.χ. η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό και η Κολομβία. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς πώς όλη αυτή η γεωγραφική περιοχή τόσο της Ιβηρικής όσο και της Λατινικής Αμερικής αναπτύσσεται και εδραιώνεται στην βιομηχανία του ανιμέισον.

Speed dating σε ένα φεστιβάλ!; Τι θα είναι αυτό;

Ναι, δεν είναι αυτό που νομίζετε χαχα! Αλλά μας άρεσε ο τίτλος σε αυτή τη νέα δράση του Φεστιβάλ που εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Αγοράς και υποστηρίζεται από το Enterprise Greece. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση του ελληνικού animation. Έως 15 Έλληνες δημιουργοί θα επιλεχθούν από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών στη διεθνή σκηνή ανιμέισον. Δεν είναι και λίγο να συνομιλεί κανείς με την Joanna Quinnμια από τις σημαντικότερες animator όλων των εποχών ή με το Ron Dyens ένα πολυμήχανο Γάλλο παραγωγό που μόλις κέρδισε δύο βραβεία στο Annecy και είναι ιδρυτής μιας μεγάλης εταιρείας παραγωγής στην Γαλλία της Sacrebleu που έχει δημιουργήσει πολλές βραβευμένες ταινίες την τελευταία εικοσαετία ή τον Amit Gicelter, Ισραηλινό παραγωγό του Hive Studio με μεγάλη εμπειρία και ενδιαφέρον για τις συμπαραγωγές στην Ανατολική Μεσόγειο. Η λίστα των καλεσμένων μας είναι μεγάλη οπότε θα μου επιτρέψεις να κρατήσω και μερικές εκπλήξεις για αργότερα.

Οι νέες γενιές δημιουργών έχουν αποενοχοποιήσει τη σχέση με την «αγορά», τους ανθρώπους της βιομηχανίας και το networking; Αντιλαμβάνονται ότι πέρα από το καλλιτεχνικό όραμα πρέπει να έχουν και άλλες δεξιότητες προκειμένου να το δουν να υλοποιείται;

Απόλυτα! Και μεγαλύτερη απόδειξη από την τεράστια ανταπόκριση που έχει το τμήμα της Αγοράς του Φεστιβάλ δεν υπάρχει!  Η Αγορά του ANIMASYROS έχει καταφέρει να αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα υπολογίσιμο διεθνές φόρουμ διαμορφώνοντας διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του Pitching Forum ενώ οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνει φέτος, προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος. Και φέτος διοργανώνεται το 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutor την  Tünde Vollenbroek,μία από τις πιο βασικές προσωπικότητες του animation στην ευρωπαϊκή κοινότητα, συνιδιοκτήτρια και παραγωγό του animation house Studio Pupil, με πολυετή εμπειρία στο coaching σε μεγάλα φεστιβάλ που θα καταλήξει στο Pitching Forum. Υποστηρίζεται δε από τον σταθερό χορηγό αερομεταφορών του Φεστιβάλ, τη δυναμική εταιρεία Sky Express,καθώς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής ανιμέισον έρχονται στη Σύρο και μιλούν για τις σύγχρονες τάσεις του χώρου, όπως λ.χ. ο Ισπανός stop-motion animator και σκηνοθέτης Coke Riobóo Cortes, η Μεξικανή παραγωγός Lourdes Villagómez και ο Κολομβιανός σκηνοθέτης/animator Juan Concha, οι οποίοι θα μιλήσουν για συνεργασίες, συμπαραγωγές και στρατηγικές διανομής σε ισπανοφωνα πρότζεκτ κινουμένων σχεδίων στην Ευρώπη, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την πολύ ενδιαφέρουσα φετινή θεματική «animation και αρχαία Ελλάδα» και τι θα δούμε εκεί;

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο Anima Ancients, διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ και παρουσιάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα απολαύσουμε αρχαίους μύθους στη μεγάλη οθόνη και θα μάθουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Μας ενδιάφερε πολύ να εξερευνήσουμε και να αναδείξουμε πως οι δημιουργοί διαπραγματεύτηκαν και προσέγγισαν αυτή τη μακρά ιστορική περίοδο και πως η αφηγηματική μοναδικότητα του ανιμέισον οριοθετεί την Αρχαία Ελλάδα. Έτσι, αποφασίσαμε να δείξουμε μια ευρεία γκάμα ταινιών και τάσεων. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όχι μόνο την σούπερ επιτυχημένη ταινία της Ντίσνεϊ Οι περιπέτειες του Ηρακλή αλλά και να ακούσει στο πλαίσιο της Αγοράς τους δημιουργούς της John Musker & Ron Clements, πρωτοπόρους animators της Ντίσνεϊ που θα επισκεφθούν το νησί της Σύρου και θα μοιραστούν μαζί μας το πως έφτιαξαν την ταινία αλλά και την μακρά διαδρομή τους στο μεγαλύτερο ανιμέισον στούντιο στον κόσμο. Ταυτόχρονα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τις ταινίες Apodemy & Argonautica, της σημαντικής Ελληνίδας Δημιουργού που ζει στη Μεγάλη Βρετανία, Κατερίνας Αθανασοπούλου η οποία δε διστάζει να πειραματιστεί με το ανιμέισον ως μέσο,  την πολυβραβευμένη ταινία Minotaur του Daniel Souza και πολλές άλλες. Εκτός από αυτά, η Αγορά του Animasyros φιλοξενεί τον ιδρυτή του τμήματος ανιμέισον στην ENSAD του Παρισιού, Γιώργο Σηφιανό οποίος αναρωτιέται εάν ο Φειδίας ήταν στ’ αλήθεια animator και παρουσιάζει τη μελέτη του πάνω στην «κίνηση» ανιμέισον που υπάρχει στη Ζωοφόρο του Παρθενώνα.

Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει το φεστιβάλ στην τοπική κοινότητα; Πώς το αποδέχεται εκείνη και πώς συνομιλούν;

Διαχρονική μας προτεραιότητα είναι η Σύρος και η τοπική κοινότητα του νησιού. Είναι το σημαντικότερο τμήμα του κοινού μας, είναι οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια, είναι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους διεθνείς προσκεκλημένους μας και βοηθούν να γίνει το Φεστιβάλ μας, είναι οι φορείς που συνεργαζόμαστε καθώς ο Δήμος και η Περιφέρεια που απλόχερα μας υποστηρίζουν. Βασικό μέλημα είναι το ANIMASYROS να είναι μια ετήσια γιορτή στην οποία συμμετέχει όλο το νησί. Καταρχήν όλες οι δράσεις μας είναι δωρεάν για το κοινό και τους συμμετέχοντες. Δημιουργούμε πρωτότυπα προγράμματα ταινιών για παιδιά και συνεργαζόμαστε με μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων από όλους τους οικισμούς του νησιού διοργανώνοντας ειδικές σχολικές προβολές. Φέτος, συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και φέρνουμε στη Σύρο τη θαυμάσια πρωτοβουλία τους κινηματογραφοθεραπείας Cinematherapy και την επικεφαλής του Προγράμματος τη Ντενίζ Νικολάκου, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια για να συνομιλήσει με το παιδικό κοινό της Σύρο πάνω στην παιδική Ισπανική ταινία Valentina που αφηγείται τα όνειρα και τις περιπέτειες της ομώνυμης μικρής ηρωϊδας με σύνδρομο Down. Διοργανώνουμε περιφερειακές προβολές και εκπαιδευτικές δράσεις στον Φοίνικα, την Ποσειδωνία και την Άνω Σύρο. Στήνουμε μια μεγάλη οθόνη που προβάλλουμε ταινίες στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας απευθύνονται πάντα σε διαφορετικές ομάδες- στόχους, όπως παιδιά, έφηβοι, νέοι επαγγελματίες και φοιτητές, ενήλικα ΑμεΑ με αναπηρίες και τους αγαπημένους βετεράνους σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Σύρου- Ερμούπολης. Φέτος, τα εργαστήρια εμπνέονται από την κύρια θεματική του Φεστιβάλ για το Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα, προσκαλούν εκπαιδευτές από την Ελλάδα, το Λίβανο και την Ολλανδία, πειραματίζονται με διάφορες τεχνικές ανιμέισον και δημιουργούν ταινίες που όλοι μαζί εκπαιδευτές, συμμετέχοντες και κοινό παρακολουθούν κατά την λήξη του Φεστιβάλ την 1 Οκτωβρίου 2023 στο Θέατρο Απόλλων. Η τοπική κοινότητα της Σύρου είναι συνοδοιπόρος μας από την αρχή έως και σήμερα. Δεν ξέρω εάν το Φεστιβάλ θα ήταν το ίδιο σε ένα άλλο νησί! Δε θα το μάθουμε ποτέ όμως γιατί το ANIMASYROS είναι στη Σύρο το λέει και το όνομά του.