Κάποια πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτα: ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή, το μουντιάλ διεξάγεται πάντα καλοκαίρι, ο προαστιακός δεν θα έρθει ποτέ στην ώρα του, οι Αμερικανοί κάνουν τα καλύτερα late night shows και οι Βρετανοί είναι οι κορυφαίοι hosts.

Από τη μία είναι απόλυτα λογικό, αφού στις ΗΠΑ επινοήθηκε αυτο το format τηλεοπτικού περιεχομένου -μια δημιουργική και, πολλές φορές, αυθάδης απάντηση στις πιο «στημένες» και σοβαροφανείς συνεντεύξεις των παραδοσιακών και στιβαρών ψυχαγωγικών talk shows, συνδυάζοντας με μαεστρία καίριο πολιτικό σχολιασμό, χιούμορ διασκέδαση και καλεσμένους που τους γνωρίζει περίπου όλη η υφήλιος.  Από την άλλη, είναι τόσες πολλές οι αποτυχημένες κόπιες αυτού του format -δυστυχώς, πολλές τις έχουμε δει και στη χώρα μας- ώστε αν συντονιστείς στα κανάλια της COSMOTE TV θα θυμηθείς τα αυτονόητα. Όχι ένα ούτε δύο αλλά τρία από τα πιο τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα shows στον κόσμο προβάλλονται στην Ελλάδα, αποκλειστικά στην COSMOTE TV, το The Graham Norton Show, το Last Week Tonight with John Oliver και το The Late Late Show with James Corden.

Ξέρεις, δεν είναι καθόλου απλό να δίνεις την εντύπωση ότι κινείσαι στην επιφάνεια, στον αφρό των πραγμάτων, αλλά με μία μόνο φράση να ξεκλειδώνεις τους καλεσμένους σου όπως κανείς άλλος ή να δίνεις μια προοπτική στα γεγονότα που κανείς έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε σκεφτεί. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι τηλεθεατές αναζητούν κάτι για να χαλαρώσουν και η οθόνη της τηλεόρασης ξεπροβάλλει ανάμεσα από τα δύο τους πόδια, καθώς τις περισσότερες φορές παρακολουθούν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι πριν πέσουν για ύπνο.

The Graham Norton Show – Ένας Ιρλανδός με 100% βρετανικό φλέγμα

Ξεκίνησε το 2007 στο BBC 1 για να «μετακομίσει» στη συνέχεια το BBC 2 και ήδη μετρά 30 σεζόν (ως σεζόν μετρά το εξάμηνο). Κάθε εκπομπή ξεκινά -κλασικά- με έναν σατιρικό μονόλογο του παρουσιαστή. Για τα δικά μας αυτιά ίσως να μην λέει πολλά διότι, όπως είναι λογικό, επικεντρώνεται πολύ στα τεκταινόμενα της βρετανικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Ωστόσο, ο Norton σχολιάζει με την ακρίβεια ελεύθερου σκοπευτή -μία ατάκα είναι αρκετή για να «σκοτώσει».

Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο show από άλλα αντίστοιχα είναι το κομμάτι των συνεντεύξεων. Δεν έχουμε ατομικές συνεντεύξεις, αλλά όλοι οι καλεσμένοι κάθονται δίπλα-δίπλα στο θρυλικό πια κόκκινο καναπέ. Κάθε έννοια «ιεραρχίας» ανατρέπεται. Οι εδραιωμένοι αστέρες έχουν τον ίδιο χρόνο και χώρο με τους ανερχόμενους και ο «απρόσιτος» celebrity μετατρέπεται σε fan αν τύχει και βρεθεί δίπλα σε κάποιο είδωλο της νεότητάς του -ποιος, άλλωστε θα ξεχάσει την εξομολόγηση της Emilia Clarke στον Matt LeBlanc ότι ήταν «τσιμπημένη» μαζί του όταν παρακολουθούσε ως έφηβη τα «Φιλαράκια». Εδώ δεν υπάρχουν οι τυπικές ερωτήσεις «πώς πάει η νέα σου ταινία» και άλλα τέτοια βαρέτα μα αναγκαία για τις ανάγκες του PR κάθε καλλιτέχνη, αλλά διασκεδαστικές και φρενήρεις συζητήσεις. Είναι το show που θα ακούσεις τις πιο σπαρταριστές προσωπικές ιστορίες δίχως ίχνος κιτρινισμού. Ενορχηστρωτής αυτής της αυθεντικής και ανεπιτήδευτης ατμόσφαιρας είναι, φυσικά, ο Norton, ο οποίος φροντίζει πάντα να ανάβει με σπίθες την συζήτηση και να κερνάει και κάνα ποτηράκι τους καλεσμένους -ας μην ξεχνάμε, κανονικοί άνθρωποι είναι και αυτοί.

Από τις πιο γνωστές στιγμές του show είναι τα πηγαία γέλια του Hugh Jackman, όταν ακούσε τον Sir Patrick Stewart να αποκαλύπτει ότι έμαθε σε πολύ μεγάλη ηλικία ότι τελικά δεν έχει κάνει περιτομή. Προσωπικό αγαπημένο όμως, είναι η ιστορία του Rowan Atkinson όπου προσπαθούσε ανεπιτυχώς να πείσει έναν άγνωστο άνδρα ότι είναι πράγματι ο ηθοποιός που υποδύεται τον Mr. Bean. Σε κάθε περίπτωση, το άφθονο γέλιο είναι βασικό συστατικό κάθε επεισοδίου.

