Εδώ που φτάσαμε, δεν μας φοβίζει τίποτα. Περάσαμε καραντίνες, πανδημίες, παράνομες παρακολουθήσεις, φωτιές, ένα σωρό περίεργες καταστάσεις. Και σας ρωτάμε: σε έναν ιό που ακούγεται σαν θρυλικό πόκεμον θα κολλήσουμε; Που εντάξει, καλό θα ήταν να μην το κολλήσουμε. Όχι φυσικά, έχουμε περάσει και χειρότερα, ένα σύντομο throwback στα stories σας στο Instagram θα σας πείσει.

Έχουμε και λέμε: Δεκάδες άνθρωποι στην πάντα φιλόξενη προς τους ιούς Κίνα, έχουν προσβληθεί από τον Langya. Ο Langya είναι ένας νέος ιός ζωικής προέλευσης όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι στο στάδιο αυτό αποκλείουν το ενδεχόμενο να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολύ, πολύ θετικό αυτό θα πούμε εμείς. Ο ιός, όπως διαβάζουμε, προκαλεί στον άνθρωπο συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ναυτίες και πονοκεφάλους.

via GIPHY

Ποιο πόκεμον ζώο κρύβεται πίσω από τον Langya; Η μυγαλή κυρίες και κύριοι, ναι, ναι, η γνωστή -ίσως και όχι- μυγαλή. Πρόκειται για ένα ένα μικρό θηλαστικό με σουβλερό ρύγχος, το οποίο ενδέχεται να είναι το ζώο που επέτρεψε τη μετάδοσή του στον άνθρωπο. Τριάντα πέντε άνθρωποι μολύνθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου από την αμερικανική ιατρική επιθεώρηση αναφοράς New England Journal of Medicine (NEJM). Εμείς τώρα το μαθαίνουμε, η ΕΥΠ θα το ήξερε από την αρχή βέβαια.

Πάμε τώρα σε αυτό που σας ενδιαφέρει. Πρέπει να μας ανησυχεί ο συγκεκριμένος ιός; Σύμφωνα το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης (Θεέ μου, κουράστηκα) μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε πως ο νέος αυτός ιός δεν είναι ανησυχητικός και δεν μεταδίδεται εύκολα.

«Δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Είναι ένας ιός που έχει χρόνια που είναι στην Κίνα κυρίως και σε άλλες περιοχές της νοτιοδυτικής Ασίας. Έχει ένα άλλο, ο οποίος είναι πιο θανατηφόρος εκτός από τον Langya, επομένως ο Langya είναι πιο ήπιος. Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι εύκολη η μετάδοση», είπε ο καθηγητής.