Με τα πολλά, η ευλογιά των πιθήκων φλερτάρει με το να γίνει η νέα υγειονομική φοβία, μετά το «ξεσκούριασμα» σε φοβίες που μας έκανε η πανδημία του κορωνοϊού. Κείμενα για συμπτώματα, ακριβείς περιγραφές εξανθημάτων, αλλά και έντονη ανησυχία από πλευράς ΕΟΔΥ είναι εδώ για να μας φρικάρουν. Βέβαια, σε αντίθεση με τον ΕΟΔΥ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε κάποιες οδηγίες σχετικά με τη σεξουαλική επαφή όσο η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων είναι μια πιθανότητα. Μεταξύ αυτών των οδηγιών/συμβουλών, είναι και το σεξ με ρούχα (κινκιά;) και ο αμοιβαίος αυνανισμός (σέξι) στα δυο μέτρα (νοτ σέξι).

Πιο αναλυτικά οι οδηγίες:

Σε άλλα νέα, προτείνεται το virtual sex χωρίς φυσική επαφή, έναντι του σε τρεις διαστάσεις και με έντονη φυσική επαφή σεξ. Σε ό,τι αφορά τα ζευγάρια στα οποία ο ένας εκ των δυο νοσεί, η σύσταση είναι αμοιβαία αυτοϊκανοποίηση σε απόσταση 2 μέτρων, χωρίς να αγγίζει ο ένας τον άλλο. Παράλληλα, τονίζεται πως είναι σημαντικό το σεξ να γίνεται με ρούχα, ώστε τα σημεία που εμφανίζονται τα εξανθήματα να καλύπτονται.

Επιπλέον, τα CDC συμβουλεύουν να αποφεύγονται τα φιλιά, ενώ προτείνουν πλύσιμο χεριών, sex toys και σεντονιών μετά το σεξ (προφανώς και πετσέτες και ρούχα), αλλά και περιορισμό των σεξουαλικών παρτενερ. «Περιορίστε τα άτομα με τα οποία έχετε σεξουαλική επαφή για να αποφύγετε τη διασπορά», τονίζουν.

Συστήνεται η υπεύθυνη ενημέρωση μεταξύ ερωτικών συντρόφων για πιθανή νόσηση ή συμπτωματολογία, ή για ανεξήγητες πληγές ή εξανθήματα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Αυτά, βέβαια, σαν μεγάλοι άνθρωποι, τα ψάχνουμε αμέσως, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται για κάποιο ΣΜΝ. “Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας ήσασταν πρόσφατα άρρωστος, αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε ένα νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα ή πληγές, μην κάνετε σεξ και επισκεφτείτε έναν χώρο υγειονομικής περίθαλψης”, αναφέρεται, ενώ τονίζεται πως “αυτό ισχύει ακόμη κι αν η ευλογιά των πιθήκων δεν βρίσκεται στην περιοχή σας”.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω οδηγίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα social media, μιας και οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπουν όποιον έχει βρεθεί θετικός στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων να απέχει από το σεξ, έως ότου να εξαφανιστούν πλήρως τα συμπτώματά του.

Πάντως, προς το παρόν, δεν έχει αποδειχτεί μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής της ίδιας, δηλαδή μέσω σπέρματος, κολπικών ή άλλων σωματικών υγρών, όπως συμβαίνει με ΣΜΝ, όπως ο HIV, τα χλαμύδια και η σύφιλη.

https://twitter.com/hashtag/monkeypox?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Το νόσημα μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα:

  • μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
  • μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
  • από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
  • σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Τα συμπτώματα: 

  • Πυρετός >38C
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Ωστόσο αναφέρεται ποσοστό θνητότητας περίπου 1%. Η σοβαρή μορφή της νόσου αφορά κυρίως ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και εγκύους.

Για αποφυγή νόσησης, ο ΕΟΔΥ συστείνει: 

  • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
  • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
  • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
  • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες