«Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν» λέει ο ψαλμός, όμως πουθενά δεν ακούγεται «και χαστουκίζετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους». Το χαστούκι στη βουλεύτρια της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, η οποία πήγε αμέριμνη να εκκλησιαστεί το πρωί της Κυριακής, το έδωσε μια γυναίκα στέλεχος του υπερδεξιού κόμματος, ΝΙΚΗ. Ήταν στο τέλος της θείας λειτουργίας, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πουλίδειο γηροκομείο της Καβάλας, όταν η κυρία (;) θέλησε να εκφράσει μέσω χειροδικίας την αντίθεσή της στο γάμο ομοφύλων. Η Αγγελική Δεληκάρη είχε υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Μας εκπλήσσει, όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό; Καθόλου! Στο Provocateur γράφαμε πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου πως η ανοχή της κεφαλής της Εκκλησίας στον επιθετικό και διχαστικό λόγο των μητροπολιτών και των ιερέων θα οδηγήσει σε «επικίνδυνα μονοπάτια». Ε τώρα περπατάμε αυτά τα μονοπάτια. Είναι οι ιεράρχες και οι ηγέτες της ακροδεξιάς που ώθησαν τη συγκεκριμένη κυρία (;) στη χειροδικία και μάλιστα μέσα στην εκκλησία. Και είναι οι ίδιοι που σπεύδουν τώρα να καταδικάσουν το γεγονός.

«Είναι αδιανόητη πράξη και απαράδεκτη» γράφει στην ανακοίνωσή της η Νίκη, που έσπευσε να αποπέμψει από τις τάξεις της τη συγκεκριμένη κυρία(;). Ξέχασαν φαίνεται την εμπρηστική τους στάση στη Βουλή και τις τραγικές τους αναφορές, όπως αυτή του βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου που χαρακτήριζε το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων «εωσφορικό», «μια σύγχρονη Βαβέλ, που γυρίζει τη χώρα στα χρόνια του Νέρωνα και του Καλιγούλα».

Ίσως όντως να επιστρέφουν οι «Νέρωνες» και οι «Καλιγούλες», ίσως σε μια αντιστροφή της ιστορίας. Ίσως να συμβεί αυτό αν οι ναοί κι οι εκκλησίες γίνουν οι αρένες του 21ου αιώνα. Μόνο που τώρα, οι χριστιανοί δεν θα μάχονται με τα λιοντάρια, αλλά θα παρακολουθούν από τις κερκίδες. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, αν αναλογιστεί τις φραστικές επιθέσεις και την απαξιωτική συμπεριφορά που έχουν δεχθεί βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του γάμου ομοφύλων, όταν θέλησαν να επισκεφτούν μια εκκλησία.  

«Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ξεχνώντας προφανώς πως με τη στάση του όλο αυτό το διάστημα «έκλεινε το μάτι» σε ακραίους «πιστούς». Είχε ξεχάσει όλο αυτό το δίμηνο τον ρόλο της Εκκλησίας, ο οποίος είναι να προσφέρει γαλήνη και πνευματική ειρήνη στους πιστούς.

Με το «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές» να ακούγεται σύντομα στις εκκλησίες και τη Μεγάλη Εβδομάδα προ των πυλών, ελπίζουμε πως δεν θα βιώσουμε περιστατικά βίας σε εκκλησιαστικούς χώρους. Αυτή θα είναι η πραγματική ήττα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μητροπολιτών, όχι η ψήφιση του γάμου των ομοφύλων. Κι ας προσπαθεί να μετακυλήσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος την ευθύνη του στους θερμοκέφαλους πιστούς, με την τοποθέτησή του στο τέλος της τοποθέτησής του…

«Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».