Δεν ξέρουμε πώς θα θέλατε να γιορτάσετε εσείς τη νίκη σας, αν ήσασταν παίκτες της εθνικής ομάδας της Κροατίας και είχατε κερδίσει την τρίτη θέση στο Μουντιάλ. ΟΚ, λογικό να μην παρτάρατε σαν τον Μέσι ή να μην έχετε χυθεί στον πάγκο, σε πλήρη παραίτηση σαν τον Εμπαμπέ. Αλλά υποθέτουμε πως σίγουρα δεν θα πέφτατε σε κάποιου είδους αχρείαστη ναζιστική νοσταλγία. Γιατί το λέμε τώρα αυτό το άσχετο; Ναι, δεν το λέμε τυχαία. Γιατί κάποιοι από τους παίκτες το γιόρτασαν τραγουδώντας ναζιστικά τραγούδια

Σε άλλα νέα, ο Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς και ο Ντέγιαν Λόβρεν, δυο επίλεκτα μέλη της Εθνικής ομάδας της Κροατίας που κέρδισε την 3η θέση στο Μουντιάλ έγιναν viral για τους πιο λάθους λόγους. Πρακτικά, οι τύποι όχι μόνο τραγουδούσαν ναζιστικά τραγούδια, αλλά χαιρετούσαν και σαν ναζί. Και γαμώ τα πάρτι. Όχι. Προφανώς. 

https://twitter.com/LFC?ref_src=twsrc%5Etfw

Το τραγούδι που τραγουδάνε είναι γνωστό ως “za dom spremni”, που σημαίνει “έτοιμος για τη μητέρα πατρίδα” και με μια κίνηση του χεριού, κάνουν τον χαιρετισμό που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το φασιστικό κίνημα των Ουστάσε της Κροατίας, και ουσιαστικά, ισοδυναμεί με τον ναζιστικό χαιρετισμό “sieg heil” (ζήτω η νίκη). 

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως μετά τη νίκη της Κροατίας ενάντια στη Βραζιλία στον προημιτελικό, ο Μπρόζοβιτς και κάποιοι συμπαίκτες του τραγούδησαν ένα άλλο τραγούδι με αναφορά στο “Herceg-Bosna”, μια κροατική κοινότητα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια.