Όχι, δεν μπήκε αυτός ο τίτλος για το clickbait απλά και μόνο για να γίνει ντόρος και να προκληθούν αντιδράσεις. Είναι μια πραγματικότητα. Κατανοώ πως τα sitcoms στις ΗΠΑ είναι τέτοιας λογικής που έχουν ομάδες σεναριογράφων και μπορεί να γίνουν μικρολαθάκια, αλλά στα Φιλαράκια έχουν εντοπιστεί λάθη από την πρώτη κιόλας σεζόν, ανακολουθίες από το ένα επεισόδιο στο άλλο, κάτι που δεν έχει υπάρξει σε άλλο τόσο πετυχημένο sitcom.

Δεν έγινε στο Seinfeld, δεν έγινε στο The Office, στο Brooklyn Nine Nine, στο Two and A Half Men, στο Modern Family, δεν έγινε ούτε στο ελάχιστο στο Big Bang Theory. Υπήρξαν σε αυτές τις σειρές επεισόδια ή και ολόκληρες σεζόν που φαινόταν ότι είχαν κορεστεί στο σενάριο, αλλά τόσα λάθη και κακά επεισόδια σε σειρά αυτού του μεγέθους, δεν έχουν υπάρξει όσο στα Φιλαράκια.

Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορα τέτοια άρθρα για τα Φιλαράκια, ειδικά σε σάιτ τύπου Buzzfeed (ξερνάμε ομαδικά), αλλά τούτο το κείμενο δεν είναι μια ανακύκλωση όσων έχουν παίξει τόσο πολύ. Είναι πράγματα που λίγοι τα έχουν αναφέρει ή και εντοπίσει.

Τα Φιλαράκια είχαν κατηγορηθεί όταν πρωτομπήκαν στο Netflix ως ομοφοβικά και διάφορα άλλα, από κομπλεξικούς που πάνε να επιβάλλουν τα κόμπλεξ τους και το μίσος της πολιτικής ορθότητας οπουδήποτε τους βολέψει, αλλά το μόνο πρόβλημα που δεν είχε η σειρά, ήταν αυτό. Είχε πρόβλημα κακών ερμηνειών από την 7η σεζόν και μετά, αδούλευτων σκηνών και στις 10 σεζόν, μα, πάνω απ’ όλα, ενός σεναρίου που γραφόταν λες και κάθε επεισόδιο ήταν εντελώς άσχετο με το προηγούμενο.

Τα Φιλαράκια χάλια σενάριο

Τα 11 λάθη στα Φιλαράκια που ανέδειξαν τους κακούς σεναριογράφους

Στο 4ο επεισόδιο η Μόνικα ξέρει πότε ξεπαρθενιάστηκε ο Ρος, στο 5ο επεισόδιο δεν ξέρει τίποτα

Στην πρώτη κιόλας σεζόν στα Φιλαράκια, στο 4ο επεισόδιο, ο Ρος κλαίγεται πως δε μπορεί να πάει στο ματς χόκεϊ με Τσάντλερ και Τζόι γιατί έχει επέτειο από την πρώτη του φορά που έκανε σεξ με την Κάρολ, η Μόνικα του λέει πως ήλπιζε ότι δεν θα το θυμηθεί. Ένα επεισόδιο μετά, ο Τζόι και η Μόνικα βγαίνουν double date με την Άντζελα και τον σύντροφό της. Ο Τζόι έχει πει στη Μόνικα πως είναι αδέρφια. Όταν η Άντζελα της λέει στην τουαλέτα ότι είναι πολύ καλός στο κρεβάτι ο Μπομπ, η Μόνικα λέει «ο αδερφός μου δε μου είπε ούτε πότε έχασε την παρθενιά του».

Στην 6η σεζόν η Ρέιτσελ έχει ξεχάσει ότι παράτησε τον Μπάρι στην εκκλησία και δηλώνει πως έχει μόνο έναν αποτυχημένο γάμο, αυτόν με τον Ρος

Στο επεισόδιο όπου η Ρέιτσελ έχει μάθει ότι ο Ρος δεν ακύρωσε τον γάμο τους στο Λας Βέγκας, γυρίζει και τον ρωτάει γιατί το έκανε και αυτός της επαναλαμβάνει πως δεν ήθελε να είναι ο τύπος με τα τρία διαζύγια και πως αν είχε ήδη 2 αποτυχημένους γάμους, θα τον καταλάβαινε. Κι εκείνη του λέει ότι «εξαιτίας σου είμαι ήδη στα μισά». Αρχικά, πώς εξαιτίας του, αφού μαζί παντρεύτηκαν μεθυσμένοι. Δεύτερον, η απάντησή της είναι λες και δεν παράτησε τον Μπάρι στην εκκλησία.

