Δεν ξέρουμε αν έχεις πέσει ποτέ, μούρη με μούρη με έναν παγκολίνο! Έναν γουτσουνιάρικο φολιδωτό μυρμηγκοφάγο που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο σε μήκος και μοιάζει με μεταλλαγμένο σκαντζόχοιρο. Λογικό να μην έχεις συναντήσει ποτέ σου, καθώς πρόκειται για ένα συμπαθέστατο θηλαστικό που είναι υπό εξαφάνιση. Οι λόγοι, όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις,σχετίζονται με το παράνομο εμπόριο ζώων. Άλλη τα κυνηγούν για το κρέας τους, κι άλλοι για τις χαρακτηριστικές τους φολίδες. Σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές ο παγκολίνος είναι ο ξενιστής του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει μαζίκη υστερία παγκοσμίως, με τα κρούσματα των νεκρών στην Κίνα, από επιλοκές του ιού, να ξεπερνούν πια τα 600. 

“Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού”, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας. Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του 2019-nCoV που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, αναφέροντας ότι ο παγκολίνος είναι “ο πιθανότερος ξενιστής”. Ωστόσο αρκετοί ερευνητές δεν δέχονται τις παραπάνω διαπιστώσεις, μέχρι η έρευνα να αποδείξει πλήρως, ποιος ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού.

Κι ενώ οι αναπνευστικές μάσκες σολντάρουν από την Ουχάν της Κίνας, μέχρι το Κορωπί, ελπίζουμε πως η επιστήμη θα μας βγάλει ακόμη μια φορά ασπροπρόσωπους κι οι άνθρωποι, θια σταματήσουν να εμπορεύονται παράνομα, τα άμοιρα ζωάκια!