Το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εντόπισε παράνομες εργασίες σε εξέλιξη στο Nammos στην Ψαρού και πλέον η νέα νομοθεσία επιτρέπει την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρεσιών. Στην περίπτωση του Principote, στον Πάνορμο, οι Επιθεωρητές προχώρησαν στην επιβολή προστίμου ύψους 22,22 εκατ. ευρώ. Τι βρήκαν; Παράνομες κατασκευές δίπλα στον αιγιαλό, αυθαίρετα κτίσματα, μέχρι και μπάζωμα ρέματος. Θυμάστε το πρόστιμο-μαμούθ 33 εκατ. ευρώ  για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές. Ξεχάστε το. Αν τα μπαρ Principote και Nammos κατεδαφίσουν έως τις αρχές Μαΐου το σύνολο των παράνομων κατασκευών τους, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο μόλις 500 ευρώ. Υπάρχει ένα μεγάλο άσμα του Χρήστου Αυγερινού με τον τίτλο “Για τα Μάτια Του Κόσμου¨. Το αφιερώνουμε, χωρίς αγάπη.  

Μάλιστα. Η ρύθμιση Σκρέκα αφήνει Nammos και Principote να την βγάλουν καθαρή με ένα μωβ για τα στρέμματα αυθαίρετων κατασκευών. Περίπου όσο του πουρμπουάρ ενός Σεΐχη. Αν τα μπαρ Principote και Nammos κατεδαφίσουν έως τις αρχές Μαΐου το σύνολο των παράνομων κατασκευών τους, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο μόλις 500 ευρώ, όπως γράφει σε εκτενές θέμα της η Καθημερινή.Οι δύο επιχειρήσεις ήδη κατέθεσαν στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου αίτημα να προβούν αυτοβούλως στην κατεδάφιση. Γιατί;  Μετά την οριστικοποίηση του ο νόμος δίνει δυνατότητα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης εάν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει σε κατεδάφιση παράνομων/αυθαιρέτων κατασκευών.

Στα τέλη Μαρτίου, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 5037/23) και καθώς ήδη είχε προκύψει η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προβλέφθηκε ένας νέος μηχανισμός για ταχύτερη καταγραφή πολεοδομικών (και άλλων) παρανομιών. Στις 13 Απριλίου, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέλαβε ρύθμιση στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο με νέο μηχανισμό ταχύτερης καταγραφή πολεοδομικών και άλλων παρανομιών. Ταυτόχρονα διαγράφονται τα πρόστιμα και αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις.