Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο σχεδίαζαν πάντα τον ήλιο λίγο διαφορετικά. Οι Αμερικανοί τείνουν να σχεδιάζουν έναν κίτρινο κύκλο που περιβάλλεται από ευθείες γραμμές — μερικές φορές με ένα χαμογελαστό πρόσωπο ή μαύρες αποχρώσεις. Τα παιδιά της Ιαπωνίας μπορεί να κάνουν τον κύκλο τους κόκκινο. Τώρα, οι ενήλικες συζητούν έντονα το χρώμα του ηλιακού μας συστήματος, με κάποιους να επιμένουν ότι έχει αλλάξει αποχρώσεις από την παιδική τους ηλικία.

https://t.co/C3BJdt7s8I

Λοιπόν, τι χρώμα είναι ο Ήλιος: κίτρινος ή λευκός; Σύμφωνα με την επιστήμη, είναι λίγο και από τα δύο, αλλά και κανένα από τα δύο. “Ο ήλιος θα φαινόταν πράσινος αν το μάτι σας άντεχε να τον κοιτάξει», είπε ο W. Dean Pesnell, επιστήμονας του προγράμματος Solar Dynamics Observatory της NASA. “Βασικά, όταν κοιτάς τον ήλιο, έχει αρκετά από όλα τα διαφορετικά χρώματα και είναι τόσο λαμπερός που τα μάτια όλων φουντώνουν σαν τρελοί και λένε: “Είναι πολύ φωτεινό για να σας πω τι χρώμα είναι”. Γι’ αυτό ο ήλιος μας φαίνεται λευκός”.

Από 93 εκατομμύρια μίλια μακριά, ο ήλιος μοιάζει συνήθως με μια λευκή κηλίδα στον ουρανό. Αλλά ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται μια κίτρινη απόχρωση έχει να κάνει με το πώς διαχέεται το φως, είπε ο Pesnell.Τα μόρια στον αέρα ανακατευθύνουν τα μπλε και ιώδη μήκη κύματος του ηλιακού φωτός, επιτρέποντας σε περισσότερα κίτρινα και κόκκινα να χτυπήσουν τα μάτια μας. (Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο ουρανός φαίνεται μπλε .) Καθώς η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα, το ηλιακό φως πρέπει να περάσει μέσα από μια πιο παχιά ατμόσφαιρα – έτσι, περισσότερα μόρια διασκορπίζουν τις μπλε αποχρώσεις του και οδηγούν σε εκθαμβωτικές εμφανίσεις πορτοκαλιών και κόκκινων κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, πρόσθεσε.Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως απόχρωση του ήλιου είναι πραγματικά το φως που αναπηδά από τις επιφάνειες. Όταν πρόκειται για αστέρια, το χρώμα ισούται με τη θερμοκρασία, είπε ο Pesnell. Όσο πιο καυτό ένα αστέρι, τόσο περισσότερο μπλε φως εκπέμπει, ενώ τα πιο ψυχρά αστέρια φαίνονται κόκκινα.”Ουσιαστικά”, είπε ο Pesnell, “είναι ένα πράσινο αστέρι που φαίνεται λευκό επειδή είναι πολύ φωτεινό και μπορεί επίσης να φαίνεται κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο λόγω του τρόπου λειτουργίας της ατμόσφαιράς μας”.