Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μοναδικές. Οικογένειες και φίλοι σμίγουν ξανά, πρώην ζευγάρια αποφασίζουν να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία στη σχέση τους (κακή ιδέα, ειδικά αν αυτή η απόφαση πάρθηκε λόγω της μοναξιάς που γιγαντώνεται αυτή την περίοδο) και γενικότερα, όλα μοιάζουν καλύτερα αφού, έστω και για λίγο, κρύβουμε τα προβλήματά μας στην πίσω πλευρά του δέντρου Διασκεδάζουμε, πίνουμε, τρώμε, χορεύουμε και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το νέο έτος έχοντας την καλύτερη διάθεση. Καλά, όχι φέτος με τα νέα μέτρα. Πώς το κάνουμε αυτό; Ετοιμάζουμε μια playlist. Η μουσική, άλλωστε, έχει πολλές ιδιότητες. Μία από αυτές είναι να διώχνει τη μιζέρια που μας έχει βυθίσει στο καναπέ μας το τελευταίο διάστημα. Μόνο που, καλό θα ήταν αυτή η playlist να μην ακουστεί, ας πούμε, σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι γιατί οι πιθανότητες να κάτσει το μελομακάρονο στο λαιμό της θεία σας, είναι πολλές.

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος που διατηρεί μια μακροχρόνια παράδοση και σχέση μεταξύ των καλλιτεχνών και των Χριστουγέννων. Είναι λες και ένας πελώριος Άγιος Βασίλης (δισκογραφική εταιρεία) απειλεί με αντίποινα τους μουσικούς που δεν θα κυκλοφορήσουν δίσκους ή τουλάχιστον ένα τραγούδι που θα είναι αφιερωμένο στη λαμπρή αυτή γιορτή του χρόνου. Και ξέρετε κάτι; Δεν έχουμε κανένα παράπονο, αν εξαιρέσουμε τo one hit wonder της Mariah Carey (ξέρετε ποιο είναι αυτό) και μερικά ακόμα low level τραγουδάκια της σειράς, έχουν κυκλοφορήσει μερικά διαμαντάκια τα οποία όχι μόνο ακούγονται ευχάριστα, αλλά έχουν καταφέρει να γράψουν τη δική τους ιστορία.

Ίσως είναι το γκι, ίσως ο φαλλικός συμβολισμός των καμινάδων και των καλτσών που είναι κρεμασμένες στο τζάκι, ίσως η απλή επιθυμία μας να ειρωνευόμαστε κάτι που για κάποιον άλλο μπορεί να είναι ιερό. Ό,τι και να είναι, όπου και να βασίζεται αυτή η τάση του να συνδέουμε τα Χριστούγεννα με το σεξ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα μάγουλα του Άγιου Βασίλη γίνονται ακόμα πιο κόκκινα και αυτό οφείλεται στα τραγούδια που θα βρείτε παρακάτω.

BACK DOOR SANTA, CLARENCE CARTER, (ATLANTIC, 1968)

Πρώτο και καλύτερο. Ο Clarence Carter κυκλοφόρησε το “Back Door Santa” το 1968 σε βινύλιο, αρχικά ως 45άρι και μετά στο υπέροχο Atco LP, Soul Christmas και σε καμία περίπτωση δεν περίμενε να σημειώσει αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Παιχνιδιάρικοι στίχοι, το ένα υπονοούμενο το άλλο και φανταστική γκρούβα. Το Back Door Santa είναι το soul/funk κομμάτι των Χριστουγέννων.

TRIM YOUR TREE, JIMMY BUTLER (GEM, 1954)

Κανένα τραγούδι μέχρι σήμερα δεν κάνει τη σύνδεση μεταξύ του σεξ και των Χριστουγέννων καλύτερα από το εκτεταμένο διπλό έργο του Jimmy Butler, “Trim Your Tree”. Μιλάμε για ένα ζωηρό jump blues με τα λιτά φωνητικά του Butler και την ακατάπαυστη χρήση της λέξης “trim”, δηλαδή, πώς να το πούμε; Περιποιήσου, ξυρίσου κάτω εκεί, ντε. Ο Batler αποκαλύπτει τα μέχρι τότε κρυμμένα, βρόμικα νοήματα σε σχεδόν κάθε κοινή χριστουγεννιάτικη εικόνα και για την εποχή, το “Trim Your Tree” έμοιαζε υπερβολικό.

SANTA BABY. EARTHA KITT (RCA VICTOR, 1953)

Έπρεπε να το διασκευάσει η Madonna για να το μάθουμε; Μπορεί η βασίλισσα της ποπ να φτάνει το τραγούδι στα όρια της παρωδίας, αλλά με τη φωνή της Kitt αυτό το έπος μοιάζει με μια ειλικρινή σεξουαλική υπόσχεση στον αγαπημένο μας Άγιο. Το “Santa Baby” πέτυχε όχι μόνο γιατί δίνει στα Χριστούγεννα μια ξεκάθαρη σεξουαλικότητα, αλλά γιατί συνδέει ακλόνητα το σεξ με το χρήμα, άρα και με την εμπορευματοποίηση του πνεύματος των Χριστουγέννων. Βαθύ.

