Η Τζάνις Τζόπλιν παραλίγο να παντρευτεί. Μην γελάτε, είναι αλήθεια. Μπορείτε να την φανταστείτε νυφούλα; Εκείνη σίγουρα όχι και γι’ αυτό μάλλον έκανε πίσω. Μοιάζει με ανέκδοτο. Μία από τις πιο αλλοπρόσαλλες προσωπικότητες της ροκ μουσικής ήταν έτοιμη να οριοθετήσει την καριέρα της δεσμεύοντας τον εαυτό της στον στενό κύκλο που ονομάζουμε «οικογένεια». Ευτυχώς, δεν το έκανε. Η ίδια γελούσε όταν επανέφερε αυτή την ανάμνηση σε συζητήσεις μεταξύ φίλων.

Έγινε γνωστή για τον δυναμισμό της, τη φωνή της, τις περίεργες ενδυματολογικές της επιλογές και την άστατους ρυθμούς ζωής που ακολουθούσε. Ήταν μια ροκ σταρ. Ο ορισμός της ροκ σταρ. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα αναγκάστηκε να κρύψει τις αδυναμίες της, να παλέψει με τον κόσμο γύρω της, με τις ανασφάλειές της, τα σημάδια στο πρόσωπο, τα περιττά κιλά και τις γενικότερες προτιμήσεις της. Διάβαζε βιβλία, ζωγράφιζε και δεν μισούσε τους μαύρους. Και ήταν από το Τέξας for God’s sake. Ήταν μια γυναίκα που έκανε τη ζωή ενός άντρα στα 60s και αυτό απαιτεί κότσια, για να το θέσουμε ευγενικά. Το ίδιο ισχύει και για την Γκρέις Σλικ των Jefferson Airplane.

Δεν τα έβαζες εύκολα μαζί της, ειδικά όταν το Southern Comfort βρισκόταν στο τραπέζι της και τα ναρκωτικά στο αίμα της. Η ιστορία που θέλει τον Τζιμ Μόρισον να δέχεται ένα μπουκάλι στο κεφάλι από την Τζάνις δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Στο πανεπιστήμιο του Όστιν ψηφίστηκε ως ο πιο άσχημος άντρας. Ποιος μπορεί να τη σταματήσει μετά από αυτό; Η μεγάλη κοινωνία του Τέξας έγινε υπερβολικά μικρή για την ίδια. Έφυγε για το Σαν Φρανσκίσκο, έπεσε με τα μούτρα στα ναρκωτικά, δεν πείθει κανέναν και γυρίζει ξανά στους γονείς της. Μετά από μια περίοδο ανασυγκρότησης επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο και πείθει τους πάντες.

Έγινε μέλος των Big Brother and the Holding Company και μετά ακολούθησε έναν πιο μοναχικό δρόμο. Η φωνή της είχε γίνει συνώνυμο της αντίδρασης. Το όνομά της βρισκόταν παντού. Όλοι ήξεραν την Τζάνις. Την σταματούσαν στο δρόμο, φορούσε γούνες, οδηγούσε ψυχεδελικά αυτοκίνητα και τραγουδούσε σε όλα τα γνωστά φεστιβάλ. Για να καταλάβει κάποιος τι εστί Τζόπλιν, πρέπει να δει την εμφάνισή της στο Woodstock, τα άψυχα CD και οι συλλογές μοιάζουν φτωχά. Στη σύντομη καριέρα της κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα στούντιο άλμπουμ (το ένα μετά θάνατον). Παρ’ όλα αυτά, έμεινε στην ιστορία ως μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες των μπλουζ και ίσως η καλύτερη τραγουδίστρια της ροκ. Δεν κατάφερε και λίγα για 27 χρόνια μέσα στην υπερβολή, έτσι δεν είναι;

https://www.youtube.com/watch?v=h66qXAK-q3o

Άνθρωποι όπως εκείνη, όμως, βαριούνται τη δόξα παρά τις θυσίες που κατέβαλλαν για να την αποκτήσουν. Ένα από τα σύμβολα των χίπις ενάντια στον κονσερβατισμό ήταν κατά βάθος μία γυναίκα που ζητούσε επιβεβαίωση από τους γονείς της. Τα γράμματά της προς εκείνους το επιβεβαιώνουν. «Ζητώ συγγνώμη που είμαι ένα κακό για την οικογένεια», γράφει σε ένα από αυτά. Όπως πολύ σωστά είχε γράψει ο μουσικός αρθρογράφος των New York Times, Τζον Παρέλες, η Τζάνις Τζόπλιν ήταν «ακατανίκητη και βαθιά ευάλωτη» κάτι που συγκεντρώνει τις απόψεις όσων τη έζησαν από κοντά σε μία πρόταση.

Η φωνή της αντίδρασης γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου του 1943. H παρουσία της άλλαξε για πάντα την ανδροκρατούμενη μέχρι τα late 60s ροκ σκηνή και άνοιξε τον δρόμο σε κάθε γυναίκα που φανταζόταν τον εαυτό της με γούνες και, το κυριότερο, που φανταζόταν τον εαυτό της ως έναν ανεξάρτητο άνθρωπο. Επέβαλλε την ισότητα όχι μόνο με τη φωνή της αλλά με την γενικότερη στάση ζωής της που, εκτός από καταχρήσεις, ήταν γεμάτη από επαναστατικές για την εποχή αποφάσεις. Ακολουθούν τα πέντε καλύτερα τραγούδια της σύμφωνα με το μουσικό περιοδικό Rolling Stone.

Me & Bobby McGee

 

Mercedez Benz

Summertime

Down On Me

Piece of My Heart