Και εμείς, όπως και εσείς, δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη. Για την ακρίβεια, δεν θέλαμε να το πιστέψουμε λόγω της αγάπης μας για τα βιβλία του. Πριν προχωρήσουμε όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τον Στέφανο Ξενάκη, το αντίθετο. Ας είχαμε και εμείς το ταλέντο του να μην γράφαμε σε σάιτ, αλλά τα βιβλία μας, βιβλία που θα άλλαζαν τη ζωή των συνανθρώπων μας προς το καλύτερο, όπως έκανε εκείνος. Εδώ τον παραδέχεται ο Πάουλο Κοέλιο, ποιοι είμαστε εμείς για να τον κρίνουμε;

Όπως ήδη γνωρίζετε και αν δεν το γνωρίζετε θα το μάθετε, ο Στέφανος Ξενάκης συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας από τις λογοτεχνικές αρχές από την ΕΛΑΣ καθώς «στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, ως εκπρόσωπος εταιρείας, εξέδιδε κατ’ εξακολούθηση ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της». 

Με λίγα λόγια, εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ (8) ετών και έντεκα (11) μηνών, για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών εισφορών και για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Μα πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο μυαλό, ο συγγραφέας του Δώρου και του Δώρου 2 να έχει μπλεξίματα με το νόμο; Δεν είμαστε εμείς που θα το σχολιάσουμε αυτό. Το δικό μας έργο, είναι να μεταφέρουμε την είδηση και η μόνη είδηση που μας αφορά, έχει να κάνει με τα επόμενα βιβλία του.

Μετά από πολλά τηλεφωνήματα, συζητήσεις με εκδοτικούς οίκους και απανωτά μέιλ με τους ανθρώπους του New York Review of Books, μάθαμε με τι θα καταπιαστεί ο Στέφανος Ξενάκης μόλις ξεμπερδέψει με την περιπέτειά του. Ευχόμαστε τα καλύτερα, σύντομα και στα ράφια!

Φυλακή

Εδώ ο συγγραφέας, εγκλωβισμένος στην εσωτερική του φυλακή, προσπαθεί να περάσει τις ιδέες του και τη θετική του ενέργεια μέσω του μικρού παραθύρου που υπάρχει στο κελί του. «Σαν την ηλιαχτίδα που μπαίνει από το παράθυρο και με φωτίζει, σαν τη φακή που αφήναμε στον ήλιο όταν πηγαίναμε σχολείο, σαν τα πατατάκια που κολλούν στα δόντια και τα φτύνω, έτσι θα ελευθερωθώ», γράφει προς το τέλος του βιβλίου, σε ένα από τα πιο δυνατά σημεία της Φυλακής.

Φέσωμα

Μία φανταστική ιστορία με έναν γκουρού αυτοβελτίωσης που τον στοιχειώνει το παρελθόν, μέχρι που αυτό γίνεται το παρόν του. Καταδικαστικές αποφάσεις με ποινή φυλάκισης άνω των οκτώ ετών, ακάλυπτες επιταγές, μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών εισφορών και χρέη στο Δημόσιο έρχονται για να τον ταράξουν στην πιο δημιουργική του περίοδο, όταν γράφει το νέο του βιβλίο. 

Επιταγή

Για κάποιο περίεργο λόγο, στο βιβλίο Επιταγή, ο συγγραφέας ασχολείται ξανά με καταδικαστικές αποφάσεις, χρέη και ακάλυπτες επιταγές. Θα μπορούσε να είναι η συνέχεια του βιβλίου Φέσωμα; Θα μπορούσε. «Μην βάζεις ποτέ την υπογραφή σου σε κάτι το οποίο δεν σε καλύπτει», γράφει στο πρώτο κεφάλαιο και δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.