LET’S MAKE CHRISTMAS MERRY BABY, AMOS MILBURN (ALADDIN, 1949)

Ενώ τα μπλουζ αδέρφια του συνήθως περνούσαν την περίοδο των Χριστουγέννων θρηνώντας για την έλλειψη αγάπης, ο πάντα χαρούμενος Amos Milburn περνούσε τις καλύτερες στιγμές του. Απευθυνόμενος στην κοπέλα του στο «Let’s Make Christmas Merry Baby», ο Milburn την παρακαλά να γίνει ο Άγιος Βασίλης της και να την πάει μια “βόλτα με τους ταράνδους μου”. Όχι, δεν είναι όσο αθώο ακούγεται.

HOMO CHRISTMAS, PANSY DIVISION (LOOKOUT, 1992)

Αυτό το τραγούδι από το queercore punk συγκρότημα Pansy Division δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Απευθύνεται σε έναν νεαρό που, όπως πολλοί ομοφυλόφιλοι, αγωνίζεται για την αποδοχή. «Η οικογένειά σου δεν θα σε ενθαρρύνει», λέει ο τραγουδιστής Jon Ginoli και στη συνέχεια λέει «πιθανότατα θα πάρεις πουλόβερ, εσώρουχα και κάλτσες αλλά αυτό που πραγματικά θέλεις για τα Χριστούγεννα είναι ένας ωραίο σκληρό…», ξέρετε τώρα. Τα Χριστούγεννα, βεβαίως, έχουν να κάνουν με το να πάρει κανείς αυτό που θέλει.

C-H-R-I-S-T-M-A-S, YOBS (SAFARI, 1980)

Σε καμία συλλογή δεν θα βρεθεί τραγούδι πιο βρόμικο, πιο αηδιαστικό ή πιο τέλειο από το C-H-R-I-S-T-M-A-S. Οι Yobs ξεχωρίζουν τα εννέα γράμματα των Χριστουγέννων, με κάθε γράμμα να αντιπροσωπεύει ένα μέρος του σώματος ή μια σεξουαλική πράξη που έκανε ένα πρόσφατο ειδύλλιο στις γιορτές αξέχαστο και σταδιακά δυσάρεστο. Για παράδειγμα, το “C” είναι για την κλειτορίδα. Προχωράμε.

SANTA CLAUS IS COMING TO MY HOUSE, KARLA DEVITO, (EPIC, 1982)

Η Karla DeVito έκανε ένα λαμπρό ντεμπούτο με το LP Is This A Cool World Or What; αλλά δυστυχώς η δισκογραφική της καριέρα έμεινε εκεί. Προτού όμως χαθεί, έβγαλε στα κρυφά το “Santa Claus Is Coming To My House”. Γραμμένο από την ίδια και τον σύζυγό της, τον ηθοποιό Robbie Benson, το τραγούδι αφηγείται μια σεξουαλικά φορτισμένη ιστορία με ένα τέλος γεμάτο εκπλήξεις. “Αν και δεν θα ήταν σωστό, θέλω ο Άγιος Βασίλης να έρθει και να μείνει όλη τη νύχτα” και “άσε κάτω τις τσάντες σου και φίλησε με” ακούμε την Karla να τραγουδάει.

THAT PUNCHBOWL FULL OF JOY, SONNY COLUMBUS & HIS DEL FUEGOS (BOSTON ROCK, 1983)

Αυτό το διαμαντάκι είναι το μόνο πρωτότυπο τραγούδι στο σπάνιο, υπέροχο Χριστουγεννιάτικο EP του Boston Rock. Ο Sonny Columbus οραματίζεται “ένα εκατομμύριο γυναίκες δίπλα στο γκι, παρατεταγμένες και έτοιμες για όλα”. Τα βλάσφημα χριστουγεννιάτικα λογοπαίγνια (κούτσουρα, μπάλες, κάλτσες) είναι πολλά, όπως και οι αναφορές στον Χριστό. Ας το αφήσουμε εδώ καλύτερα.

I’LL BE YOUR SANTA BABY, RUFUS THOMAS (STAX, 1973)

Ενώ η κόρη του, η Carla, συνήθως δούλευε ένα ομαλό, αποπνικτικό groove, ο άγριος Rufus Thomas ήταν πάντα θορυβώδης, περήφανος και funky και συχνά κωμικός. Και τα τέσσερα αυτά χαρακτηριστικά τα βρίσκουμε στο It’s Christmas Time Again. Καθώς η μουσική του κοροϊδεύει τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ο Rufus φωνάζει “Here coming Santa Claus”, δίνοντάς μας τη εντύπωση ότι δεν μιλάει για μια βόλτα με έλκηθρο. Τα σεξουαλικά υπονοούμενα βρίσκονται παντού. «Θα γλιστρήσω κάτω από την καμινάδα σου και θα σου φέρω πολλή χαρά, αυτό που πήρα για σένα, μαμά, δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι». Μάλιστα.

SANTA CLAUS IS BACK IN TOWN, ELVIS PRESLEY (RCA, 1957)

Και ο Elvis Presley στην παρέα μας. Το “Santa Claus Is Back In Town” είναι μια ωδή στα «χτυπήματα», στο τρίψιμο, στον ιδρώτα και το αμαρτωλό σεξ και δείχνει την ικανότητά του Elvis να παίρνει κάτι ανόητο και να το μετατρέπει σε χρυσό . Το μεγαλύτερο μέρος της σεξουαλικής ενέργειας βρίσκεται στο γρύλισμα, στα φωνητικά του Elvis και με το ”κλείστε τις όμορφες κάλτσες σας και σβήστε το φως, ο Άγιος Βασίλης κατεβαίνει από την καμινάδα σας απόψε”, μας βάζει στο κλίμα.