Όσοι έχουν δουλέψει σέρβις σε εστιατόρια, μπαρ, παμπ, κλαμπ, μπουζούκια ξέρουν. Πότε εδραιώθηκε στη συλλογική μας ψυχή ότι πρέπει να δεχόμαστε κακοποίηση από εντελώς ξένους; Μέσα σε όλο τον φόβο, την αμφιβολία και την απόγνωση, έχουμε χάσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής μας; Θα πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας τη θλιβερή αλήθεια ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άλλοι άνθρωποι στα εστιατόρια.  Δεν είναι μια εύκολη δουλειά, δεν την κάνουμε ως χόμπι και δεν περνάμε καλά πέρα δώθε με γεμάτο δίσκο. Πονάνε τα πόδια μας, η μέση μας, με τα ωράρια που έχουμε δεν μπορούμε να πάμε ένα θέατρο/σινεμά/ live και πρέπει να καθαρίζουμε τραπέζια μικρών παιδιών (ένα ψυχολογικό τεστ από μόνο του). Όταν ήμουν φοιτήτρια βρήκα δουλειά για έξι μήνες σε ένα μπιστρό και κατάλαβα ότι μπορείς εύκολα να μάθεις να διαβάζεις τους ανθρώπους. Και τις στερεοτυπικές συμπεριφόρες τους. 

Ξέρουμε ποιοι είναι οι πελάτες που θα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη

1. Η μαμά που αποφάσισε να αλλάξει πάνα στο μωρό της πάνω στο τραπέζι. Και να τα κάνει όλα χάλια. Και να σηκωθεί να φύγει αφήνοντας στο τραπέζι δωράκια. Καταλαβαίνουμε, αλλά, δεν είναι δική μας δουλειά αυτή. Το εστιατόριό δεν είναι το σπίτι σας.

2. Ο πελάτης που είναι τόσο διαχυτικός που μπορείς να βρεις δαχτυλικά αποτυπώματα στην ποδιά μας. Που πιστεύει ότι είναι ακαταμάχητα γοητευτικός και θέλουμε να τον φλερτάρουμε εν ώρα εργασίας.

3. Τα παιδάκια που παίζουν με το φαγητό τους και το πετάει το ένα στο άλλο για πλάκα. Εμείς πρέπει να μαζεύουμε μαρούλια από το πάτωμα. Φαντάζομαι πετάνε κομμάτια πίτσας και στο σαλόνι τους σπιτιού τους.

4. Εκείνοι που ζητάνε κάτι εκτός μενού. Γιατί; Αν ήθελες να φας κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν το μαγείρευες σπίτι σου και γιατί δεν έμπαινες στο Google να διαλέξεις ένα μαγαζί που να το έχει ως επιλογή. Δεν πληρώνεις για personal chef όταν κλείνεις τραπέζι σε ένα εστιατόριο.

5. Εκείνοι που θέλουν να μιλήσουν με το σεφ επειδή η μπριζόλα τους δεν είναι καλοψημένη. Γιατί δεν λένε από την αρχή ότι τρώνε κάρβουνα;

6. Η παρέα που θέλει να κάτσει σε συγκεκριμένο τραπέζι (για περισσότερα άτομα) επειδή έχει θέα, παρόλο που είναι ρεζερβέ. Και επιμένει.

7. Εκείνοι που δεν αφήνουν tip ενώ ζητούν το ακριβό κρασί. Πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια.

8. Εκείνοι που μόλις δώσουν την παραγγελία περιμένουν το πιάτο τους στο τραπέζι. Και σε φωνάζουν διαρκώς να σε ρωτήσουν πότε έρχεται η παραγγελία τους.

9. Εκείνοι που αποφάσισαν να κάνουν τα ναρκωτικά τους την ώρα που τους σερβίρουμε. Στο τραπέζι. Μπροστά μας.

10. Εκείνοι που χτυπάνε τα δάχτυλά τους ή μας χαιρετάνε για να τους σερβίρουμε. 

Διαβάστε ακόμη στο Provocateur:

7 πράγματα που κάνουν τα ζευγάρια κι είναι πιο ενοχλητικά κι από κοινό προφίλ στο Facebook

5 πράγματα που κάνει ο πιο ενοχλητικός συνάδελφος και παίζει με τις αντοχές μας

Πράγματα που έκανες πριν 10 χρόνια και σήμερα είναι ντροπιαστικά