Πριν από μερικά χρόνια, πρέπει να ήταν στην 2η χρονιά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που ο Νίκος Φίλης ήταν υπουργός Παιδείας και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της εκκλησίας για την αφαίρεση των θρησκευτικών από το σχολείο. Η οπισθοχώρηση που είχε γίνει τότε ήταν τεράστια, τα θρησκευτικά παρέμειναν και τα σχολεία διατήρησαν τον καταναγκαστικό και χριστιανικό τους χαρακτήρα, αδιαφορώντας για το τι πιστεύει ο καθένας και το αν θέλει να εμπλακεί. Μόλις προχθές, η Θέμις Μπαζάκα έκανε μια δήλωση με την οποία έλεγε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν έχει θέσει η υποχρεωτική επίδειξη ορθόδοξης πίστης στα σχολεία.

Με αυτή τη δήλωση, η Θέμις Μπαζάκα έδωσε την ευκαιρία σε εκπροσώπους της ορθόδοξης πίστης να αποδείξουν ότι αν κάποιος πάει να πειράξει τα υλικά τους κεκτημένα, καμία αγάπη και κανένας χριστιανισμός δεν υπάρχει.

Τι είπε η Θέμις Μπαζάκα

Πιο συγκεκριμένα, η Θέμις Μπαζάκα, που πρωταγωνιστεί στο Milky Way, όπου βλέπουμε μερικά από τα στεγανά των θρησκευτικών αγκυλώσεων που επιβάλλει η εκκλησία στις μικρές κοινωνίες, αλλά έχουμε και την επίθεση που δέχεται η σειρά από χριστιανοταλιμπάν και μισσαλόδοξους που εμπορεύονται θρησκείες και ελάχιστη σχέση έχουν με την προσωπική πίστη του καθενός, έκανε μια τοποθέτηση που σε οποιοδήποτε άλλο δυτικό κράτος θα θεωρείτο νορμάλ. Ακόμα και από εκπροσώπους της εκάστοτε θρησκείας.

«Δεν υπάρχει εκπαίδευση, ούτε από την οικογένεια, ούτε από το σχολείο. Μια χώρα που ξεκινάει το παιδάκι έξι χρόνων το μάθημά του με προσευχή, συγγνώμη -πάρτε το όπως θέλετε-, αλλά ήμαρτον. Πού γίνεται αυτό το πράγμα; Σε λίγο θα μας απαγορεύουν δεν ξέρω και εγώ τι. Θέλω να πω ότι χρειάζεται μία πολιτική απέναντι σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να γίνει η σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο, πρέπει να πάψουν τα Θρησκευτικά, πρέπει όλοι να μιλούν στα παιδιά πιο ανοιχτά για κοινωνικά θέματα. Δεν γίνεται άλλο αυτό το πράγμα».

Όλος ο θρησκευτικός πολιτισμός κατατέθηκε στην απάντηση δύο παπάδων (Αυγουστίνος Παπανικολάου και Αγαθάγγελος Σαρηγιαννίδης) μέσω ενός εκκλησιαστικού σάιτ, με εκφράσεις που θα ήθελα πολύ να υπήρχε ο Χριστός τους να τις ακούσει και να δούμε πώς θα τους αντιμετώπιζε. Γιατί θαρρώ πως θα τους έβγαζε τα ράσα.

Η μισσαλόδοξη επιστολή των παπάδων σε όσα είπε η Θέμις Μπαζάκα

«ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΖΑΚΑ;

Στην ΄΄πρόοδο που εσείς και η αχαρακτήριστη σειρά στην οποία λαμβάνετε μέρος ευαγγελίζεστε; Στην προκλητική στάση μαθητών με σεξουαλικά υπονοούμενα στους καθηγητές τους; Στη ηθική απαξίωση των πάντων; Στην έκπτωση των χριστιανικών αξιών;

Κυρία μου ανοίξτε κάποιο βιβλίο, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι χωρίς την Εκκλησία δεν θα υπήρχε το Σχολείο. Οι κληρικοί συνέβαλαν και διέσωσαν γλώσσα και παιδεία.

Θέλετε τα παιδιά μας αλιβάνιστα και ΑΘΕΑ; Χωρίς προσευχή, χωρίς θρησκευτικά; Χωρίς τα 2 αυτά πανίσχυρα πνευματικά τους όπλα;

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! Αφορισμός και μετάνοια σου πρέπουν – Να παρέμβει το ΕΣΡ για τις εμετικές δηλώσεις (ετοιμάζουμε αναφορά) και το MEGA να δείξει ευαισθησία και να ελέγξει τι προβάλλεται στη σειρά. Δεν γίνεται από τη μία ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ και από την άλλη MILKY WAY».

Εγώ πάλι να πω προς το MEGA ότι δε γίνεται με τίποτα να ασχολούνται με τον Άγιο Παΐσιο και πως μόνο Milky Way πρέπει να έχουν. Και πως κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τι είναι πίστη και τι θρησκεία. Σίγουρα οι δύο υπογράφοντες αυτά τα λόγια δεν εκφράζουν τη χριστιανική πίστη, αλλά την θρησκεία.

Ό,τι λέει η Θέμις Μπαζάκα θα έπρεπε να είναι το υποχρεωτικό. Υποχρεωτική ελευθερία έκφρασης της πίστης και ελευθερία μη υποχρέωσης συμμετοχής σε μια θρησκεία που μπορεί να μην εκφράζει ένα 7χρονο παιδί. Θέλουμε τα παιδάκια αλιβάνιστα και άθεα, ναι. Να επιλέγουν μόνα τους ποια πίστη τους εκφράζει, να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν παίρνοντας γνώση για κάθε θρησκευτική οντότητα, καθαρά όμως με πληροφοριακό ύφος και όχι με προπαγανδιστικό.

Αν οι χριστιανικές αξίες είναι αυτές που απορρέουν από την επιστολή των δύο παπάδων, τότε αν ήμουν γονιός σίγουρα δεν θα ήθελα κανένα σχολείο να τις μεταλαμπαδεύει στο παιδί μου. Θα ήθελα να ακούνε όσα λέει η Θέμις Μπαζάκα καλύτερα.