Όσοι έχουν πάει σχολείο στην Ελλάδα, ξέρουν. Από μικρή ηλικία (ακόμα γίνεται  στα περισσότερα αν όχι όλα τα σχολεία της χώρας), φτιάχναμε τριάδες και, με τη βοήθεια του διευθυντή και ενός συμμαθητή, άσχετα από την τάξη του, κάναμε προσευχή. 

Από τότε, μέχρι σήμερα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Άλλωστε, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην Ελλάδα και κάπως έτσι, με το 81% έως και το 90% να κάνει τον σταυρό του, θεωρείται απόλυτα λογικό να κάνουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, σε σχολείο ή εκτός σχολείου και εκείνοι τον σταυρό τους.

Πόσο σωστό ή λάθος είναι όμως να γίνεται προσηλυτισμός στις μικρές ηλικίες; Μια ανάρτηση στην ελληνική πλευρά του Reddit άνοιξε, για ακόμη μια φορά, μια τεράστια κουβέντα με τα σχόλια, για την ώρα τουλάχιστον, να φτάνουν τα 153. Κάτι μας λέει ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η ανάρτηση:

Κραξτε όσο θέλετε, αντέχω, δεν έχω κάποια ερώτηση, μόνο παρατήρηση σε αυτά που μου μεταφέρει ο γιος μου, 4 χρονών, από το νηπιαγωγείο του. Βλέπω ότι γίνεται προσηλυτισμός και δεν είμαι σύμφωνη, ως άθεη που τον μεγαλώνω εξίσου άθεο.

Κάνουν κάθε μέρα προσευχή. Για ποιο λόγο;;
Χθες που ζωγραφιζαμε παρέα, έφτιαξε ένα σταυρό. Τον ρώτησα τι σημαίνει αυτό, και μου είπε ότι τους έβαλε η δασκάλα να δουν βίντεο με τον Χριστό στον σταυρό.
Στην γιορτή της 25ης Μαρτίου έκαναν ξανά προσευχή μπροστά σε όλους, με τα χεράκια έτσι ???? , και γενικώς έλεγαν τραγούδια και για την Παναγία.
Συχνά πυκνά μου φέρνει στο σπίτι θρησκευτικού τύπου χειροτεχνίες.

Δεν συζητώ τι γίνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων, και στον παιδικό σταθμό που ήταν από 2 χρονών και τώρα.

Στο σπίτι έχουμε κάνει πολλές φορές την κουβέντα ότι αυτά είναι παραμύθια, δεν ισχύουν, τα επινόησαν παλιά οι άνθρωποι που δεν είχαν τις γνώσεις που έχουμε οι άνθρωποι σήμερα, έχουμε αναπτύξει την ιατρική, φυσική, μαθηματικά, αστρονομία, γεωλογία.

Δεν ξέρω τι περίμενα, έχω συναναστραφεί με τους άλλους γονείς με αποτυχία, με πιάνει μια απογοήτευση για το όλο θέμα. Φυσικά θα του δώσω απαλλαγή από τα θρησκευτικά μόλις πάει δημοτικό, αλλά με ενοχλεί που έτσι και αλλιώς όλη η σχολική ζωή διέπεται από τον χριστιανισμό. Λυπάμαι που ούτε εκείνος θα διδαχθεί σεξουαλική αγωγή επειδή το εμποδίζει η εκκλησία. Δεν τους προλαβαίνω.

Ε, δεν ήθελε και πολύ, η ανάρτηση μάζεψε πολλά σχόλια όπως:

Όπως είπε κάποιος άλλος, πάρε του βιβλιαράκια επιστημών, μάθε του για πλανήτες, ζώα κτλ. πιάσε πολλά θέματα μέχρι να βρει κάτι που του αρέσει. Μην ξεχνάς ότι το υπουργείο λέγεται παιδείας και θρησκευματων, όποτε μην περιμένεις πολλά. Μπορείς να του κινήσεις όμως την περιέργεια στο σπίτι μέσα από τις επιστήμες.

Ως αγνωστικιστής λυπάμαι που γίνονται όλα αυτά εν έτει 2023. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην πιέζεται το παιδί από τέτοια ηλικία από δύο πλευρές που συγκρούονται. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και το παιδί δεν πρέπει να μπαίνει σε διλήμματα και αμφιβολίες. Πρέπει να αναπτύξει κριτική σκέψη και λογική και μεγαλώνοντας θα καταλάβει ο ίδιος τι είναι σωστό και τι όχι. Φυσικά δεν σου λέω τι να κάνεις ως γονιός, απλά λέω την άποψή μου.

Κι όμως, είμαστε πολλοί πλέον που μεγαλώνουμε ‘περιεργα’ παιδιά. Κι όσο φοβόμαστε να μιλήσουμε, τόσο θα αργοπορουμε να εγκαθιδρύσουμε την παρουσία μας εδώ. Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί τη γράψαμε σε ένα σχολείο όπου οι πεποιθήσεις πλαισιώνουν ένα μωσαϊκό διαφορετικότητας. Την αφήνουμε να επιλέξει μόνη της, με τα πιστεύω μας να γίνονται σεβαστά. Το καλύτερο είναι ένας ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το σχολείο με τρόπο που το παιδί να μη γίνεται δέκτης φονταμενταλισμού.

Hot take: δεν είναι και τόσο τραγικά όσο το κάνεις να ακούγονται
Εγώ μεγάλωσα όλη αυτά και με οικογένειά που πιστεύει και πήγαινα και εκκλησία συχνά, δε με σταμάτησε από το να γίνω άθεος, αγνωστικιστής για την ακρίβεια όταν ήμουν έφηβος. Στην τελική τα πιστεύω του καθενός είναι προσωπικό θέμα που δεν επηρεάζει τους άλλους.Αυτό που έχει σημασία είναι το παιδί, όταν αποκτήσει τη δική του κρίση να αποφασίσει για τον εαυτό του και όχι εσύ. Αν το μεγαλώσεις σωστά θα σε έχει σαν πρότυπο οπότε πολύ πιθανό να δεχτεί τις απόψεις σου παθητικά.Αν του τραβήξεις απαλλαγή από τα 6 που δεν μπορεί να καταλάβει καν το γιατί, θα το δει σαν απομόνωση και μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, φυσικά δεν είμαι ψυχολόγος οπότε μπορεί να κάνω λάθος.