Ο Saint Levant είναι ένα από τα φαινόμενα του TikTok. Έγινε τόσο διάσημος μέσω της δημοφιλής πλατφόρμας με τις επιτυχίες του Maghreb, Very Few Friends, Tell Me I’m Dreaming και From Gaza With Love που θα εμφανιστεί στις 13 και 20 Απριλίου και στο πιο διάσημο φεστιβάλ των ΗΠΑ, το Coachella.

Θα εμφανιστεί δίπλα σε μια μακρά λίστα καλλιτεχνών όπως οι Lana Del Ray, Doja Cat, Tyler the Creator, Ice Spice και No Doubt. Καθόλου άσχημα για έναν καλλιτέχνη ο οποίος άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη μουσική πριν από περίπου δύο χρόνια, με σύμμαχο μόνο τα social media. Και δεν είναι απλά το Coachella. Ο 22χρονος κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο με την Dior, όντας το πρόσωπο της παγκόσμιας φίρμας στη Μέση Ανατολή.

Γεννημένος Marwan Abdelhamid στην Ιερουσαλήμ, ο ράπερ έχει μια προσωπική αποστολή: να διαλύσει τις παλιές αντιλήψεις που έχουν οι άνθρωποι για την Παλαιστίνη. Για τον καλλιτέχνη, που πέρασε μερικά από τα παιδικά του χρόνια στη Γάζα, οι αναμνήσεις από την Παλαιστίνη εξακολουθούν να φέρνουν τρυφερά συναισθήματα, παρά τη φρίκη που οδήγησε στη μετανάστευση την οικογένειά του.

Σε προηγούμενη συνέντευξή του στο Arab News, ο Levan δήλωνε: «Η μητέρα μου είναι μισή Γαλλίδα και μισή Αλγερινή. Ο μπαμπάς μου είναι μισός Σέρβος, μισός Παλαιστίνιος. Και στην πραγματικότητα μεγάλωσαν και οι δύο στην Αλγερία. Αλλά αποφάσισαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά τις Συμφωνίες του Όσλο, ότι η Παλαιστίνη θα ήταν ελεύθερη.

@saintlevant 10 years #tiktokarab #arab #newmusic #saintlevant ♬ original sound – Saint Levant

To 2007 η οικογένεια του Saint Levant αποφάσισε να μετακομίσει και πάλι, εξαιτίας του εμφυλίου που ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση της Χαμάς έναντι της Φατάχ. Ο Saint Levant για τα επόμενα χρόνια, μέχρι τα 17 του, θα ζει στο Αμάν της Ιορδανίας, μέχρι να πάρει τον δρόμο για τις ΗΠΑ, για σπουδές. Πλέον η βάση του βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

O Levant είναι ένας Παλαιστίανος ράπερ και TikToker που κάνει θραύση.

O Levant δεν περίμενε να ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα για να προσπαθήσει να επικοινωνήσει τι συμβαίνει στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες. Τρία χρόνια από την εγκατάστασή του στις ΗΠΑ, όταν και έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, το Jerusalem Freestyle και το Nirvana in Gaza άρχισε να επικοινωνεί μέσω των social media τις αξίες και τις παραδόσεις των Παλαιστινίων. Συνεχίζει να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση από την έναρξη του αιματηρού πολέμου.

Saint Levant: Η αναπάντεχη επιτυχία

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Saint Levant κυκλοφόρησε το τρίγλωσσο ραπ κομμάτι του «Very Few Friends», το οποίο ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια προβολές στο YouTube μέσα σε έναν μήνα. Το τραγούδι έγινε σύντομα δημοφιλές στο TikTok και στο Instagram.

Τον επόμενο χρόνο, ο Saint Levant κυκλοφόρησε το «From Gaza with Love». Το 2024 υπέγραψε με την Universal Arabic Music (UAM) και κυκλοφόρησε, μαζί με τον MC Abdul, το «Deira» («Παλιά πόλη»). Το τραγούδι είναι στο μουσικό στυλ Shaabi από την Αλγερία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Deira» ήταν το όνομα του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου 22 δωματίων που είχε σχεδιάσει ο πατέρας του Rashid και έχτισαν το 2000, όταν και μετακόμισαν οικογενειακώς στη Γάζα. Το ξενοδοχείο Deira αργότερα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού το 2023.