Info

Το «The Graham Norton Show» βρίσκεται στον 30ο κύκλο και προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 23:45 στο COSMOTE SERIES HD. Από τις 19/11 η ώρα προβολής αλλάζει για τις 23.00.Όλα τα επεισόδια του 30ου κύκλου, που έχουν προβληθεί είναι διαθέσιμα, on demand. Κάθε επεισόδιο, μετά την προβολή του, ανεβαίνει στο COSMOTE TV PLUS για on demand θέαση.

Last Week tonight with John Oliver – Όταν η σάτιρα κάνει τον κόσμο καλύτερο

Δεν είναι λίγες οι φορές οι έχω αναρωτηθεί γιατί να μην είχαμε και στην Ελλάδα έναν John Oliver. Όλες τις φορές η απάντηση είναι ίδια: δυστυχώς, στη χώρα μας δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια εκπομπή, όπως το Last Week Tonight. Πολλοί μιλούν για το άφθαστο κωμικό ταλέντου του Oliver και έχουν δίκιο. Αλλά πέρα από το ταλέντο του Βρετανού κωμικού, ο οποίος ανανέωσε ριζικά την έννοια της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, υπάρχει και κάτι ακόμα: η κρυστάλλινη σχέση του Oliver με την αλήθεια. Η αλήθεια συνήθως ενοχλεί και υπάρχε μόνος ένας τρόπος για να την πεις -αυτό κάνει ο Oliver σε συσκευασία late night show. Κι αυτό δεν απαιτεί μόνο ταλέντο, αλλά και τόλμη.

O Oliver δεν κάνει πλάκα ή χαβαλέ.  Ενημερώνει και επιμορφώνει, συνομιλώντας με με τη ρίζα της σάτιρας και θα έκανε περήφανο τον Αριστοφάνη.  Ενημερώνει για τα πιο καίρια ζητήματα του καιρού μας, αυτά για τα οποία όλοι θα έχουν ακούσει κάτι, αλλά ακόμα και για εκείνα που πολλοί αγνοούσαν την ύπαρξή τους πριν ασχοληθεί εκείνος μαζί τους. Πάρτε για παράδειγμα, το 24ο επέισόδιο του 9ου κύκλου, όταν και  αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μπορεί η ελληνικηή πολιτεία να κάνει συστηματικές προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση, όμως ο μονόλογος του Oliver θα είναι σίγουρα πιο επιδραστικός για την επίτευξη του σπουδαίου αυτού σκοπού. 

Προφανώς ο ίδιος, αρνείται συστηματικά το ρόλο του δημοσιογράφου, όμως το υλικό του στηρίζεται σε ώρες και ώρες έρευνας και διασταύρωσης στοιχείων – ακόμα και τις πιο αξιόπιστες και έγκυρες εφημερίδες πολλές φορές υπολείπονται έναντι της δημοσιογραφικής ομάδας του Last Week Tonight. Ο Oliver ποτέ δεν περιγράφει ένα φαινόμενο. Μέσα από το σατυρικό του φίλτρο, το αποδομεί καθώς μας βοηθά να το κατανοήσουμε σε βάθος εντάσσοντας το σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Χτίζει την μεγάλη εικόνα με την ακρίβεια ενός ανατόμου και την αφαιρετικότητα ενός σπουδαίου κωμικού. Και κάπως έτσι φέρνει μπροστά στις οθόνες μας την αλήθεια όπως πρέπει να είναι· γυμνή.

Info

Το «Last Week Tonight with John Oliver» βρίσκεται στον 9ο κύκλο του και προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 23.45 στο COSMOTE SERIES HD. Όλα τα επεισόδια του 9ου κύκλου, που έχουν προβληθεί είναι διαθέσιμα, on demand. Κάθε επεισόδιο, μετά την προβολή του, ανεβαίνει στο COSMOTE TV PLUS για on demand θέαση.

The Late Late Show with James Corden – Ο τύπος που ρίχνει το internet

Αν υπάρχει ένα show που βρίσκεται εν έτει 2022 είναι πιο κοντά στον πυρήνα του περιεχομένου των Late Night Shows, αυτό δεν είναι άλλο από το The Late Late Show του James Corden. Κάθε του συνέντευξη γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και συζήτησης από τα media όλου του πλανήτη, οι καλεσμένοι είναι A-list (όχι τυχαία για πολλούς από αυτούς η παρουσία τους εκεί αποτελεί «στόχο καριέρας»), ενώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για ένα από τα πιο viral concepts στην ιστορία του internet, το car pool karaoke.

Άλλωσττε, το viral είναι η λέξη που ταιριάζει περισσότερο στον Corden. Ποιος ξεχνά το skydiving με τον Tom Cruise ή το απίθανο αναδρομικό βίντεο στην καριέρα του Tom Hanks ή την ενότητα drop the mic και τις αμίμητες ρίμες της Helen Miren; Eιδικά η φετινή σεζόν είναι άχαστη καθώς θα είναι η τελευταία για το δημοφιλές show. Επομένως, τι καλύτερο από τα παρακολουθείς πρώτος ό,τι θα κουβεντιάζει όλο το internet τις επόμενες μέρες;

Info

Το «The Late Late Show with James Corden» βρίσκεται στον 9ο κύκλο και προβάλλεται στο COSMOTE SERIES HD κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 21.15.Όλα τα επεισόδια του 9ου κύκλου, που έχουν προβληθεί είναι διαθέσιμα, on demand. Κάθε επεισόδιο, μετά την προβολή του, ανεβαίνει στο COSMOTE TV PLUS για on demand θέαση.