Πώς το έλεγε πριν κάτι αιώνες ο Βιεναμίν Φραγκλίνος; «Σ’ αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι σίγουρο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους». Καλά, δεν παίρνουμε και όρκο ότι όντως το είπε, στο ίντερνετ το ψαρέψαμε το απόφθεγμα. Σε αυτά τα δύο ας προσθέσουμε και τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Ήδη βρισκόμαστε στη δεύτερη booster δόση (4η συνολικά) και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει για φθινόπωρο, αλλά ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δόσεις των εμβολίων θα μας συντροφεύουν για μερικά χρόνια ακόμα.

Και αφού πλέον οι αντιεμβολιαστές έχουν εξαφανιστεί (;), σιωπήσει (;), εμβολιάζονται (;), η κόντρα πλέον μεταφέρθηκε στις φαρμακευτικές εταιρίες.
Όπως διαβάζουμε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Moderna ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer/BionTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία». “Μαϊμού” Moderna, εκεί μάς έφτασαν.

Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντύσελντορφ.Η εξέλιξη αυτή ήταν αρκετή προκειμένου να ρίξει την μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ εκείνη της BioNTech υποχώρησε κατά 2% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

via GIPHY

Η εταιρεία Moderna ιδρύθηκε μόλις πριν από μία δεκαετία και η έδρα της είναι στο Κέμπριτζ της Μασχουσέτης. Εγινε γνωστή για τις καινοτόμες έρευνες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA και άντεξε παρά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Ραχήλ Μακρή ότι το όνομά της προέρχεται -αν είναι δυνατόν- από τη φράση modified RNA, mRNA δηλαδή. Από την άλλη, η εταιρεία BioNTech με έδρα την Γερμανία είναι γνωστή για το έργο της επί της τεχνολογίας mRNA.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό και η AstraZeneca (#teamAstraZeneca δεν καταλαβαίνει από κορώνα), που προς το παρόν δεν έχει κόντρα με κανένα, άλλαξε το όνομα του εμβολίο της. Όπως είχαμε γράψει, “Από εδώ και πέρα, το εμβόλιο θα γυρνάει σαν το κατοικίδιό σας μόνο όταν ακούει το όνομα Vaxzevria”.

Είτε έχουν είτε δεν έχουν κόντρα, το συμπέρασμα είναι ότι μια υγειονομική κρίση έγινε η ευκαιρία για να πλουτίσουν οι μεγάλες φαρμακευτικές. Τι πιο σύνηθες, στον καπιταλισμό ζούμε -και αυτή δεν θα είναι η 4η βεβαιότητα σε αυτόν τον κόσμο.