Η Ελλάδα, η οποία μας χρωστούσε έναν ακόμα αξιομνημόνευτο Αύγουστο, μάς τον έδωσε στο πιάτο ώστε, σε μερικά χρόνια από τώρα, σε μια στιγμή αναπόλησης του ελληνικού καλοκαιρινού μεγαλείου, να συζητάμε για το πώς η ΕΛ.ΑΣ., το μακρινό 2023, «έχασε» τους νεοναζί οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκερμπ παρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις -κυκλοφόρησαν και βίντεο στο διαδίκτυο από την «κατάβαση» των χούλιγκαν. Ήθελε προσπάθεια, τα κατάφερε και δυστυχώς μετρήσαμε έναν νεκρό και 8 τραυματίες.

Ας τα βάλουμε κάτω.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της UEFA για τα προκριματικά του Champions League και προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ζευγάρια: ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Παναθηναϊκός-Μαρσέιγ. Τα παιχνίδια είχαν οριστεί στην Αθήνα για την ίδια ημέρα. Όσοι περνούν το χρόνο τους μπροστά από ένα κινητό και ασχολούνται με το τόπι, γνωρίζουν ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι «αδελφοποιημένοι» με τους οπαδούς της Μαρσέιγ και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, με τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Φυσικά, αυτό έφτασε και στα αφτιά της UEFA με τους ανθρώπους της να αποφασίζουν πολύ σωστά να αλλάξουν την ημερομηνία των αγώνων κατά μία ημέρα αλλά και να απογορεύσει την μετακίνηση οπαδών ώστε να αποφευχθούν επεισόδια.

Στον χουλιγκανισμό, όμως, ιδίως όταν στα μυαλά πολλών κυριαρχεί και η ναζιστική νοοτροπία, δεν υπάρχει χώρος για τη λογική. Περίπου 200 οπαδοί της Ντιναμό μπήκαν κύριοι σε αυτοκίνητα (μιλάμε για κονβόι) και έφτασαν οδικώς στην Αθήνα. Όχι για να φωτογραφίσουν την Ακρόπολη, αλλά για να προκαλέσουν επεισόδια. Η ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, τους εντόπισε (δεν ήταν δύσκολο) και τους έθεσε υπό διακριτική παρακολούθηση, τόσο διακριτική που, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανύπαρκτη.

Οι Κροάτες, φτάνοντας στην Αττική Οδό, ξέφυγαν και αρκετοί κατευθύνθηκαν στον σταθμό Ειρήνη όπου συνάντησαν άλλους οπαδούς-συνεργούς με ελληνικό DNA, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας. Σε αυτή, διαβάζουμε: «Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων».

Το tour των νεοναζί είχε και συνέχεια. Επιβιβάστηκαν στο τρένο, κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια, περπάτησαν προς τη Νέα Φιλαδέλφεια και γύρω στις 23:00 και ενώ η προπόνηση των δύο ομάδων είχε τελειώσει, έκαναν «ντου» σε καφετέριες της περιοχής και επιτέθηκαν σε φιλάθλους της ΑΕΚ. Ένας νεκρός 29 χρονών, 8 τραυματίες και 96 προαγωγές με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει ότι, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. σε επιχειρησιακό επίπεδο, θα αποδοθεί, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της συλλογικής βίας. Μέχρι αυτή να αλλάξει, καλό θα ήταν να πέρνουμε τα μέτρα μας.

Και έτσι απλά, αυτός ο ξέφρενος, αιματηρός χορός του οπαδισμού με τις γνωστές ακροδεξιές αγκυλώσεις, συνεχίζεται στη χώρα που φημίζεται για τα πανηγύρια της -ειδικά τον Αύγουστο. Διότι μόνο σε μια χώρα που θυμίζει αυτοσχέδια κατασκευή θα είχαμε έναν ακόμα θάνατο από συμπλοκές οπαδών ενώ γνωρίζαμε. Γνωρίζαμε ότι ο αγώνας ήταν υψηλού κινδύνου, γνωρίζαμε για τη «νοοτροπία της συλλογικής βίας», γνωρίζαμε για τα πάντα. Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι απούσα και οι νεοναζί και ο κάθε τραμπούκος είναι παρόντες μας έλειπε. Ήρθε. Με τον χειρότερο τρόπο.