Και κάποια στιγμή, η περιέργεια και η εξέλιξη ώθησαν τον άνθρωπο να στρέψει το κεφάλι ψηλά, στον ουρανό, προκειμένου να βρει εκεί τις απαντήσεις για τον κόσμο. Έκτοτε, δεν το έσκυψε ποτέ ξανά. Τα αστέρια, οι πλανήτες, οι γαλαξίες και, πρώτο ανάμεσά τους, το φεγγάρι διέλυαν το σκοτάδι, θέριευαν τη φαντασία και άνοιγαν την ανθρώπινη σκέψη προς το άπειρο. Η Σελήνη ήρθε να συνενώσει το πολύπλοκο, το μαγικό και το οικείο, μεταβάλλοντας το σχήμα και τη φύση των πραγμάτων. Την ονειρεύτηκαν και την ψηλαφήσαν οι καλλιτέχνες. Την έκαναν σύμβολο οι αλχημιστές. Και τελικά την κατέκτησαν οι επιστήμονες μαζί με τους πιο θαρραλέους κοσμικούς ταξιδιώτες. Εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει συνδεθεί με εκατοντάδες θρύλους, διότι αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης για όσα χωράει ο νους, μα και για όσα εκτείνονται πέρα από αυτόν.

Παιγνιώδης και μυστηριακή, η Σελήνη δεν θα μπορούσε να λείπει από το σύμπαν ενός gin, όπως το Hendrick’s, που παίζει με τις γεύσεις, εμπνέεται από τη φύση και τις τέχνες και γεννιέται στο Hendrick’s Gin Palace, ένα μέρος εκπληκτικής παραδοξότητας, κρυμμένο στις απομακρυσμένες σκοτσέζικες ακτές του Ayrshire.

Μέχρι να φτάσουμε στο θρύλο του Hendrick’s Lunar Gin, ας δούμε μερικούς παλιότερους και αρκετά διαδεδομένους.

Ο άνθρωπος δεν ήταν ο πρώτος που έφτασε στη Σελήνη

Ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, ορισμένοι αστρονόμοι ισχυρίζονταν ότι τα τηλεσκόπια τους είχαν εντοπίσει ολόκληρες πόλεις. Ανάμεσα τους  ο Βαυβαρός  Franz von Paula Gruithuisen. Οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν όμως το όνομά του δόθηκε σε έναν μικρό κρατήρα. Στα 70s, δύο Σοβιετικοί επιστήμονες έδωσαν έναν πολύ ενδιαφέρον twist στην όλη ιδέα, καθώς υποστήριξαν ότι το φεγγάρι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων.

Η “σκοτεινή πλευρά” του φεγγαριού

Κι όμως, η ύπαρξη της σκοτεινής πλευράς δεν είναι παρά ένας θρύλος, μια παρεξήγηση που διαιωνίζεται. Ναι, από τη Γη βλέπουμε πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο τμήμα της επιφάνειάς της στο οποίο δεν πέφτει ο Ήλιος. Δεν υπάρχει λοιπόν σκοτεινή πλευρά, αλλά αθέατη πλευρά. Στα «καλά» αυτής της παρεξήγησης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ενέπνευσε τους Pink Floyd να δώσουν τον τίτλο «Dark Side of the Moon» σε ένα από τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών στην ιστορία της μουσικής.

Φεγγάρι από τυρί

Σε πολλούς λαϊκούς θρύλους, μερικοί από τους οποίους είναι δημοφιλείς και στα δικά μας μέρη στα Βαλκάνια, αναφέρεται ότι το ολόγιομο φεγγάρι είναι φτιαγμένο από τυρί. Πώς υιοθετήθηκε αυτή η παραδοξότητα; Από έναν μύθο για ένα λαίμαργο λύκο ο οποίος παρασύρθηκε από τον αντικατοπτρισμό της Σελήνης πάνω στα νερά ενός ποταμού και νόμιζε ότι είχε βρει ένα λαχταριστό κεφάλι τυρί.

Ένα κουνέλι έσκαψε τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης

Αφήνουμε τα Βαλκάνια και το φεγγαρόφωτο μάς δείχνει το δρόμο μέχρι τα βάθη της Ασίας εκεί όπου θα ακούσουμε ότι ένας λαγός ζει στη Σελήνη και για αυτό η επιφάνειά της είναι γεμάτη κρατήρες. Ο μύθος αυτός απαντάται στην ασιατική κουλτούρα ενώ έχει καταγραφεί και στις εμβληματικές ιαπωνικές ανθολογίες με διάφορες λαϊκές δοξασίες.

Hendricks Lunar gin

Αυτός είναι ο πιο πρόσφατος και πιο απολαυστικός θρύλος του φεγγαριού και μάλιστα κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση. Είναι αυτός που θα συνοδεύσει τα δροσερά δειλινά, τα φεγγαρόλουστα βράδια και τις νωχελικές νύχτες. H Master Distiller του Hendrick’s, Lesley Gracie, εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Hendrick’s Lunar Gin μια νύχτα με φεγγάρι καθώς φρόντιζε τα σπάνια βότανα, φυτά και λουλούδια της στο θερμοκήπιο του Hendrick’s Gin Palace. Ήθελε να πατήσει  πάνω στον ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα του εμβληματικού gin και να τον εμπλουτίσει ώστε να γίνει περισσότερο ζεστός, απαλός και γλυκός.

Με την πρώτη γουλιά, τα άνθη του μεσονυχτίου και οι νότες από εσπεριδοειδή υφαίνουν την τρυφερότητα μιας ζεστής νύχτας και μας παρακινούν να σηκώσουμε το κεφάλι μας προς τα αστέρια και να αφεθούμε σε αυτό το κάτι μαγικό που έχει ο νυχτερινός ουρανός. Η Lesley Gracie κατάφερε μέσα στην υπέροχη φιάλη με την ετικέτα σε βαθύ μπλε και τα αστρονομικά μοτίβα να συνθέσει μια ολόκληρη αίσθηση: όσα νιώθουμε όταν μοιραζόμαστε ιστορίες κάτω από τα αστέρια, μέσα στη σιγαλιά της νύχτας καθώς ένα σωρό μυρωδιές αφήνουν πάνω σου το χάδι τους.

* Photo Credits: Vangelis Patsialos