Εκτός από τις εκατομμύρια πλέον ζωές που έχουν χαθεί, τους πολυάριθμους περιορισμούς, τα ελάχιστα ταξίδια, τα κλειστά μαγαζιά, μπαρ, θέατρα και την αναγκαστική χρήση μάσκας, η πανδημία του κορονοϊου «χτύπησε» και την καρδιά του πολιτισμού της κάθε χώρας, δηλαδή τα μουσεία.

Όπως αποκάλυψε σήμερα η ένωση Art Fund, επικρατεί έντονη ανησυχία ότι το τρίτο lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα μουσεία που «δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους». Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Museums+Heritage, έπειτα από έρευνα, 6 στα 10 μουσεία μπορεί να κλείσουν μια για πάντα τις πόρτες τους.

«Η πανδημία μας εξάντλησε», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκριν, διευθυντής του μουσείου Florence Nightingale και συμπλήρωσε «αν παραταθεί αυτή η κατάσταση, θα χρεοκοπήσουμε εντελώς». Ένα σενάριο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν, είναι κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.

Η διευθύντρια της ένωσης, Τζένι Γουόλντμαν, δήλωσε ότι «αυτό το lockdown είναι ένα σκληρό πλήγμα το οποίο αναγκάζει τα μουσεία και τις γκαλερί μας να δώσουν μάχη για για την επιβίωσή τους», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μικρά μουσεία και τις γκαλερί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να έδωσε βοήθεια ύψους 1,57 δισεκ. λίρες, αυτή όμως κρίθηκε ανεπαρκής. Από την πλευρά της η ένωση Art Fund έκανε μια επιπλέον δωρεά 750.000 λιρών σε 23 πολιτιστικά κέντρα, ενώ στο σύνολο έχει στηρίξει τον τομέα αυτό με 2,25 εκατομμύρια λίρες από την αρχή της πανδημίας.