Έχετε και εσείς τα δικά σας, αλλά να σας κάνω μια ερώτηση; Δεν νιώθετε μικρούληδες όταν βλέπετε εικόνες του σύμπαντος ή πλανήτες και αστρικά σώματα από “πολύ κοντά”. Όσο σας επιτρέπει ένα τηλεσκόπιο τέλος πάντων. Καλά, δεν θα πλατειάσω άλλο, αλλά κάπως έτσι ένιωσα βλέποντας για πρώτη φορά τον Ήλιο από τόσο κοντά. Όλη αυτή η περιττή εισαγωγή για να πω πως το πιο μεγάλο και πιο ισχυρό ηλιακό τηλεσκόπιο απαθανάτισε το μεσαίο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου, δίνοντας στην ανθρωπότητα εικόνες του που δεν έχουμε ξαναδεί.

Σε άλλα νέα, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (National Science Foundation -NSF) κυκλοφόρησε νέες εικόνες του Ήλιου, που παρουσιάζουν τη χρωμόσφαιρα, το μεσαίο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 7204 βαθμούς Κελσίου. Το τηλεσκόπιο Daniel K.Inouye (DKIST) συμπληρώνει φέτος έναν χρόνο λειτουργίας και είναι και αυτό που μας χάρισε αυτές τις λήψεις. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το πιο δυνατό στο είδος του, το οποίο χρειάστηκε 25 χρόνια δουλειάς για να δημιουργηθεί και να τεθεί σε λειτουργία. Για όποιον θέλει μια ακόμα σημαντική πληροφορία για το τηλεσκόπιο, να πούμε κάπου εδώ πως βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Haleakalā στο Μάουι της Χαβάης.

Τον προηγούμενο χρόνο, με το τηλεσκόπιο να είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, “δόθηκαν” και οι πρώτες εικόνες του. Τότε ο ηλιακός φυσικός, Jeff Kunh, το χαρακτήρισε ως “το μεγαλύτερο άλμα στη δυνατότητα της ανθρωπότητας να μελετήσει τον Ήλιο, από την εποχή του Γαλιλαίου”. Στόχος είναι η κατανόηση της εκρηκτικής συμπεριφοράς του Ήλιου και η παρατήρηση των μαγνητικών του πεδίω, ώστε να μπορέσει η ανθρωπότητα κάποτε να προβλέψει το πότε αναμένονται ηλιακές καταιγίδες και να μπορεί να προφυλάσσεται.

Στις εικόνες φαίνονται “τρίχες” από φλογερό πλάσμα να ρέουν στο στέμμα, το πιο εξωτερικό ατμοσφαιρικό επίπεδο του Ήλιου. Είναι αόρατο (έχει καταφέρει να παρατηρηθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ήλιου) και κάτω από αυτό βρίσκεται η χρωμόσφαιρα. Οι σταγόνες που δημιουργούν φουσκάλες ονομάζονται κόκκοι και έχουν πλάτος περίπου 1.600 χιλιόμνετρα. Κάθε μια από τις εικόνες απεικονίζουν μια περιοχή πλάτους περίπου 82.5 χιλιομέτρων. Δηλαδή, μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής διαμέτρου του Ήλιου.

Η επιφάνεια του Ήλιου:


Ναι, και σε εμάς θύμισε παστέλι. Προχωράμε.

Για να βάλουν το τεράστιο πλήθος αυτών των εικόνων σε ένα πλαίσιο, οι αστρονόμοι τοποθέτησαν τη Γη στην κορυφή της κλίμακας.

Οι λήψεις έγιναν στις 3/6, εν τούτοις αυτές δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα, προς τιμήν της τελετής των εγκαινίων του ηλιακού τηλεσκόπιου Daniel K. Inouye.