Στο επεισόδιο μετά τον χωρισμό Ρέιτσελ-Ρος ένα τεράστιο μικρόφωνο και ο boomer εμφανίζονται στο πλάνο

Οκ, αυτό είναι αρκετά γνωστό, αλλά αυτό που δεν θυμούνται αρκετοί, είναι πως έχει συμβεί διψήφιο αριθμό φορών στα Φιλαράκια αυτό με το μικρόφωνο. Απλώς στο επεισόδιο μετά τον χωρισμό, που πάνε οι 5 για σκι και τους βρίσκει ο Ρος γιατί ξέμειναν από βενζίνη, βλέπουμε και τον άνθρωπο που κρατάει το μικρόφωνο.

Δες στο 10ο λεπτό.

Ο Ρος είχε τρία διαφορετικά γενέθλια, η Ρέιτσελ είχε γενέθλια μία φθινόπωρο και μία άνοιξη

Στις 10 σεζόν Φιλαράκια, υπήρξαν τρεις αναφορές για τα γενέθλια του Ρος. Μία ήταν Οκτώβριο, μία Δεκέμβριο και μία Μάιο.

Στην δεύτερη σεζόν ο Ρος με τον Μαρσέλ τρώνε παγωτό, στην 7η σεζόν ο Ρος δεν τρώει παγωτά γιατί του πονάνε τον λαιμό

Είναι στο επεισόδιο της 7ης σεζόν στα Φιλαράκια που ο Ταγκ πάει για Ευχαριστίες στο σπίτι της Μόνικα και του Τσάντλερ, όπου η αποκάλυψη του φόβου του Τσάντλερ για τα σκυλιά, φέρνει στην επιφάνεια και την αποκάλυψη για τον φόβο του Ρος για τα παγωτά.

5 σεζόν πριν, στο reunion με τον Μαρσέλ, τρώνε παγωτό.

Στην 5η σεζόν η Ρέιτσελ δεν κάνει ιστιοπλοΐα, στην 7η διδάσκει τον Τζόι

Στη διάρκεια του φλερτ της με τον Ντάνι το Γέτι, η Ρέιτσελ προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του γραμματόσημου. Όταν ο Ντάνι πάει να την καλέσει με τη Μόνικα στο πάρτι του, η Ρέιτσελ του λέει πως έχει να πάει σε γκαλά για ρεγκάτες. Όταν τη ρωτάει αν κάνει ιστιοπλοΐα, εκείνη λέει όχι, αλλά τη στηρίζει.

2 σεζόν μετά, που ο Τζόι έχει πάρει σκάφος, αναλαμβάνει να του μάθει γιατί έκανε χρόνια με τον μπαμπά της.

Στην 4η σεζόν γνωρίζουμε τον θείο της Έμιλι που την υπεραγαπάει, αλλά στον γάμο της με τον Ρος δεν βρίσκεται πουθενά

Ο επικεφαλής της Ρέιτσελ στα Bloomingdales, ο κ. Ουόλθαμ, της ζητάει με μεγάλη προσδοκία χάρη να πάει την ανιψιά του την Έμιλι σε όπερα. Είναι εκεί που γνωρίζει η Έμιλι τον Ρος. 10 μόλις επεισόδια μετά, δεν έχουν καν σκεφτεί να τον έχουν στον γάμο. Ούτε αυτόν, ούτε τους καλούς της φίλους που έπαιξαν ράγκμπι με τον Ρος.

