Ένα «και μη χειρότερα» το ψελλίσαμε ψάχνοντας ακτοπλοϊκά πριν ένα διάστημα για ένα τριήμερο. Και όμως έρχονται και χειρότερα. Σε άλλα νέα, έρχονται νέες αυξήσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Λες και μας έπαιρνε…

Την 1η Ιουλίου αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, με τις οποίες η διαφορά σε σχέση με πέρυσι θα φτάσει το 40%. Συγκεκριμένα, σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συγκεκριμένων βασικών διαδρομών, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, η αύξηση θα είναι στο 7% σε επιβάτες, αυτοκίνητα και φορτηγά. Στο μεταξύ, ήδη, οι αύξηση σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται μεταξύ 25% και 33%. Με μερικά πρόχειρα μαθηματικά, με το νέο άλμα, θα φτάσουμε στο 40%. Πότε άλλοτε έχει γίνει τόσο δύσκολο το να φτάσεις στη Σίφνο και την Πάρο; Ενδεικτικά, ένα φορτηγό, για να φτάσει πέρυσι στην Κρήτη, χρειαζόταν 400 ευρώ. Πλέον, με τον επίναυλο καυσίμων, χρειάζεται 600 ευρώ.

Παράλληλα με τις αυξήσεις στα ναύλα και στα κόστη μεταφορών (γεγονός που εξηγεί την αύξηση των ακτοπλοϊκών, που εταιρείες θεωρούν μονόδρομο), γίνεται μια μείωση της κίνησης, σε σχέση με όσα είχαν καταγραφεί το 2019.

Πώς έχουν αλλάξει οι τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα έτη

Αν ακόμα δεν έχεις βρει το κουράγιο να ψάξεις πόσο θα σου κοστίσουν τα ακτοπλοϊκά, αρχικά έχεις αργήσει. Κατά τα άλλα, αναβάλλεις το άγχος για λίγο αργότερα. Ο ψυχολόγος σου δεν θα χαρεί με αυτό. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως για παράδειγμα, η διαδρομή Πειραιάς-Αίγινα από 10,50 ευρώ έφτασε τα 29ευρώ. Μια οικογένεια, για να ταξιδέψει από τον Πειραιά στη Χίο, χωρίς καμπίνα, χρειάζεται 480 ευρώ. Σχεδόν έναν βασικό μισθό. Για την Ικαρία, 630 ευρώ. Για τα Χανιά, οι τιμές εισιτηρίων ξεκινούν από τα 42 ευρώ, ενώ για το αμάξι από τα 92 ευρώ. Με τα λίγα μαθηματικά που ξέρουμε, παραλίγο 200 ευρώ χρειάζεσαι μόνο για το αυτοκίνητό σου. Πάμε Ρόδο; Αν θες να δώσεις 78,50 ευρώ για το απλό εισιτήριο, ΟΚ. Και όλα αυτά, πριν γίνουν οι νέες αυξήσεις από την πρώτη μέρα του Ιουλίου.

Να έχετε, κατά τα άλλα, ένα όμορφο καλοκαίρι.