Θλίψη. Κοιτάζουμε στη βιβλιοθήκη μας και μας πιάνει ένα σφίξιμο στην καρδιά. Μα πώς είναι δυνατόν; Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει γράψει τόσο ωραία βιβλία όπως το Δώρο, το Δώρο 2 να έχει μπλεξίματα με την Αστυνομία; Φοιτητής που πήγε να διαδηλώσει για τα αυτονόητα στο Σύνταγμα είναι; Όχι, ο γκουρού της αυτοβελτίωσης είναι, ο ένας και μοναδικός Στέφανος Ξενάκης. Τι θέλουν και τον τρέχουν στα τμήματα; Επίσης, γιατί δεν τους απώθησε με την θετική του σκέψη σαν άλλος Professor X; Μάλλον γιατί είναι καλός άνθρωπος θα μας πείτε και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Σύμφωνοι.

Δυστυχώς, όμως, ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας, συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για ακάλυπτες επιταγές, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών και μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σε βάρος του 55χρονου συλληφθέντα εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για συνολική ποινή φυλάκισης οχτώ ετών και 11 μηνών και όπως αναφέρεται, «στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, ως εκπρόσωπος εταιρείας, εξέδιδε κατ’ εξακολούθηση ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της».

Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Ούτε εμείς που είμαστε θαυμαστές του ούτε ο συγγραφείς ανά τον κόσμο. Φυσικά, τι νομίζατε, μόνο στην Ελλαδίτσα διαβάζουν Ξενάκη; Εδώ ολόκληρος παπατζής Πάουλο Κοέλιο διαβάζει και όχι μόνο διαβάζει, αλλά στηρίζει και τον Στέφανό μας από τη βίλα του κάπου στη Βραζιλία. Μάλιστα, ο τεράστιος Κοέλιο στήριξε τον Ξενάκη δημόσια, μέσω του Twitter, γράφοντας στα ελληνικά. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο, ο πνευματικός κόσμος οφείλει να στηρίζει τα μεγάλα μυαλά και να εναντιώνεται στο σύστημα που προσπαθεί να τα περιορίσει.