Ένα από τα καλύτερα μεταπολεμικά μυθιστορήματα “ζωντανεύει” στο Θέατρο Παλλάς από τις 10 Οκτωβρίου. Ο Κώστας Ταχτσής ήταν ένας αδέσμευτος παρατηρητής της κοινωνίας. Στο υπέροχο βιβλίο “Το Τρίτο Στεφάνι” κατέθεσε την μοναδική αλήθεια που διέπει τις ζωές όλων μας:  η χυδαιότητα συμπορεύεται με την αθωότητα, η ταπεινότητα εναλλάσσεται με την μεγαλομανία, το σκοτάδι μας καλύπτει ενίοτε το φως μέσα μας. Επέλεξε την προσωπική ιστορία δυο γυναικών, της Εκάβης και της Νίνας, για να παρουσιάσει την ελληνική  κοινωνία μετά τους πολέμους με αναδρομές στις μνήμες των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασίας, της εποχής του Μεταξά, της Κατοχής, του εμφυλίου.

https://www.youtube.com/watch?v=fYh2wS6FZec

Το 1979, η Ρένα Βλαχοπούλου και η Σμαρώ Στεφανίδου ήταν οι πρώτες φωνές που έδωσαν ζωή στην Εκάβη (μια περσόνα βασισμένη στην γιαγιά του Ταχτσή) και στη Νίνα, μέσω του Τρίτου Προγράμματος. Ο Γιάννης Δαλιανίδης, στην ιδιωτική τηλεόραση, στο κανάλι του ΑΝΤ1, το 1995, μύησε ένα ολόκληρο έθνος στο μυθιστορηματικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Η Νένα Μεντή ήταν ανυπέρβλητη ως Νίνα. Ο Σταμάτης Φασουλής την επέλεξε το 2009 για το ρόλο της Εκάβης στο ανέβασμα του Εθνικού Θεάτρου. Σε μια παράσταση τεσσάρων ωρών που μάγεψε τους θεατρόφιλους.

Ο σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, θα αναλάβει τον δύσκολο θεατρικό χειμώνα του 2020, να μετάφερει τη φλυαρία, την γραφικότητα και την ζωντάνια των δυο γυναικών στο τεράστιο Παλλάς. Ένα στοίχημα που γίνεται ακόμη δυσκολότερο εξαιτίας της πανδημίας.  

Οι σπουδαίες Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου θα αναλάβουν τους εμβληματικούς ρόλους. Η υποκριτική ικανότητα της Καβογιάννη είναι συγκλονιστική. Ειδικά, σε εκείνους τους γυναικείους ρόλους που παρουσιάσουν τα πιο τραγικά γεγονότα μέσα από ένα κωμικό πρίσμα. Η Μαρία Κίτσου, το it girl των “Άγριων Μελισσών”, έχει αποδείξει με κάθε της θεατρική εμφάνιση ότι πατά γερά στο σανίδι. 

Η μεγάλη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών θα παρουσιαστεί σε ολοκαίνουργια διασκευή που αναδεικνύει τις αφηγηματικές αρετές και την ποίηση του μυθιστορήματος, σεβόμενη την πρόθεση του συγγραφέα για μια ιστορία που, όπως και η ζωή, ανοίγει και κλείνει σαν κύκλος. Ένας εικοσαμελής θίασος σημαντικών ηθοποιών μπαίνει στη δίνη της νέας, πρωτότυπης μουσικής του Μίνου Μάτσα, φέρνοντας επί σκηνής τους ήχους και τις εικόνες μιας ολόκληρης εποχής.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την αβεβαιότητα της τελευταίας περιόδου, οι Θεατρικές Σκηνές προετοιμάζονται πυρετωδώς και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, με βασικό γνώμονα την προστασία του κοινού και του προσωπικού, κάνουν το μεγάλο βήμα και παρουσιάζουν την μεγαλύτερη παραγωγή της χρονιάς.