Το τι ζητάει κανείς από μια ρομαντική ταινία, δεν είναι δεδομένο. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι μερικοί παρακολουθούν ένα κινηματογραφικό ρομάντζο αναμένοντας να μην ακουμπάει σε κανέναν επίπεδο την πραγματικότητα. Θέλουν ένα καλό τέλος, του οποίου να έχουν προηγηθεί και κάποιες συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, που το love story του μέσου ανθρώπου δύσκολα θα περιλαμβάνει. Εκτός αν όλοι εσείς εκεί έξω όταν τσακώνεστε με το πλάσμα που έχετε ερωτευτεί σκαρφαλώνετε στα παράθυρα με ένα μπουκέτο λουλούδια στο χέρι. Ή στα δόντια. Τέλος πάντων. 

Άλλοι πάλι, θέλουν οι ρομαντικές ταινίες που επιλέγουν, να τους θυμίζουν πώς είναι ο πραγματικός, βουτηγμένος στη βαρετή λάσπη της καθημερινότητας έρωτας για να μην έχουν υψηλά στάνταρ να κοντράρουν. Μερικές φορές, έχεις ανάγκη από μια κινηματογραφική ιστορία αγάπης που να τελειώνει πιο μίζερα και άδοξα από τις δικές σου. Όχι, δεν είσαι σκατόψυχος. Απλά έχεις ανάγκη λίγο comfort. Λίγη μοιρασμένη, αλλά πάντα συγκρατημένη απαισιοδοξία για το concept έρωτας. Τώρα το αν αυτή η μιζέρια θα έρχεται με σκηνές μπροστά από τον βυθισμένο Τιτανικό, όπου ο Τζακ δε θα την παλεύει και θα αφήνει την Κέιτ σύξυλη πάνω στη σανίδα, είναι άλλη υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ρομαντικές ταινίες με ζευγάρια που έχουν πιο άδοξο τέλος από όλα τα μίζερα δικά σου love stories που μπορείς να ανακαλέσεις. Κάτι είναι κι αυτό. 

Τιτανικός | 1997

Προφανώς και ο Τιτανικός θα είναι η πρώτη ταινία αυτής της λίστας. Γιατί τα τίμησε τα κλισέ σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του. Η πλούσια και αδιαμφισβήτητα όμορφη Κέιτ, γοητεύτηκε από τον φτωχό και -νιώθουμε, κοντό- Τζακ. Θα μου πεις ΝτιΚάπριο είναι αυτός. Δίκιο θα έχεις. Αλλά και τις ρομαντικές στιγμές τους στην πρύμνη της βίωσαν και το σεξ τους κάθιδροι στο γκαράζ έκαναν και κάποιος στο τέλος έπρεπε να τους θυμίσει πως η ζωή δεν είναι μόνο τραγούδια, καψούρες και οργασμούλιδες. Κάπως έτσι, πριν καλά καλά τον χαρεί, τον χάνει η Κέιτ μέσα στον ωκεανό τον Τζακ και έχει και εκατομμύρια φανατικούς θεατές να απορούν γιατί δεν έκανε λίγο στην άκρη για να χωρέσει και το παιδί. Ακόμα και σήμερα. 

A Walk To Remember | 2002

Κι αν κρεμάστηκαν πόστερ αυτής της ταινίας σε παιδικά δωμάτια. Κι αν πέσαμε για το παραμυθάκι πως ο περιζήτητος γκόμενος του σχολείου μπορεί να καψουρευτεί μια τύπισσα με οριακές διαφορές με τη Ματίνα Μανταρινάκη. Κι αν δακρύσαμε με τις ρομαντικές στιγμές τους. Ωστόσο, στο τέλος, έπρεπε να γίνει ζωή. Γιατί μπορεί η Jamie να έκανε τον Landon λίγο πιο ρομαντικό, λίγο πιο ευαίσθητο τέλοσπάντων, αλλά του απέκρυπτε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Έπασχε από λευχαιμία η κοπέλα και πριν προλάβει καλά καλά ο άλλος να καταλάβει πως ερωτεύτηκε, έμαθε για τον θάνατό της. Φήμες λένε πως πολλοί ξέμειναν από χαρτομάντιλα κατά την προβολή της ταινίας. Όχι εγώ, δηλαδή, μια φίλη μου. 

One Day | 2011

Θα μπορούσε να είναι η αγαπημένη ταινία των hipster; Ενδεχομένως. Το θέμα είναι άλλο. Ενώ αυτό το ταιριαστό ζευγάρι χωρίζει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, θυμίζοντας σε πολλά μια απλή ιστορία αγάπης που κάθε κοινός θνητός μπορεί να έχει ζήσει, εκεί που πάει να σου δώσει το τυράκι της επανασύνδεσης, πάει ο σεναριογράφος και σκοτώνει τη Hathaway που πάνω που αρχίζεις να χαίρεσαι κάνοντας κλισέ σκέψεις για τις μεγάλες αγάπες. Δεν είναι αυτός λόγος να σου πέσει το χαρτομάντιλο από το χέρι; 

Call Me By Your Name | 2017

Αγόρι ερωτεύεται νεαρό άντρα, με τον οποίο καλείται να περάσει το καλοκαίρι στο εξωχικό. Εντάξει, και με γονείς, αλλά το θέμα είναι πως ο Chalamet σε αυτή την ταινία ζει αμοιβαίο έρωτα με Hammer. Και η φάση κυλάει με λίγο απελευθέρωση, λίγο καλοκαίρι στην Τοσκάνη και ριγέ μπλουζάκια και βερμούδες. Και πάνω που αρχίζεις να αναρωτιέσαι πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να γεννηθεί με πρόσωπο-σώμα-ύψος Hammer, την κάνει ο Hammer, παντρεύεται άλλη και αφήνει σύξυλο Chalamet με το τηλέφωνο στο χέρι να μη μπορεί να σκουπίσει τα δάκρυα. Δεν ξηγήθηκε καλά ο Armie, αλλά κανείς δεν ξηγιέται καλά και στην πραγματική ζωή. 

Atonement | 2007

Υπάρχει κανένας εκεί έξω που να μισεί τη Σίρσα Ρόναν εξαιτίας αυτής της ταινίας ή μόνη μου είμαι σε αυτό; Όπως και να έχει, θα εξηγηθώ. Σεσίλια και Ρόμπι γουστάρονται από πάντα. Μπροστά σε μια βιβλιοθήκη εκφράζουν τον έρωτά τους ο ένας στον άλλο και δε μένουν μόνο στην έκφραση, το προχωράνε και έμπρακτα. Σχεδόν το γλεντάνε. Η μικρή αδερφή της Σεσίλια, Μπράιονι, παρακολουθεί τη σκηνή, σαν περίεργο παιδάκι. Μάντεψε ποια είναι. Την ίδια στιγμή, ένα κορίτσι βιάζεται και Μπράιονι αποφασίζει να πει πως ο Ρόμπι το έκανε. Γιατί έτσι. Και πάει το love story  και πάνε όλα. Και έρχεται και πόλεμος. Και αυτοί οι δυο, αν και υπάρχουν δυο διαφορετικές εκδοχές ending, δεν καταλήγουν μαζί. Γιατί η Ρόναν ψήθηκε να τη μισήσουμε για πάντα.