Ο σεξισμός προφανώς υπάρχει ακόμα και προφανώς είναι παντού. Κανείς δεν λέει πως δεν προσπαθούμε. Προσπαθούμε. Απλώς δεν είναι τόσο εύκολο να τον ξεπλύνουμε από τις καθημερινές μας επαφές και συνήθειες. Σε άλλα νέα, υπάρχουν πράγματα ξεκάθαρα σεξιστικά που κάνουμε σχεδόν όλοι με τις καλύτερες προθέσεις, απλώς από συνήθεια. Ξέρεις, ακόμα και το γεγονός ότι θεωρείς πως η μάνα σου ξέρει “πού είναι εκείνο το τζιν που είχες αγοράσει τότε”, κρύβει σεξισμό. Νομίζω αντιλαμβάνεσαι τους λόγους. 

Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώσαμε παρακάτω δεκατρείς σεξιστικές παγίδες  στις οποίες έχουμε πέσει και πέφτουμε όλοι καθημερινά: 

Ζητάμε από γυναίκες να φτιάξουν ή να παραγγείλουν φαγητό γιατί υποτίθεται πως είναι “καλύτερες σε αυτό”.

Λέμε σε φίλες μας πως κάποια ρούχα κολακεύουν πολύ το σώμα τους, άρα να τα φοράνε συχνότερα. Γιατί οφείλει μια γυναίκα να αναδεικνύει το σώμα της ντε και καλά. 

Στις σχέσεις, θεωρούμε δεδομένο πως το σεξ τελειώνει μετά τον ανδρικό οργασμό. Ώπα. 

via GIPHY

Επιβραβεύουμε τους άντρες για τις σπουδές και τη δουλειά τους και τις γυναίκες νιώθουμε πως πρέπει να τις επιβραβεύσουμε και για το καλό τους γούστο και για το πόσο καλές οικοδέσποινες είναι. Ε, όχι. 

Λέμε μπράβο σε άντρες όταν κάνουν δουλειές σπιτιού. Δεν είναι αυτονόητο; Ακόμα; 

Μιλώντας για μπράβο, λέμε αρκετά από αυτά σε γονείς που στηρίζουν τις κόρες τους να κυνηγήσουν μια καριέρα και σε συζύγους όταν “επιτρέπουν” στις συζύγους τους να βγαίνουν με φίλους. 

Θεωρούμε ακόμα πως στους στόχους μιας γυναίκας είναι αυτομάτως και ένας γάμος. Παιδιά, όχι. 

Θεωρούμε πως μια γυναίκα πρέπει να αφιερώσει τη ζωή της σε ένα παιδί; Και πως μια εγκυμοσύνη θα την ολοκληρώσει;

via GIPHY

Είναι δεδομένο για εμάς πως μια γυναίκα ξέρει που βρίσκεται ό,τι χάνεται μέσα στο σπίτι; Δεν θα έπρεπε. 

Χωρίζουμε τις δουλειές στο σπίτι με βάση το φύλο. Οι άνδρες θα κάνουν κάτι σχετικό με τεχνολογία ή κάποια επισκευή. Σωστά; ΛΑΘΟΣ. 

“Να χαμογελάς πιο συχνά”. Το έχει πει ποτέ κανείς σε άνδρα αυτό; 

Γονείς που λέτε πως οι κόρες σας είναι “σαν γιοι”, σας παρακαλούμε σταματήστε. 

“Δεν είσαι σαν τις άλλες”. Αυτή η μάστιγα.