Με όσο πιο καθαρή από στερεοτυπικές αντιλήψεις και γενικεύσεις ματιά, οι Ιταλοί τρώνε πολλά πολλά ζυμαρικά. Και κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό. Τις απολαμβάνουμε τις συνταγές τους. Οδυνηρά πολλοί. Και οι ίδιοι τις απολαμβάνουν προφανώς, ωστόσο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια απεργία ζυμαρικών (ναι…) γιατί από ό,τι φαίνεται, η επανάσταση θα αρχίσει από ένα πιάτο cacio e pepe. 

Σε άλλα νέα, οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και κατά 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρήσεων της Ιταλίας, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Istat. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα άλμα διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος σκαρφάλωσε 8,1% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο και 8,7% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τα οποία αναφέρει το CNBC.

Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, ανέφερε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών το 2022, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικών ετησίως. 
Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν τα αποθέματα ζυμαρικών τους, τα οποία είχαν παραχθεί όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο. «Αυτό οφείλεται στη διάθεση των αποθεμάτων που έχουν παραχθεί με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών», δήλωσε ο πρόεδρος της Assoutenti, Φούριο Τρούτσι.

Επεσήμανε πως «οι υψηλές τιμές διατηρούνται προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο μπροστά σε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης», ενώ πρότεινε σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών με μια «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι φίλοι μας οι Ιταλοί βάζουν τις λέξεις «μακαρόνια» και «απεργία» στην ίδια πρόταση. Το 2008 στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε μονοήμερη απεργία κατά της αγοράς ζυμαρικών, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20%.

Να αναφέρουμε κάπου εδώ πως η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων για την αναχαίτιση των αλματωδών αυξήσεων στα ζυμαρικά. Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνεται ότι η τιμή παραγωγής ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 8,4% μέσα σε ένα χρόνο, το οποίο «είναι στα ίδια επίπεδα με τον μέσο δείκτη πληθωρισμού που καταγράφεται για τα καταναλωτικά αγαθά».