Η Έμιλι παίρνει διαζύγιο από τον Ρος στο 6ο επεισόδιο της 5ης σεζόν και ετοιμάζεται για γάμο 6 επεισόδια μετά

Είναι προφανές από ένα σημείο και μετά πως στο γραφείο των σεναριογράφων δεν είχαν και πολλές ιδέες και έψαχναν εύκολες λύσεις για να βγαίνουν άρπα κόλλα τα Φιλαράκια. Γι’ αυτό κάθε τρεις και λίγο εμφάνιζαν μια Τζάνις. Στην 5η σεζόν παρουσίασαν όμως κάτι που δεν βγάζει νόημα. Η Έμιλι, που για να είναι με τον Ρος παράτησε τον σύντροφό της στο Λονδίνο και παντρεύτηκε με τον Ρος μέσα σε 2 μήνες γνωριμίας, πήγε και γνώρισε άλλον και τον παντρεύτηκε 6 επεισόδια μετά την απόφαση διαζυγίου με τον Ρος. Στην πόρτα να την περίμενε, πάλι οι χρόνοι δεν βγάζουν λογική.

Φιλαράκια Ρος Έμιλι γάμος

Στον γάμο της Μόνικα και του Τσάντλερ δεν υπάρχουν η Κάρολ και η Σούζαν, ούτε η ξαδέρφη τους η Κάσι

7η σεζόν στα Φιλαράκια και πάλι, μερικά επεισόδια πριν τον γάμο της Μόνικα με τον Τσάντλερ και η Ντενίζ Ρίτσαρντς εμφανίζεται ως ξαδέρφη Κάσι. Τη φιλοξενούν, την αγαπούν πολύ, αλλά θέση στο γλέντι του γάμου δεν έχει. Ούτε οι γονείς του Τζόι για τους οποίους έχει γίνει ολόκληρος χαμός για να τους καλέσει η Μόνικα που τους είχε ξεχάσει. Ούτε η Κάρολ με τη Σούζαν υπάρχουν κάπου. Από τις μεγαλειώδεις αβλεψίες στα Φιλαράκια.

Ο Τζόι έχει 7 αδερφές στην 3η σεζόν, καμία τους δε λέγεται Ντίνα, αλλά ξαφνικά στην 8η εμφανίζεται μια 25χρονη και έγκυος Ντίνα

Στο επεισόδιο της 3ης σεζόν στα Φιλαράκια όπου ο Τσάντλερ φιλιέται με την Μαίρη-Άντζελα, την αδερφή του Τζόι, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Nτίνα που βλέπουμε στην 8η σεζόν στα Φιλαράκια και ζητά τη βοήθεια της Ρέιτσελ για να πει στον Τζόι πως είναι έγκυος.

Στην 3η σεζόν η γιαγιά του Τζόι μιλάει αγγλικά μια χαρά, αλλά στην 5η σεζόν δεν μιλάει γρι και ο Τζόι δεν ξέρει επίσης 3 φράσεις να της πει

Από το ίδιο επεισόδιο της 3ης σεζόν, βλέπουμε τον Τζόι και τη γιαγιά του την Ιταλίδα που μιλάει τα αγγλικά μια χαρά. Στην 5η σεζόν, στο επεισόδιο του Νόμος & Τάξη που μαζεύονται για να δουν τον Τζόι, η γιαγιά δεν μιλάει ντιπ αγγλικά. Εξίσου κακό ότι ο Τζόι δε μπορεί να πει τίποτα στα ιταλικά. Δεν μπήκαν καν στον κόπο στο σενάριο να του βάλουν 3-4 φράσεις να πει. Βέβαια, κι αν το έκαναν, θα ήταν ανακόλουθοι πάλι, αφού στην 4η σεζόν ο Τσάντλερ εξηγεί πως ο Τζόι ξέρει μόνο τις βρισιές.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι ίσως το 1/10 από τα λάθη που έγιναν στις 10 σεζόν. Κάθε φορά που τα βλέπω, ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο. Μάνι μάνι, ήδη σκέφτομαι ότι θα ταίριαζε και η σκηνή που η Φίμπι προσέχει τα 3 μωρά ανίψια της στην 6η σεζόν, που ξαφνικά χάνονται σε χρόνο dt λες κι είναι μαμούνια και το ένα βρίσκεται κιόλας να έχει χωθεί σε ένα συρτάρι έχοντας σκαρφαλώσει.

Όσο κι αν έχω δει τα Φιλαράκια πάνω από 200 φορές, όσο κι αν είναι comfort σειρά, πρέπει να είμαι τυφλός για να μην παραδεχτώ ότι είχε τους χειρότερους σεναριογράφους από τις πολύ επιτυχημένες αμερικάνικες σειρές.